Assalammualaikum wbt...
Againnnnn...citer pasal makan...aku...makan...makan...aku...sinonim kan....hihiihihih...biasa kita dengar dan makan megi ketam kan...tapi kali ni...aku nak citer ketam masak megi...haaaaaa....penah dengar??? ni nak citer la nih...ingat tak aku penah citer aku beli ikan di bagan lalang di sini .....masa tu aku beli sekali ketam...2 ekor...besarrr koooo.... hehheheheeheh
Memandangkan ketam ada 2 ekor jer..so aku wat keputusan untuk masak semua...kang kalau tinggal sekor...bila lagi nak masak kannnn...baik aku masak semua...senang....memandangkan ketam tu besarrrr....ingat nak masak megi sekali...coz malas nak masak nasik....dasar pemalas kann...tapi dah mintak pandangan en.suami...dia yang suka masak dengan megi...setelah aku hasut..hihihiihhi....
Mula-mula en.suami bersih dan potong ketam tuhhh...aku xreti...aku tau masak dan makan jer...hihihihi..aku request dia ketuk2 sikit sepit ketam tu....supaya rencah nanti leh serap dalam....nak masak dia senang jer...macam nak masak kari biasa...potong bawang merah..bawang putih..tumis dengan rempah ratus 3 sekawan...pastu utmis serbuk kari sekejap dan masukkan air secawan....tunggu dia kuar minyak baru bubuh ketam....kacau sebati...masukkan air...tunggu air mendidih...then baru masuk megi...dengan perencahnye...nak tau nape aku kata ketam masak megi...coz ketam lagi banyak dari megi..megi nye ciput jerrr....dah masak leh hidang...macam dalam gambar kat bawah ni haaa....
Againnnnn...citer pasal makan...aku...makan...makan...aku...sinonim kan....hihiihihih...biasa kita dengar dan makan megi ketam kan...tapi kali ni...aku nak citer ketam masak megi...haaaaaa....penah dengar??? ni nak citer la nih...ingat tak aku penah citer aku beli ikan di bagan lalang di sini .....masa tu aku beli sekali ketam...2 ekor...besarrr koooo.... hehheheheeheh
Memandangkan ketam ada 2 ekor jer..so aku wat keputusan untuk masak semua...kang kalau tinggal sekor...bila lagi nak masak kannnn...baik aku masak semua...senang....memandangkan ketam tu besarrrr....ingat nak masak megi sekali...coz malas nak masak nasik....dasar pemalas kann...tapi dah mintak pandangan en.suami...dia yang suka masak dengan megi...setelah aku hasut..hihihiihhi....
Mula-mula en.suami bersih dan potong ketam tuhhh...aku xreti...aku tau masak dan makan jer...hihihihi..aku request dia ketuk2 sikit sepit ketam tu....supaya rencah nanti leh serap dalam....nak masak dia senang jer...macam nak masak kari biasa...potong bawang merah..bawang putih..tumis dengan rempah ratus 3 sekawan...pastu utmis serbuk kari sekejap dan masukkan air secawan....tunggu dia kuar minyak baru bubuh ketam....kacau sebati...masukkan air...tunggu air mendidih...then baru masuk megi...dengan perencahnye...nak tau nape aku kata ketam masak megi...coz ketam lagi banyak dari megi..megi nye ciput jerrr....dah masak leh hidang...macam dalam gambar kat bawah ni haaa....
Aku sebenarnya xreti nak ratah ketam...dulu kalau kat kampung..ayah aku yang tolong kuarkan isi-isi ketam untuk anak kesayangan dia ni makan...bila dah besar cenggini...aku try ratah sendiri..tapi masih perlukan pertolongan en.suami..hehehhehehe...isi ketam ni memang sedapp...coz masa aku beli haritu akak tu kata...bekalan dia dari pagi...maksudnye memang fresh...isi dia rasa manis2 gitu....isi kat sepit dia..ya Allah...besar gilerr...memang puas ati...next time nak beli ketam lagi kat sana...korang nak kirim x??? hahahahhahaah
haiyo ketam! best3! kiteww ni pon kalo nk mkn ketam jenuh guna special tools utk ketam hehehe =P
ReplyDeletehahahaha...peralatan perlu lengkap
DeleteWow.. Sedapnya megi ketam..puss hati mkn ketan besar kan..feberet juga ni mkn ketam..:)
ReplyDeletebesar betul ketam ni..isi nya pon byk...sdp..hihihih
Deletesaya lak tak reti mkn ketam dgn nasi atau seumpamanya . lebih selesa ratah jer dengan dua tangan . selalunya saya akan ratah jer dgn tengok tv ...
ReplyDeletewaaa....sy xreti ratah ketam...tgk orang ratah mcm senang jer...hehehehe
Deleteterliur tengok... hahaha.. nampak ketam dari megi...
ReplyDeletehhahahah...ketam pelakon utama dalam resepi ni
DeleteNak skittt... He He He...
ReplyDeleteayakk...suda abesss...hahahahah
DeleteAsalam wah sedap kelihatannay ..pertama kali nampak ada masak meggi dan ketam..pasti sup sedap...harap ada reziki ya...tahniah
ReplyDeletekuah dia mmg sedap cikgu...hihihii
Deletemakan kat kedai hari tu meggi ketam ada dekat 30 habis untuk satu mangkuk. haha
ReplyDeletehuihhh...mahal nyerrr...nti leh masak ensdiri jer...murah...heheheh
DeletePerghh..cam best jer..tp sure yg best tu part ketam jer..hewhew XD
ReplyDeletehahahah...harus laa kannn
Deletemegi campur ketam...perghh...kat kelantan menu ni sangat istimewa..
ReplyDeletebetul tu kak...sedapppp..hihihi
Deletedh alam x beli ketam sbb biasa g pasar..ketam dh x frsh..satu hal lagi harga pun mahal...nk kirim sekilo hihihhi
ReplyDeletehahahaha...bkn senang nk carik yg betul2 fresh kannn
Deletesyokkk... tempting.... kari pekat mengancam..
ReplyDeletemasakan berkuah ketam sangat gurih
ReplyDeletetapi hati2 keseringan makan itu bisa kolesterol
ReplyDeleteThanks to article,i like it sir,i wait a new post.and good luck..
ReplyDeleteTerimakasih atas informasinya,Infonya sangat bagus,Menarik,dan sukses selau
ReplyDelete.
Terimakasih atas informasinya,saya suka artikel ini,Good luck.
ReplyDeletei like your post,very nice article
ReplyDelete,and good luck.