Assalammualaikum wbt....
Sesekali buat cekodok kentang ramai-ramai memang seronok....kenapa aku kata seronok??? hihihihi
1. Lagi meriah
2. Aku tak payah bancuh coz aku tukang bagi arahan jer...hahahah
3. Makan ramai-ramai lagi sedap dan enak...
4. Mengeratkan silaturrahim
5. Memupuk semangat bekerjasama
Nak buat cekodok kentang ni sangat senang...yang penting bahan-bahan cukup....meh la aku kongsikan resepi cekodok kentang yang ktorang buat berdasarkan resepi yang aku ubah ikut rasa anak tekak aku....hahhahaha....Dulu aku pernah kongsikan jugak resepi untuk buat cekodok kentang ni SINI cuma kali ni aku akan cerita detail sikit.... hihhhii...
Hidangan untuk 3@4 orang
Bahan-bahan:
300g kentang
100g tepung gandum
50g tepung beras
2 biji telur
4 biji cili padi (potong kecil, kalau tak nak pedas boleh ganti dengan cili merah)
2 biji bawang holland (saiz sederhana dan potong dadu)
Daun sup dan kucai secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:
Mula-mula kupas kupas kentang, bersihkan dan sagat halus mengikut citarasa masing-masing.
Kemudian campurkan kesemua bahan di atas ke dalam bekas.
Gaul sampai rata dan jangan lupa letak garam dan gula secukup rasa.
Goreng ikut citarasa masing-masing. Kalau nak garing, buat nipis-nipis sikit.
Goreng sehingga keperang-perangan dan siap untuk dihidang serta boleh cicah dengan sos cili atau sambal kicap.
Kalau korang rasa tak boleh nak bayangkan macam mana prosesnya....boleh la rujuk gambar kat bawah yer...cuma kuantiti dalam gambar tu adalah banyak berbanding resepi di atas....heheheh
Sesekali buat cekodok kentang ramai-ramai memang seronok....kenapa aku kata seronok??? hihihihi
1. Lagi meriah
2. Aku tak payah bancuh coz aku tukang bagi arahan jer...hahahah
3. Makan ramai-ramai lagi sedap dan enak...
4. Mengeratkan silaturrahim
5. Memupuk semangat bekerjasama
Nak buat cekodok kentang ni sangat senang...yang penting bahan-bahan cukup....meh la aku kongsikan resepi cekodok kentang yang ktorang buat berdasarkan resepi yang aku ubah ikut rasa anak tekak aku....hahhahaha....Dulu aku pernah kongsikan jugak resepi untuk buat cekodok kentang ni SINI cuma kali ni aku akan cerita detail sikit.... hihhhii...
Hidangan untuk 3@4 orang
Bahan-bahan:
300g kentang
100g tepung gandum
50g tepung beras
2 biji telur
4 biji cili padi (potong kecil, kalau tak nak pedas boleh ganti dengan cili merah)
2 biji bawang holland (saiz sederhana dan potong dadu)
Daun sup dan kucai secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:
Mula-mula kupas kupas kentang, bersihkan dan sagat halus mengikut citarasa masing-masing.
Kemudian campurkan kesemua bahan di atas ke dalam bekas.
Gaul sampai rata dan jangan lupa letak garam dan gula secukup rasa.
Goreng ikut citarasa masing-masing. Kalau nak garing, buat nipis-nipis sikit.
Goreng sehingga keperang-perangan dan siap untuk dihidang serta boleh cicah dengan sos cili atau sambal kicap.
Kalau korang rasa tak boleh nak bayangkan macam mana prosesnya....boleh la rujuk gambar kat bawah yer...cuma kuantiti dalam gambar tu adalah banyak berbanding resepi di atas....heheheh
Amacam??? senang jer kan....nanti korang boleh cuba buat kat rumah.....memang sedap....kalau nak tambah bahan-bahan lain pun boleh...kalau aku buat kat rumah aku bubuh sikit serbuk KARI....hahahahha....ikut citarasa masing-masing la kan....asalkan sedap....hihihiih...
Selamat Mencuba !!!!
menarikk ni.. selalunya buat cekodok pisang dan bawang je.. hehe
ReplyDeletehehehhe...boleh cuba nnti yerr
Deletekari tak boleh tinggal....tu main masak2 kat ofis ker.
ReplyDeletehahaha....kari mcm 1 kemestian...haah kt opis
DeleteOpissss???? Opisssss????
Deletebest keje kat tempat Deanna ni..boleh main masak2
Deletebuat time rehat hr jumaat...buat skali tu jerr...tu pun buat sbb nk tggu gaji jauh lg masa tu....semua org kekeringan dana....siann kan....hihihi...
Deleteohhh ahahaha....mmg parah tu bulan tu..semua org terasa
Deleterajin ya masak..sedap nampaknya..inilah dunia blog sharing perkara baik2 .
ReplyDeletekita sharing mana yg mmpu jer cikgu hehehe
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteresipi terperinci..jadi panduan..terbaik ya
ReplyDeleteharap2 dpt membantu hehehe
DeleteParking dulu... Jap2 lagi datang main! Keh Keh Keh....
ReplyDeletewokeyy...sini parking free xde gst hahahha
DeleteNampak sangat sedap, boleh mintak orang rumah buatkan resepi ni hehe..
ReplyDeleteboleh la nnti cuba SP hehhe
DeleteBuat cekodok kentang ramai-ramai? Buat ngan sape Sis D?
ReplyDeleteheheh..buat ngn budak2 kt opis
Deleteseronok tu bila ramai sekejap je tolong buat itu sorang buat ini..boleh agihka2 kan tugas...30min dh boleh mkn
Deletebetul JM.....cepat je keje siap hehehe
DeleteSaya suka apa saja yang berasaskan kentang. Nanti nak cuba buat. Mohon copy resepi ni ye Sis D. Blogger Bbwana panggil cekodok ni 'Laksamana Mati Dibunuh' :)
ReplyDeletesila2 share...no prob farrah....huihhh...ngeri bila baca nama cekodok yg wana share...hehehhe
DeleteLaksamana mati dibunuh...
DeleteOwh kejam nya nama.
Why owh why
sejak SS kecik sampai skrg cekodok kentang mmg pilihan family! letak udang pon sodap!
DeleteLaksamana Mati di Bunuh? kejam nye nama resipi kih kih kih
DeleteIye,..tak caya nanti tanya Bbwana. Saya pun dok fikir berapa ramai laksamana yg terkorban demi menghasilkan dish ni ;)
DeleteHihihi banyak juga nilai murni bila buat cekodok ramai-ramai ;)
ReplyDeletehahahhaha....sambil2 tu leh amalkan nilai murni tuuu
DeleteKita haruslah bekerjasama menyagat kentang supaya cekodok kentang dapat disiapkan dengan segera :)
Deletexpernah try macam sedappp ni ^_^
ReplyDeleteboleh la cuba nnti yer hihhi
Deletebila ada daun sup memng sedap ...ada aroma
ReplyDeletebetul tu kak...aroma dia tu membangkitkan rasa nk makan...perghh ayatt....hehehe
Deletewahhh sedap-sedap... mummy kalo masak suka buh ikan bilis sekali + buh kentang banyak2 + cili giling lagi.. perghhhhh sedappp wooo!
ReplyDeletehaaa....buh ikn bilis pun sedap....hehehe
Deletekannn.. esk boleh buat lagi.. ehhh salah .. esk bole bagi arahan lagi..hehehehehe :P
Deletehhahaha....buat sekali tu jerr laaaa....xlarat nk bg arahan dah
Deletetak perlu bg arahan...ce join sama2 'gaul'
Deletediorg xkasi....keh keh keh
Delete2. Aku tak payah bancuh coz aku tukang bagi arahan jer... ----> statement nak kena lempang! kah kah kah
ReplyDeletekeh keh keh...dasar pemalas mmg cenggitu
Deletedia kan BOS!
Deletehahahha...bos laa sgt JM oiiii....sy ni pencacai jerrrr
Deleteehehehe...biasa BOS x mengaku dia bos
Deletesape laa sy....kah kah kah
Deletenak buat cekodok kentang kena ada kentang! ha ha ha
ReplyDeletehahhaha....bahan utama tuhhhhhh...
Deletealways my peberet!
ReplyDeletekannnnnnnn....kalau sy masak lg sedap tauuuu...ececehhh....berlagak kah kah kah
Deletenampak sedap.. xpernah try lag.. nanti nak try lah.. hehehe
ReplyDeletennti leh try tauu sedap hihih
Deletekari tak tinggal.. mana x panggil hantu...hahaha
ReplyDeletehahaha....kari totap di hati
DeleteCekodok ni ala2 fritters kentang la kan..Sedap cicah sos cili..nyum2
ReplyDeletehaah wana....cuma modified skit laaa...ikut selera masing2 heheh
Deletememang lah SERONOK kalau jadi yang no. 2 tu hehehe...BOS mana leh bancuh tepung tu :P
ReplyDeleteno.2?? sy no. byk tu JM....hahahhaha....sy mmg diarahkan utk bg arahan jerr...boleh gitu??? kah kah kah
DeleteBos senam mulut aje... Hi hi hi...
Deletekih kih kih...best oooo mcm tu
Deletesenam mulut bila mkn lg best...keh keh keh
Deletenak sedap lagi..ramas2, gaul2 tepung dengan tangan..perghh...lagi sedap....anhahaha..ntah2 ada yg x selera nk mkn
ReplyDeleteselera kalau mkn utk diri sndiri hahhaha
Deleteehh..jap..itu bukan meja dalam opis ke? erk!
ReplyDeletekan dh kabor td....hehhehe
Deletehehehe..x baca
DeleteWalau pun dah makan dan baru lepas makan..cokodok kentang tu tetap nampak menyelerakan..
ReplyDeleteowh , sagat . saya selalu potong dadu je ... tlg mkn lah yg plg sedap ...
ReplyDeletesedapnya kalau makan panas2.. hehehe
ReplyDeletenampak mcm cucur udang
ekin bab jemput2 ni macam dah buat tak sempat nak share kat blog lagi hihiji
ReplyDelete