Assalammualaikum wbt....
Masa balik kampung haritu...aku memang amik kesempatan untuk makan segala jenis kuih yang aku jarang jumpa...kebetulan sepupu sebelah umah aku ni jual kuih-kuih untuk dihantar ke kedai-kedai sekitar akmpung aku...so pe lagi...aku pon mengorder laa kuih-kuih yang dia jual tuh..siap dia bagi lebih lak tuhh....hahahahahahha...
Kuih yang aku nak kongsi kali ni..sekali lagi menggunakan pucuk daun nipah @ daun muda....nama kuih ni sebenarnya bukan la asing dikalangan kita nih..cuma bentuk dia memang lain daripada yang korang selalu jumpa...tak caya??? cer tengok gambar kat bawah....
Pernah tengok?? Ini laa kuih kegemaran aku....chantek kannnn?? Korang leh teka nama kuih ni??? masih tak leh teka ehhh....ok...aku tunjuk gambar 1 lagi yeeee....
Nahhhh....mesti dah leh teka dah kannn....ini laa dia tapai nasi...biasa aku jumpa di semenanjung ni tapai pulut...tapai nasi aku tak pernah jumpa lagi...kat tempat ktorang tapai nasi ni tersangat laaa femes...bahan yang digunakan untuk buat sangat laa simple....nasi (guna beras biasa)...."ragi" (sejenis yis) dan gula....tapi macam mana proses seterusnya tu....hmmmmmm....aku tak reti...hahahahahhaha...tapi aku rasa...dia campurkan semua bahan tadi tu....digaulkan dan dimasukkan dalam bekas daun yang telah "dianyam"..dalam bahasa aku emboyong....pastu diperam semalam...dan pagi esok leh dimakan untuk bekpes...kalau korang perasan...kat daun tu diorang guna 1 lidi yang agak panjang untuk tutupkan...sebenarnya lidi tu biasanya digunakan sebagai garfu bila makan tapai ni....kalau aku makan..aku akan guna lidi tu untuk potong tapai dan cucuk tapai tu untuk masuk dalam mulut...dan gunakan gigi untuk mengunyah...hahahahahaha....sampai cenggitu sekali aku kannnn...kalau korang ada kesempatan jumpa makanan ni sila la cuba yer....hihihihi
pssstt.....peringatan mesra....pastikan beli dari sumber yang halal yerr....hihhihi
pestime lak jumpa tapai nasi...
ReplyDeletehihihih....
DeleteTapi nasi tak pernah jumpa.. Kalu tapai pulut tu biasa... Sama rasa ke?
ReplyDeleterasa dia len skit...hihiihi
Deletekalau di sabah kena gelar makanan ni KOMIS sebab ada ragi kan...unuk kan makanan di Sarawak..
ReplyDeletehaah...da ragi cikgu :D
Deletetak pernah jumpa dan rasa lagi yg ini...
ReplyDeletehehhehe...sedap nihh
Deleteoooo... tapai nasi.. lain ekk bungkusannya..
ReplyDeletehehhee...kt tpt ktorg mmg dbungkus mcm ni...
DeleteOh kat sana balut ngan pucuk daun nipah ye..
ReplyDeleteTempat akak jarang ada tapai nasi. Tapai ubi ngan pulut je. Kalau teringin tapai nasi, kena buat sendiri :)
haah..tpt sy tapai nasik jer ade...tapai len xde...hihihihhi
Deletetapai...tok yg rasa mok balit tok...huhuhu..
ReplyDeletehehehhe....tangga gmbr jak dolok
DeleteTapai kan? huhuhuh tak suka makan pun tapi arwah nenek selalu buat dulu
ReplyDeleteni mknan kegemaran sy...hihihih
Deleteàda yang tak halal ka...
ReplyDeletehihihhi...deee....xhalal kalau xbayar lagi...
Deletesedap kan? tapai ubi pun sedap ^_^
ReplyDeletesedappppp...hihiih
Deletehaah la kalo tapai pulut biasa la tgk. 1st time ni tgk tapai nasi hehe. daun tu pun mcm ala2 daun palas pon ada hehe
ReplyDeletehehehhe...daun dia mmg len dari daun palas...nnti kalau de pluang jumpe ...try yerrr...
Deleteerr tapi kalo ana, segala jenis tapai mmg x pandai makan hehe
ReplyDeletetapai sedapnya... first time tgk guna daun nipah nie... byk keguaan la pokok nipah nie
ReplyDeletemmg byk guna nyerrr....hihihih
DeleteOhooo..ni feberet wana tau..paling suka makan yang telah disejukkan dalam fridge..hee..nikmat makan :)
ReplyDeletebetul laaa...letak dalam fridge lagi sedap...heheeheh
Deletetapai nasi? biasa makan tapai pulut je..mmg baru bagi JM lah
ReplyDelete