Sunday, 25 October 2015

IKAN BAWAL MASAK STIM

Assalammualaikum wbt....

Bila balik dari outstation...badan rasa penat sangat-sangat....nak mengemas rumah...aku tak larat....masih kepenatan...aku hanya mampu tengok jer beg-beg aku yang bergelimpangan....aku baru balik dari sibu petang semalam...dekat jam 6 petang baru sampai rumah...so hari ini aku buat keputusan nak rehat secukupnya...bila rehat-rehat..rasa macam boring pulak...dan hari ni baru aku berkesempatan jenguk blog aku ni.....fuhh...fuhhh...berdebu dah....meh aku update sikit entry aku ni....kali ni aku nak kongsi pasal masakan la ye..topik senang sikit untuk aku taip...hehehehe...






Haritu aku masak ikan bawal putih...kali ni en suami request masak stim...aku lagi suka..coz senang jer...potong bawang ala kadar...serai..cili api...pun sama aku potong cenggitu jer....pastu masukkan dalam bekas yang dah ada ikan...bubuh garam dan gula sikit...sebelum tu aku perah sikit limau kasturi...pastu masukkan dalam bekas pengukus....kukus dalam 20 minit..dah siap...senang kannnn....heheheeh





Haaaa...ini laa rupa ikan bawal putih masak stim...rasa dia memang sedap...nanti korang boleh la cuba resepi simple macam ni...kepada kengkawan sekalian yang berkunjung di sini...mohon maaf coz aku belom ada kesempatan nak reply komen dan membalas kunjungan....tunggu yer..nanti aku serang blog korang....hehehhehe...jumpa lagiiii....




















36 comments:

  1. Biasa makan siakap steam, memang best.. ikan ini belum cuba lagi, thank share

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...nnti leh cuba ikan ni pulak ye

      Delete
  2. have a good rest deanna.
    nampaksedap deanna masak ikan bawal stim.
    nnt boleh sue cuba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bdn pun dh lenguh2 ni sue....nk buat mcm mn kan....nnti leh la try yer sue hihihi

      Delete
  3. Selamat berehat, Sis D. Bestnya! Saya suka makan lauk ikan stim begini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq farrah.....masak stim sedap kan farrah hihih

      Delete
  4. yum yum.. elok sgt ni Deana..ada 2 ekoq ikan bawal dlm peti ais ni, tak tau nak masak apa.. bila dah baca.. paham2 je la..kikiki Macehhh na..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa...elok la tu mummy....leh la masak mcm ni....sedap dan sihat hehhehe

      Delete
  5. Dalam penat pun sempat masak ehhh... Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. penat2 pun klu perut lapar tetap kena bangun masak

      Delete
    2. yang penat nyer masa balik dr outstation....citer masak tu sebelum g outstation....hehehehe

      Delete
  6. Bawal my feberet... Tapi belum pernah plak makan masak stim...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan rasa ikan bawal tuh...nyummmmmmm hehehe

      Delete
  7. tengok sedap je..selamat berehat ye kak DM..

    ReplyDelete
  8. nampak sedap...tapi belum penah cuba =)

    ReplyDelete
  9. patutlah bila JM singgah sini asyik bersin je heeee

    ReplyDelete
  10. bawal masak stim? biasa JM masak kari or 2 rasa je..so leh try...pengukus tu perlu balut dgn aluminium tu eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengukus tu sy balut ngn aluminium sbb xnak cepat masak...dh lapar hahahah

      Delete
  11. masak stim ngan masak kukus sama tak ;p

    ReplyDelete
  12. ni sekali pandang mcm masak singgang...pastu kalau JM suka sedut kuah tu..masam2 manis....masakan utk org yg nk kurus...makanan sihat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...mcm singgang cuma versi kukus hehhe

      Delete
  13. patutlah dh lama x muncul d blog JM..x pe i tahu u BZ

    ReplyDelete
  14. masak stim paling ringkas dan cepat ... geram je nengoknya

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...