Assalammualaikum wbt....
Harini aku nak kongsikan cerita pasal bubur jagung....sebenarnya main masak-masak ni dah lama dah...cuma baru sekarang aku ada kesempatan nak cerita..maklum la...aku kan super busy semenjak dua menjak ni...hihihih....idea asal nak buat bubur jagung adalah aku...siapa lagi kan??? kalau bab makan-makan kat opis aku ni....aku lah mastermind disebalik kejadian ini.....hahahahhaha....bahan-bahan aku dah beli....cuma nak masak je lagi....lagipun nak buat bubur jagung ni senang sangat....pakai periuk nasi elektrik je pun.....bahan-bahan dia pun senang.....meh aku kongsikan gambar untuk korang tatap.....
Harini aku nak kongsikan cerita pasal bubur jagung....sebenarnya main masak-masak ni dah lama dah...cuma baru sekarang aku ada kesempatan nak cerita..maklum la...aku kan super busy semenjak dua menjak ni...hihihih....idea asal nak buat bubur jagung adalah aku...siapa lagi kan??? kalau bab makan-makan kat opis aku ni....aku lah mastermind disebalik kejadian ini.....hahahahhaha....bahan-bahan aku dah beli....cuma nak masak je lagi....lagipun nak buat bubur jagung ni senang sangat....pakai periuk nasi elektrik je pun.....bahan-bahan dia pun senang.....meh aku kongsikan gambar untuk korang tatap.....
Ktorang guna jagung dalam tin dan jagung segar....sebenarnya nak guna jagung betul...tapi bila aku pergi kedai kat kawasan rumah aku ni jagung dia tak berapa segar.....bila tak cukup jagung...maka terpaksa lah guna jagung dalam tin...belasah je la...janji jagung....heheheheh
Sagu putih penyedap rasa |
Gula Kabong@apong |
Haaaaaa....bagi sesiapa yang tak pernah tengok gula apong.....ini la rupanya...gula ni banyak digunakan oleh masyarakat di Sarawak untuk dijadikan salah satu bahan utama dalam industri makanan......amacam ayat aku??? nampak macam ayat Majalah 3 kan....kah kah kah.....gula ini tak keras....guna sudu jer untuk ceduk....gula apong ni aku bawak dari rumah...rasanya memang lain sikit dari gula melaka atau gula kabong di semenanjung....nanti kalau korang pergi kat Sarawak...jangan lupa carik gula ni yer....sedap wooooooo....hihihihi
Nak masak bubur jagung ni tersangat la senang.....kita campak kan aje bahan-bahannya dalam periuk....jagung, santan, gula apong, daun pandan, garam dan sagu putih......bubuh air secukupnya....pastu tunggu sampai sagu tu masak....dah siap dah.....
Haaaaa.....gini la rupa bubur jagung yang ktorang masak....rasa dia enak sekali......boleh dimakan masa panas atau sejuk....tapi aku suka makan time panas-panas......perghhhhh....rasanya memang sedap betul......hmmmmmm....meleleh pulak air liur bila terkenangkan rasa bubur jagung ni......korang bila nak buat??? hihihihi
Bestnya masak2 kat opis! Sis D ke yang bawak semua bahan2 tu?
ReplyDeletehehehe....sy tukang beli dan bagi arahan jer...jahat x???
DeleteSaya selalu kalau masak bubur jagung, tamak sagu! Nanti bila siap jadi bubur sagu dengan jagung hahahah
ReplyDeletesy pun suka buh sagu byk...sedapkan sagu byk hehehhe
Deletepekat likat jadinya
Deletebuat? krik krik..hehe
ReplyDeletehahahahha...xpe..leh beli kalau nk makan...
Deleteaip apa ni kak sal.. ce buat, mesti sedappp
DeleteSedapnya..petang2 gni klu makan meme superb
ReplyDeletehuihhh..mmg sedap nihhhhhh hihih
DeleteWah bubur jagung, sedapnya :-)
ReplyDeleteyeeeerr....sedapnyerrrr hihih
DeleteSedap ni...sedap sangat...ditambah dengan aroma gula tebu/gula kelapa/gula apong..Allahu..
ReplyDeletearoma tu memainkan peranan ptg kan....mmbangkitkan nafsu makan....hehehe
DeleteSedapnya..kak yan suka makan bila sejuk..
ReplyDeleteyeke....sy lak suka mkn time panas2...hehehe
DeleteTouch N Go dulu... Malam kang I gegor pintu umah... keh keh keh...
ReplyDeletehuihh...bergegor rumah kang...hahahahha
Deleterajinnyer buat bubur jagung tuu mak., ;p
ReplyDeleteGula kabong tu berzaman dlm fridge SS... Ori kabong lagi... Adusss... Nak buat jugakkkk laaa...
ReplyDeletegula kabong bergabung menjadi bubur jagung.... haha
DeleteMerecekkkk dahhh air nih... He He He...
ReplyDeletejangan mereceekk sangat..
Deletebila baca jagung ni , teringat nak buat kastad jagung tapi belum tercapai ...
ReplyDeletesedapnyaaa D !
ReplyDeleteOk.da salin resipi. Nak try buat la.
ReplyDeleteYum yum sedapnya.. tapi mummy jarang masak menu yanng ada jagung atau kacang... peminat kat umah tak dak.. so bila teringin beli je..heheheh :D
ReplyDeleteAduhhh robot ni kacau je org nak booom!.. eee
ReplyDeletebaru nak tanya pasal jagung dalam tin tu...hehe
ReplyDeletelama dah tak buat...
eh gula apong tu sama ke cam gula melaka
Tapi kalau kita yak letak gula apong kita letak gula biasa yg gula kasar tu boleh ke? Nak belajar nie . hehe
ReplyDelete