Tuesday, 11 November 2014

CUCUR UDANG ORI !!!!!!!!


Assalammualaikum wbt...

Cucur udang ori??? nape mesti letak perkataan ori??? hehehehe....korang biasa beli cucur udang kannn...ada penah cuba rasa x sama ada cucur udang tu de rasa udang??? biasa kalau aku beli gerenti banyak tepung dan sayur..terutamanyaa taugehhh...ohhh noooo...musuh utama aku taugehhhh...hahahahah...kadang2 beli cucur udang jarang aku jupa yang leh menepati selera aku...aku amik keputusan untuk wat sendiri jer laa...tapi kalau stok udang aku banyak laaa kannnnn...berbalik kepada title entry aku kali ni..nape aku guna perkataan ori tuuu...tidak lain tidak bukan...resepi cucur udang aku ni korang memang akan rasa udang...tanpa risau rasa tepung dan sayur2an...meh aku kongsikan respinyee.....



Mula2 kena ada udang...aku guna udang laut..yang diimport khas dari kampung aku...hihihihi...aku guna banyak udang..coz kat kampung aku kalau musim udang memang murah jer rege...yang ni stok udang aku yang ada...ni pon mak aku dah buang kulit siap2...coz mak aku tau aku ni malas skit nak kupas kulit udang...kalau korang rasa udang mahal..korang leh potong 3 udang tuu...jimat sikit...hheheheeh




Pastu potong dadu bawang besar...aku  suka guna bawang holland sebab rasa dia manis2 skit...aku pakai 1 ulas besar...lagi aku bubuh bawang putih...dn bawang merah...ikut suka korang laa nak bubuh bape bijik...dan yang paling penting..aku bubuh serbuk kariii (haruslaa kann..peminat kari tegar katenyeeee)...hahahhahaha...resepi korang de x bubuh kari??? sedap tauuuu...bau wangi jerrrr...dan jangan lupa bubuh gula dan garam....



Lepas tu..letak laa tepung gandum...pastikan tanpa benzoyl peroxide...biasa aku guna tepung faiza @ cap melur...untuk kesihatan jangka panjang...lagi aku letak tepung beras sikit dan tepung pulut sikit jerrr...bubuh air..dan bancuh semua bahan2 tadi jadi laa macam dalam gambar kat atas niii...kalau korang nak letak daun bawang@daun sup@kucai...campak jer dalam tuhhh...no prob....panaskan minyak dan sudukan bancuhan tu dalam minyak yang panas....senangggg kaannnnnn....


Haaaaa....bila dah brown sikit leh laa angkat...pastu hidangkann...memang sedap weiiii..jangan lupa tau wat cucur udang ori nihhh....terbaik habaq hanggg...hhaahahahaahh







14 comments:

  1. kalau buat sendiri, buh udang banyak2 baru kaw punya cucur udang kan, was here :)

    ReplyDelete
  2. kannn...betul2 puas ati hehehehehee...mekasih kerana sudi singgah (^_^)

    ReplyDelete
  3. Udang mahal skit. Semenanjung tak semurah sabah sarawak kot. Kadang klu beli, nama je cucur udang. Tapi udang non hadoo.hehe

    ReplyDelete
  4. betul tu farhana...kadang bila dh teringin sgt tu..redha je laa telan walaupun confirm xde udang...heheheheh

    ReplyDelete
  5. luqman memang jenis yang x makan sayur tp kalau boleh taugeh tuh memang xnak try pn makan..sbb xsuke bau die..heheh

    ReplyDelete
  6. luqman...sama laa kita..hehehhe...sy suka mkn buah jer..sayur mkn gak tp tgk jenis...tapi taugeh mmg musuh utama..hahahhaha

    ReplyDelete
  7. saya lagi suka kalo ditabur taugeh segenggam dua..hahaha

    ReplyDelete
  8. ezreefa...ko memang..kalau leh semua benda nak tabur taugeh...hahahhaah

    ReplyDelete
  9. Sedapnya...akak singgah dari segmen yg sama ye...
    Done follow :)

    ReplyDelete
  10. sarapan pagi dgn cucur udang ori pnas + air kopi mmg terangkat nih

    ReplyDelete
  11. Jazz..nyaman nak ohh..hihihi

    JM...kalau sy balik kpg mmg itu laa menu utk bekpes...mmg heaven...hihihihi

    ReplyDelete
  12. Lapar saya dibuatnya nengok cucur udang ni...

    ReplyDelete