Assalammualaikum wbt...
Sambal ikan bilis paling asli?? tajuk ngeri hokayyy....hahahhaha....marah pakar masakan kang bila tengok tajuk tuh...berani tol ko letak "paling asli"yerrr...hahhahahaha....sabar yerrrr...biar aku jelaskan nape aku letak tajuk cenggitu....sebenornyer teman refer sambal ikan bilis paling asli di kampung teman....atau dalam bahasa kami di panggil sambal belacan....jangan pelik lak tauuu...hehehehehh
Apa yang membezakan sambal ikan bilis di sini dengan yang kat kampung aku??? 1st..nama pon lain kan...hehehhee...kedua...ktorang biasa buat sambal ni pekat sikit...ketiga...ktorang letak belacan...dah tentunyer kan kalau tak..tak kan nama jadi sambal belacan...hahahha...haritu aku buat sambal ni...setelah berkurun rancangan nak buat tersimpan....akhirnya menjadi jugak...biasanyer kalau kat kampung aku...ktorang letak kacang goreng dalam sambal tu sekali...memang sedap di makan dengan nasik...dulu masa aku sekolah duduk asrama...bila balik asrama bawak bekal sambal ni..leh makan dengan nasik...jimat belanja...hidup susahkannnn....kena berjimat....hihihihi...
Cara nak buat lebih kurang dengan buat sambal ikan bilis biasa cuma tambah belacan skit...biasa aku goreng cili kering yang dikisar halus...sampai masak...pastu baru masuk bawang..dan belacan...aku blend belacan bersekali dengan bawng...dan aku guna food processor coz aku tak banyak air..baru la sambal tu pekat nanti...bila bawang pon dan masak aku letak asam jawa...aku guna yang adabi punya..senang...tak yang buang bijik dah...pastu baru masukkan ikan bilis...aku goreng siap2 ikan bilis tu sebelum masuk dalam bawang tuhhh....
Pastu leh laa letak gula dan garam sebagai perisa...bila dah serasi jer ikan bilis dan sambal tu leh la tutup api....pastu leh amik nasik...pastikan masak dulu nasik tauuu...hahhahahaa...then baca doa makan...pastu makan laaa sesedap mungkin....hahahhahaha....bila ada lebih leh simpan dalam bekas..sambal ni leh bertahan seminggu tanpa diletak dalam peti ais...sebab tu kena tggu bawang dan cili masak betul-betul...supaya tahan lama....aku pon siap simpan dalam bekas...senang untuk makan dikendian hari....hehehehhe
perghhh menarik nampak... ni mkn dgn nasi panas2 mcm tu saja pun sedap kan
ReplyDeleteHaah...eny..mkn dgn nasim panas...perghh...hahaha
Deleteterliur saya tengok....nantilah nak try buat sementara ada bekalan ikan bilis dari sandakan.
ReplyDeleteSy pya stok ikan blis pon dh nk abes gara2 wat smbal ni..heheheeh
DeleteAdududu terliur , sedap nengok , macm nak !
ReplyDeleteSaya ada buat GA , Sudi tak join ? http://matalensajemariberceloteh.blogspot.com/2015/02/1st-giveaway-wanitabesiberbicara.html
Mmg sedap..hihihi
DeleteKalau ada kelapangan nnti sy join yer...hehehe
asli lah tu, kat tempat lain takde...hehe
ReplyDeleteAsli tu maksudnya tak diproses di factory2 dan kilang2..
DeleteHahahah....asli laa kannnn...
DeleteSS...eh yeke gitu? Hahahah
Dulu masa kat u, kalo sahur malas nk masak atau x pi tapau awal2 mkn nasi atau cicah roti ngan sambal bilis ni je. Sedap dan mengenyangkan ^^
ReplyDeleteHaah kan..masa tu mmg mencarik jer smbal cenggini..hehehe
DeleteDah sedap2 makan pastu tido... Memang indah dunia nih.... He He He...
ReplyDeleteMmg indah...bl bangun mula bdn rasa berat...hahahaah
DeleteYang berat tu indah... He He He...
DeleteNak join kelab lepas makan tido SS buleh?
DeleteWab nampak sedappp tuuu mkn pulak ngan nasi panasss fuyoio terangkattt nie
ReplyDeleteHahaha...mmg membgkitkan slera kan..
DeleteDemam2 tgk smbl ni terliur jugk...
ReplyDeleteAlaa..demam ehh..siannyerr..nti dh smbuh leh mkn smbal ni....hihihi
DeleteOwhh...letak sambal belacan2..Abeslah start resdung..
ReplyDeleteMulaa laa hidug gatal...heheheh
DeleteJM mmg alergic BELACAN huhuh
DeleteSS tak leh makan belacan... Bau belacan pon tak leh...
DeleteSaya allergic. Tapi kadang2 pura2 lupa yang saya allergic belacan. Lebas tu habis jari-jemari merayap ke muka & badan. Gatal2 :)
Deletesamalah kak farrah.. kalau masak sambal tak letak belacan tak sah.. Bila gatal mulalah nak salahkan belacan.. haha.. ikan bilis pun tak boleh makan selalu.. kenapa yg feveret mesti yg sebabkan gatal2.. hehe
Deletebiasa JM buat sambalwarna merah..tapi yg ni warna colat giteww..letak cili kering kan..tapi tapi kenapa x merah ek
ReplyDeleteNi sambal lanun...
Deletesy xbuh inai dalam tu JM...hahahhahaah
Deletehurmm...sambal ikan bilis biasa yg x asli pun dorang letak BELACAN...kat mana yg asli nya DM hiksss
ReplyDeleteAsli terletak pada huruf 'S'... He He He...
DeleteAsli sebab sy yg buat....bleh tak?? hahahaha
DeleteSS nye explain xleh blahh....hahahahaah
haihh sedapnya lahaii.kecuq liuq
ReplyDeletesedap nya.. klau ada masa, boleh polah.
ReplyDeleteNanti nak cuba buat lah, sis. Nampak tempting bebenor!
ReplyDeleteBetul-betul asli dan menyelerakan ^-^
ReplyDeletekat otak sis ada satu benda bila baca entry ni ... letak potai pun sodap ... heh heh heh .
ReplyDeleteBuat sambal ni banyak2 simpan dalm peti ais.. bila rasa nak makan baru panaskan dan gaul dgn ikan bilis.. sedapppp.. buat makan dengan roti, nasi panas.....
ReplyDeleteKalau wana suka goreng ja ikan bilis tu..hihi..ranggup makan..krup krap..^_^
ReplyDeleteoh...sambal ni sama je la macam kat sini cuma tambah belacan je la. menarik gak tu. boleh cuba ni.
ReplyDelete