Monday, 9 February 2015

SAMBAL IKAN BILIS PALING ASLI??


Assalammualaikum wbt...

Sambal ikan bilis paling asli?? tajuk ngeri hokayyy....hahahhaha....marah pakar masakan kang bila tengok tajuk tuh...berani tol ko letak "paling asli"yerrr...hahhahahaha....sabar yerrrr...biar aku jelaskan nape aku letak tajuk cenggitu....sebenornyer teman refer sambal ikan bilis paling asli di kampung teman....atau dalam bahasa kami di panggil sambal belacan....jangan pelik lak tauuu...hehehehehh


Apa yang membezakan sambal ikan bilis di sini dengan yang kat kampung aku??? 1st..nama pon lain kan...hehehhee...kedua...ktorang biasa buat sambal ni pekat sikit...ketiga...ktorang letak belacan...dah tentunyer kan kalau tak..tak kan nama jadi sambal belacan...hahahha...haritu aku buat sambal ni...setelah berkurun rancangan nak buat tersimpan....akhirnya menjadi jugak...biasanyer kalau kat kampung aku...ktorang letak kacang goreng dalam sambal tu sekali...memang sedap di makan dengan nasik...dulu masa aku sekolah duduk asrama...bila balik asrama bawak bekal sambal ni..leh makan dengan nasik...jimat belanja...hidup susahkannnn....kena berjimat....hihihihi...

Cara nak buat lebih kurang dengan buat sambal ikan bilis biasa cuma tambah belacan skit...biasa aku goreng cili kering yang  dikisar halus...sampai masak...pastu baru masuk bawang..dan belacan...aku blend belacan bersekali dengan bawng...dan aku guna food processor coz aku tak banyak air..baru la sambal tu pekat nanti...bila bawang pon dan masak aku letak asam jawa...aku guna yang adabi punya..senang...tak yang buang bijik dah...pastu baru masukkan ikan bilis...aku goreng siap2 ikan bilis tu sebelum masuk dalam bawang tuhhh....


Pastu leh laa letak gula dan garam sebagai perisa...bila dah serasi jer ikan bilis dan sambal tu leh la tutup api....pastu leh amik nasik...pastikan masak dulu nasik tauuu...hahhahahaa...then baca doa makan...pastu makan laaa sesedap mungkin....hahahhahaha....bila ada lebih leh simpan dalam bekas..sambal ni leh bertahan seminggu tanpa diletak dalam peti ais...sebab tu kena tggu bawang dan cili masak betul-betul...supaya tahan lama....aku pon siap simpan dalam bekas...senang untuk makan dikendian hari....hehehehhe





39 comments:

  1. perghhh menarik nampak... ni mkn dgn nasi panas2 mcm tu saja pun sedap kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah...eny..mkn dgn nasim panas...perghh...hahaha

      Delete
  2. terliur saya tengok....nantilah nak try buat sementara ada bekalan ikan bilis dari sandakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pya stok ikan blis pon dh nk abes gara2 wat smbal ni..heheheeh

      Delete
  3. Adududu terliur , sedap nengok , macm nak !


    Saya ada buat GA , Sudi tak join ? http://matalensajemariberceloteh.blogspot.com/2015/02/1st-giveaway-wanitabesiberbicara.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedap..hihihi

      Kalau ada kelapangan nnti sy join yer...hehehe

      Delete
  4. asli lah tu, kat tempat lain takde...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asli tu maksudnya tak diproses di factory2 dan kilang2..

      Delete
    2. Hahahah....asli laa kannnn...

      SS...eh yeke gitu? Hahahah

      Delete
  5. Dulu masa kat u, kalo sahur malas nk masak atau x pi tapau awal2 mkn nasi atau cicah roti ngan sambal bilis ni je. Sedap dan mengenyangkan ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah kan..masa tu mmg mencarik jer smbal cenggini..hehehe

      Delete
  6. Dah sedap2 makan pastu tido... Memang indah dunia nih.... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg indah...bl bangun mula bdn rasa berat...hahahaah

      Delete
    2. Yang berat tu indah... He He He...

      Delete
    3. Nak join kelab lepas makan tido SS buleh?

      Delete
  7. Wab nampak sedappp tuuu mkn pulak ngan nasi panasss fuyoio terangkattt nie

    ReplyDelete
  8. Demam2 tgk smbl ni terliur jugk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa..demam ehh..siannyerr..nti dh smbuh leh mkn smbal ni....hihihi

      Delete
  9. Owhh...letak sambal belacan2..Abeslah start resdung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulaa laa hidug gatal...heheheh

      Delete
    2. JM mmg alergic BELACAN huhuh

      Delete
    3. SS tak leh makan belacan... Bau belacan pon tak leh...

      Delete
    4. Saya allergic. Tapi kadang2 pura2 lupa yang saya allergic belacan. Lebas tu habis jari-jemari merayap ke muka & badan. Gatal2 :)

      Delete
    5. samalah kak farrah.. kalau masak sambal tak letak belacan tak sah.. Bila gatal mulalah nak salahkan belacan.. haha.. ikan bilis pun tak boleh makan selalu.. kenapa yg feveret mesti yg sebabkan gatal2.. hehe

      Delete
  10. biasa JM buat sambalwarna merah..tapi yg ni warna colat giteww..letak cili kering kan..tapi tapi kenapa x merah ek

    ReplyDelete
  11. hurmm...sambal ikan bilis biasa yg x asli pun dorang letak BELACAN...kat mana yg asli nya DM hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asli terletak pada huruf 'S'... He He He...

      Delete
    2. Asli sebab sy yg buat....bleh tak?? hahahaha

      SS nye explain xleh blahh....hahahahaah

      Delete
  12. sedap nya.. klau ada masa, boleh polah.

    ReplyDelete
  13. Nanti nak cuba buat lah, sis. Nampak tempting bebenor!

    ReplyDelete
  14. Betul-betul asli dan menyelerakan ^-^

    ReplyDelete
  15. kat otak sis ada satu benda bila baca entry ni ... letak potai pun sodap ... heh heh heh .

    ReplyDelete
  16. Buat sambal ni banyak2 simpan dalm peti ais.. bila rasa nak makan baru panaskan dan gaul dgn ikan bilis.. sedapppp.. buat makan dengan roti, nasi panas.....

    ReplyDelete
  17. Kalau wana suka goreng ja ikan bilis tu..hihi..ranggup makan..krup krap..^_^

    ReplyDelete
  18. oh...sambal ni sama je la macam kat sini cuma tambah belacan je la. menarik gak tu. boleh cuba ni.

    ReplyDelete