Assalammualaikum wbt.....
Bila kau dah berada di Sarawak Bumi Kenyalang....maka tak sah kalau kau tak merasa sayur paling fofular di Sarawak.....sayur apa??? tak lain dan tak bukan....sayur midin.....aku??? aku harus la peminat tegar sayur midin....sayur midin ni ada 2 jenis....1 yang jenis macam bergulung...1 lagi yang berdaud lebar....dua-dua boleh di makan.....kalau kat kampung aku yang jenis bergulung tu susah sikit nak jumpa...kebanyakkannya jenis berdaun lebar...hijau dan kemerah-merahan.....bagi kaum Melanau....diorang ada pantang larang....tak boleh makan sayur midin.....aku tak pasti kenapa....kena tanya dengan tuan badan sendiri....walaupun aku ada sipi-sipi keturunan Melanau sebelah mak aku...tapi ktorang makan sayur ni.....aku paling suka midin masak belacan......pergghhhhh.....keenakkan yang tiada tandingannya....hahahhahaha
Bila kau dah berada di Sarawak Bumi Kenyalang....maka tak sah kalau kau tak merasa sayur paling fofular di Sarawak.....sayur apa??? tak lain dan tak bukan....sayur midin.....aku??? aku harus la peminat tegar sayur midin....sayur midin ni ada 2 jenis....1 yang jenis macam bergulung...1 lagi yang berdaud lebar....dua-dua boleh di makan.....kalau kat kampung aku yang jenis bergulung tu susah sikit nak jumpa...kebanyakkannya jenis berdaun lebar...hijau dan kemerah-merahan.....bagi kaum Melanau....diorang ada pantang larang....tak boleh makan sayur midin.....aku tak pasti kenapa....kena tanya dengan tuan badan sendiri....walaupun aku ada sipi-sipi keturunan Melanau sebelah mak aku...tapi ktorang makan sayur ni.....aku paling suka midin masak belacan......pergghhhhh.....keenakkan yang tiada tandingannya....hahahhahaha
Kebetulan masa ktorang kat Sibu....tuan rumah hidangkan sayur midin....aku apa lagi....bersianr-sinar mata....aku ratah sayur nih jer....nasi aku tak luak pun....hehehehhe....tapi memang banyak betul diorang bagi sayur midin nih....kat semenanjung ni pun aku selalu jumpa midin...terutama kat ladan kelapa sawit.....rasa nak petik jer...tapi memandangkan tanah orang....tak berani la aku nak petik....hehehheh......haram tauuu....amik harta orang.....hihihih......korang dah pernah makan????
Autopublish : 31.12.2015 1130 am
Selalu tengok sayur ni dalam rancangan masakan yang masak dish Sarawak. Tak pernah cuba lagi :)
ReplyDeletesayur paling sedap ini lah dia heheeh
DeleteKat Johor tak tumbuh lak! Cisss
DeleteBanyakkk laaaa SS...sy selalu tgk kt ladang sawit otw ke johor...hehehehe
DeleteBoleh makan macam tu saja ke, Sis D? Maksud saya macam kita makan ulam,.. :)
ReplyDeletexleh mkn mcm ulam farrah...kena masak...hehehe
DeleteHati jadi tergaru-garu nak tahu, kenapa orang Melanau tak leh makan sayur ni?
ReplyDeleteheheheh....sy pun nk kena tya jgak nih
DeleteAmpeh je jawapan... Nasib baik bukan SS yg tanya... Kalu x mesti menyesal! Ha ha ha...
DeleteHahaahah...kena berguru kalau nk dptkan info psl ni tauu
Deletesayur midin ni sama dengan pucuk paku pakis ya deanna...
ReplyDeletelebih kurang tp sayur ni xsekeras sayur paku...hihih
Deleteoh my peberettt!! nang nyaman midin belacan kohhh!!
ReplyDeletenang nyaman midin ohhhh hehehe
DeleteSA pun suka makan sayur ni...dulu adik belajar kat Unimas kalau balik bercuti memang suruh dia bawaak balik banyak2, puas makan..
ReplyDeletesy kalau ada jumpa mmg bawak balik hihih
Deletetak pernah tahu... tak pernah dgr... tak pernah tengok... apa lagi merasa... tapi mesti sedap kan...
ReplyDeleteharuss laa sedap....sayur tradisi nihhh hehehehe
DeletePokok dia leh tanam kat semenanjung?
DeleteXyah tanam...dia tumbuh meliarr...hahahah
Deleteada rasa macam pucuk paku perak tak deanna
ReplyDeletepucuk paku perak tu mcm mn kak yan??? hehhehe
Deletesayur midin ni sama ke dengan pucuk paku...
ReplyDeletexsama..pucuk paku mcm keras sikit....sayur ni lembut jer...hihih
DeletePantang? mungkin adala tu sejarahnya...nanti dapatkan sebab apa? tu yang nak tahu....macam orang pantang makan pisang emas eh sebab takut susuk hilang ker ape?...hehehe
ReplyDeletemmg ada sejarah.....sy lupa2 igt...xberani nk cakp takut salah fakta hehhehe
DeleteKenapa midin, kenapa bukan bidin.. haha
ReplyDeleteSebab bidin tukang petik midin keh keh keh
Deletenampak macam paku pakis pun ada.. tunjuk sikit pokoknya..
ReplyDeleteAiyakkk..jenuh nak amik gbr pokoknyee...heheh
DeleteSuida kena tgk national geography... He he he
Deletemidin masak umai ... perhhh kecur air liur
ReplyDeleteMasak umai tu mcm mn ye? Hehehe
Deletekami panggi pakis merah deanna . selalunya kami masak air je yang berdaun tu . klu arwah my bonda suka masak air campur nenas dan ikan bilis . dulu saya tak tau pun midin ni macam mana . bila dah tau , senyum je saya sbb kami kalau ambil pakis merah tu , kami memang tak ambil yang bergulung . bila dah tau nak gak try resepi tu tapi kalau balik kg , lupa je memanjang . kat kg saya mmg banyak terutama kebun belakang umah . ada sekali tu , saya nampak kat sepajang tepi parit menghala ke pantai bagan lalang . kalau tak malu , boleh je , berhenti dan petik ... hehehee
ReplyDeleteOooo...pakis merah eh namanya...sdap kan hehehe
Deletemungkin di semenanjung nama dia lain..huwa, dah dua kali ke Sarawak, tak pernah makan ni..huhu.nasib lah, dua-dua kali pun pergi dengan orang yang tak familiar ngan Sarawak, logik la kalau tak tahu.next time DM balik kampung kena ikut lah..haha
ReplyDeleteSal g je kedai mkn n order.
DeleteSayur midin ni mcm kangkung belacan lh kita dok order kt smnnnjung ni... tapi rasa dia mmg berbeza.
Yg slalu sy mkn kt area watee front tu... sedap gak .. rangup dia masak...
N ada a few kedai mkn lg yg jual... pun sedap...
Haishhh terliur dh ni
Ha ha... ni blog DM ke blog i ni.
DeleteOkay DM.. iols blk dulu naa....
Hi hi hi
Sal...kalau rujuk komen kt atas namanya pakis merah...hehehe...sebut jer midin...gerenti tau punya...haahha
DeleteHuda dh tlg jwbkan hehhe...huda..kalau nak komen byk2 pun xpe..tlg wat entry lg bagus...sy xyah penat2 taip...haahaha
DeleteKalu pegi dgn org tak familir dgn sarawak usahkan 2 kali... 80 juta kali pon x jumpa... Ha ha ha
Deletecmane sebut midin tu?nanti kalau ke sana lagi, boleh try
ReplyDeleteHarus try harus. Bila nk g kuching sal... jom jom jom...
DeleteSebutan nya M.I.D.I.N
kan DM kan...
Sy sebut camtu ok je org kedai tu faham hi hi hi...
Ayam buluh pun kna mkn tau sal... apa ke nm nya... lupo dh...
Betul tu huda....ayam dlm buluh tu namanya manok pansuh..heehhee
DeleteMasak sambal belacan, pasti menambah sepinggan lagi..:)
ReplyDeleteAiyakk...bahaya kan...hahaahah
DeleteHwaaa
ReplyDelete... sedap2.... yup my faveret tooo...
Uols g sarawak x mkn sayur midin... jgn blk semenanjung okay
Hahaahah...jenuh kena carik midin..kalau x..xleh balik
DeleteBarulah tau rupa sayur midin selepas dimasak. Serius memang tak pernah tengok pun. Makan apatahlagi. Eh, akak ni tak makan sayur! Sebab itulah banyak jenis sayur akak tak tahu rupanya. Silap haribulan kangkung pun tak kenal ^_^
ReplyDeleteKenapa ya orang Melanau tak boleh makan sayur midin. Kena buat kaji selidik ni nak kepohci sikit!
baru pertama kali dengar sayur midin ni.. rasa pun tak pernah lagi ni
ReplyDeleteMinggu lepas i beli kat Pasar Tani MAEPS serdang upm
ReplyDeleteSy sedang menikmati midin goreng belacan di Miri..hehehe..sahaja surf pasal Midin..rupanya ada pantang2 lak dgn org Melanau..
ReplyDeleteAlkisah dulukala sewaktu berlaku peperangan, musuh menyerang perkampungan melanau, bertebaran lah penduduk melarikan diri. Ada yg meninggal, ada yg lari masuk hutan, ada yg terjun ke sungai, ada yg menyorok di sebalik pokok2 midin.. Sehinggakan tak dpt dijumpai oleh musuh yg menyerang, maka mereka bersumpah 7 keturunan tidak akan makan pokok tersebut... Sehingga lh saya.. Keturunan ke7... Sampai sekarang masih xboleh makan....
ReplyDelete