Saturday, 6 December 2014

KETAM MASAK MEGI


Assalammualaikum wbt...


Againnnnn...citer pasal makan...aku...makan...makan...aku...sinonim kan....hihiihihih...biasa kita dengar dan makan megi ketam kan...tapi kali ni...aku nak citer ketam masak megi...haaaaaa....penah dengar??? ni nak citer la nih...ingat tak aku penah citer aku beli ikan di bagan lalang di sini .....masa tu aku beli sekali ketam...2 ekor...besarrr koooo.... hehheheheeheh






Memandangkan ketam ada 2 ekor jer..so aku wat keputusan untuk masak semua...kang kalau tinggal sekor...bila lagi nak masak kannnn...baik aku masak semua...senang....memandangkan ketam tu besarrrr....ingat nak masak megi sekali...coz malas nak masak nasik....dasar pemalas kann...tapi dah mintak pandangan en.suami...dia yang suka masak dengan megi...setelah aku hasut..hihihiihhi....

Mula-mula en.suami bersih dan potong ketam tuhhh...aku xreti...aku tau masak dan makan jer...hihihihi..aku request dia ketuk2 sikit sepit ketam tu....supaya rencah nanti leh serap dalam....nak masak dia senang jer...macam nak masak kari biasa...potong bawang merah..bawang putih..tumis dengan rempah ratus 3 sekawan...pastu utmis serbuk kari sekejap dan masukkan air secawan....tunggu dia kuar minyak baru bubuh ketam....kacau sebati...masukkan air...tunggu air mendidih...then baru masuk megi...dengan perencahnye...nak tau nape aku kata ketam masak megi...coz ketam lagi banyak dari megi..megi nye ciput jerrr....dah masak leh hidang...macam dalam gambar kat bawah ni haaa....



Aku sebenarnya xreti nak ratah ketam...dulu kalau kat kampung..ayah aku yang tolong kuarkan isi-isi ketam untuk anak kesayangan dia ni makan...bila dah besar cenggini...aku try ratah sendiri..tapi masih perlukan pertolongan en.suami..hehehhehehe...isi ketam ni memang sedapp...coz masa aku beli haritu akak tu kata...bekalan dia dari pagi...maksudnye memang fresh...isi dia rasa manis2 gitu....isi kat sepit dia..ya Allah...besar gilerr...memang puas ati...next time nak beli ketam lagi kat sana...korang nak kirim x??? hahahahhahaah



JOM JOIN GA KAMEQ DEANNA

http://kameqdeanna.blogspot.com/2014/12/giveaway-by-deanna-morni.html





27 comments:

  1. haiyo ketam! best3! kiteww ni pon kalo nk mkn ketam jenuh guna special tools utk ketam hehehe =P

    ReplyDelete
  2. Wow.. Sedapnya megi ketam..puss hati mkn ketan besar kan..feberet juga ni mkn ketam..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. besar betul ketam ni..isi nya pon byk...sdp..hihihih

      Delete
  3. saya lak tak reti mkn ketam dgn nasi atau seumpamanya . lebih selesa ratah jer dengan dua tangan . selalunya saya akan ratah jer dgn tengok tv ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa....sy xreti ratah ketam...tgk orang ratah mcm senang jer...hehehehe

      Delete
  4. terliur tengok... hahaha.. nampak ketam dari megi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhahahah...ketam pelakon utama dalam resepi ni

      Delete
  5. Asalam wah sedap kelihatannay ..pertama kali nampak ada masak meggi dan ketam..pasti sup sedap...harap ada reziki ya...tahniah

    ReplyDelete
  6. makan kat kedai hari tu meggi ketam ada dekat 30 habis untuk satu mangkuk. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. huihhh...mahal nyerrr...nti leh masak ensdiri jer...murah...heheheh

      Delete
  7. Perghh..cam best jer..tp sure yg best tu part ketam jer..hewhew XD

    ReplyDelete
  8. megi campur ketam...perghh...kat kelantan menu ni sangat istimewa..

    ReplyDelete
  9. dh alam x beli ketam sbb biasa g pasar..ketam dh x frsh..satu hal lagi harga pun mahal...nk kirim sekilo hihihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...bkn senang nk carik yg betul2 fresh kannn

      Delete
  10. syokkk... tempting.... kari pekat mengancam..

    ReplyDelete
  11. masakan berkuah ketam sangat gurih

    ReplyDelete
  12. tapi hati2 keseringan makan itu bisa kolesterol

    ReplyDelete
  13. Thanks to article,i like it sir,i wait a new post.and good luck..

    ReplyDelete
  14. Terimakasih atas informasinya,Infonya sangat bagus,Menarik,dan sukses selau
    .

    ReplyDelete
  15. Terimakasih atas informasinya,saya suka artikel ini,Good luck.

    ReplyDelete