Saturday, 17 October 2015

MEE SUAH SUP VS MEE SUAH GORENG SAYUR BAYAM

Assalammualaikum wbt....


Haritu aku teringin nak makan mee suah....pernah dengar tak mee suah ni?? aku dari kecik memang telah didedahkan dengan mee suah ni...kalau tak silap aku...mee suah ni asalnya makanan orag cina.....kalau tak silap la....kalau aku silap mohon ampun yerrr.....hihihi...memandangkan aku ni keturunan cina....ecececehhhhhh....ehhh...tapi memang betul...nenek belah ayah aku cina....hik hik hik...so kami ni dah biasa sangat dengan mee suah...macam-macam jenis masakan boleh buat guna mee suah ni.....hari tu aku buat 2 menu guna mee suah....tapi hari yang berlainan la....hehehe







Ini mee suah sup ala-ala manja yang aku reka sendiri....hahahah....aku masak mee suah ni bersama ayam dan tauhu....yeayyy....aku penggemar tauhu....heheheh....cara masak dia sangat simple.....rebus ayam....bubuh tauhu....letak bawang merah, bawang putih, halia yang aku dah tumbuk....bila ayam dah masak....aku letak mee suah....1 peket mee suah ada 4 ketul..aku bubuh 2 ketul jer...coz nanti mee dia kembang....aku suka makan mee suah yang kembang setaman....lembut jerrr....bila mee suah dah nak lembut aku letak serbuk lada, garam dan gula sebagai perisa.....pastu tutup api...dah siap...ada orang makan dengan nasi panas....selalu aku pun makan macam tu..tapi sebab aku kena diet...maka aku makan macam tu jer tanpa nasi...mee suah sendiri dah ada karbohidrat.....jangan makan banyak sangat karbohidrat....nanti jadi macam aku.....hehehehhe....




Kali kedua aku masak mee suah goreng sayur bayam....aku guna bayam merah...kenapa mesti sayur bayam....coz aku kategori kurang darah....bayam adalah pilihan terbaik untuk tambah darah selain hati ayam...kalau kurang darah nanti aku selalu sakit kepala....heheheheh.....haritu aku dah masak berkuah...kali ni aku masak kering sikit....aku tumis cili api, ikan bilis, bawang merah dan putih yang aku tumbuk-tumbuk manja....tumis tu jangan guna minyak banyak....guna sikit jer tauuuu.....tak baik untuk kesihatan....hihihi....sebelum aku tumis...aku dah rebus siap-siap mee suah tu supaya lembut.....toskan....bila bahan tumisan dah naik bau (ada eh perkataan tumisan?? hahahah).....aku masukkan sayur bayam....pastu baru masuk mee suah...kacau-kacau lebih kurang letak garam dan gula...pastu tutup api...dah siap....rasanya sedap sekali.....ehh...skema lak ayatnya....hahahahha....bagi aku sedap laa...tak tau la kalau orang lain....hihihi

Nanti korang leh la cuba yer...cuma bila korang nak beli mee suah...pastikan ada logo halal....heheheh....haritu aku beli kat TESCO...ada yang logo halal...harga dia kalau tak silap RM2.00 sebungkus...next entry aku kongsikan gambarnya kalau ada kesempatan yer....heheheh.....






Autopublish : 1230  17.10.2015












55 comments:

  1. Dua dua pun nampak macam makanan sihat walafiat

    ReplyDelete
  2. mee suah ni memang elok makan musim2 panas ni... menyejukkan badan.. buat suo memang sedap..

    ReplyDelete
  3. Pernah dengar pasal mee suah nie tapi xpernah tgk dan xpernah makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe...nti leh tgk kt pasaraya....kot2 terbuka hati nk masak lepas nih hihihi

      Delete
  4. Ooo PC pernah tengok mak cik makan mee suah ni masa dalam pantang..katanya untuk tambah air susu badan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooo...utk tmbah susu badan ehhh.....baru tahu

      Delete
  5. hurmmm..tgok sekilas pandang mmg tahu mee suah nih sejenis spesies makanan cina ..hehehehe...ada gak ek mee SUAH?ingtkan salah eja td...first time dgr nih.........post sini sikit nak try...

    ReplyDelete
  6. kaknoor belum pernah buat yg suah-suah ni yalah jenis mee cina kan nii..
    boleh try jugak suatu hari mana tau anak2 suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Noor sure boleh olah macam2 resepi best guna mi suah :)

      Delete
    2. gerenti kak noor leh wat resepi lg mengancam guna mee ni hihihihi

      Delete
  7. pertama kali dgr mss suah . kena tgk gambar mee dlm paket abru kenal kot ... my bonda pun suka goreng mee mcm tu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...nti sy cuba carik gbr mee suah dlm peket tu mcm mn

      Delete
  8. Mee Suahh.. mummy selalu masak ngan sawi je..masak tumis bening gitu..simple je.. tu pun dah sodap, nikan pula boh ayam bagai..mesti lagi sodap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak sawi pun sedapkan mummy...nyumm2 hehehe

      Delete
  9. Eh, Zumal belum pernah dengar. Nanti nak cari ^-^

    ReplyDelete
  10. Saya suka mi suah. Selalu makan dgn sup ayam, lebihkan pepper. Tapi tak pernah cuba versi goreng lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. buh pepper sedapkan farrah....nyum2 hihih

      Delete
  11. Mee suah ni macam pernah dengar, tapi makan macam tak pernah lagi...

    haah.. mata itu ada menunjukkan yang anda dari keturunan Cina.. ngeh2

    ReplyDelete
  12. Pernah tengok tapi baru tahu nama dia mee suah. Yang ada sup tu nampak sedap sebab kite suka makan sup. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat sup mmg sesuai sgt guna mee nih....hihih

      Delete
  13. xpernah tgk dan makan.. hehe. nampak sedap D !

    ReplyDelete
  14. suka gak makan mi suah...kenyang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenyang kan...mkn skit jer...dah kenyang hihih

      Delete
  15. Sangat tau tentang mi suah ni sebab memang sentiasa ada stok di rumah. Bila tak tahu nak masak apa, mi suahlah yang paling mudah nak dibuat. Lagi pun anak-anak suka makan. Mommy mereka pun suka juga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa....dh mcm makanan rutin nih....sy pun penggemar mee suah....hihih

      Delete
  16. sy baru buat entry pasal mee suah, mmg favorite anak mee suah ni, sy pun suka juga

    http://jepunmari2.blogspot.my/2015/10/mee-suah.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe...mee dia lembut dan mengenyangkan...sbb tu sy suka

      Delete
  17. Kariiiiii... Where are u? Rindu... Jap nak baca...

    ReplyDelete
  18. Pernah dgr psl mee suah ni tapi x pernah tgk... Apatah lg rasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe...nnti leh usha kt kedai tgk mee tu mcm mn....kalau rajin leh try masak....sedap wooooo heheheh

      Delete
  19. Yg gambo kedua tu kuah dia dah kering eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya first time nampak tak berkuah gitu
      biasa mee suah ni berkuah sedap

      Delete
    2. yg kedua tu sy rebus dulu pastu toskan...pastu buat ala2 mee goreng...mmg xberkuah hehehhe

      Delete
  20. Nasib baik tumisan bukan tumisai... Keh keh keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.....silap huruf jer lain maksd

      Delete
  21. saya pun biasa makan time kecik dulu
    tapi tak sekarang dah lama tak makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe...menggamit kenangan kalau makan mee nih

      Delete
  22. mee suah? ini pertama kali JM dengar tau so...makan? mmg tak pernah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe...nnti JM leh tgk mcm mn rupa mee nih....kt pasaraya byk jual hihihi

      Delete
  23. patutlah KD putih ada darah keturunan cina rupanya..mesti cantik..kalau nampak JM kat mana2 tegur tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiyakkkk....putih??? cantik??? ohhh noooo...kita kulit sawo matang...rupa ada tp muka mcm sy....kah kah kah

      Delete
    2. JM...skali jupe kt alamanda...opsss..terus nyorok..malu hahahahha

      Delete
  24. mee suah sup? mee suah tu sebesar su un eh? masak sup mcm tu pu sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum masak..besar suun yg belum masak..tp bila dah masak dia kembang..mcm megi hehehe

      Delete
  25. mee suah goreng pun nampak menyelerakan...tumisan katanya..hamooii..ayat chef ni hikss

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...