Friday, 4 September 2015

BAHASA MELAYU ATAU BAHASA MALAYSIA



Sudah terjawab kan??? hehehehe

66 comments:

  1. Macam sama sebenarnya berbeza..")

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Bahasa melayu lbh kpd org melayu..Bahasa malaysia blh jd semua bangsa guna..

      Delete
    2. orang melayu guna bahasa melayu?

      Delete
  3. yg psti bukan bahasa brunei kan haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu urusan di brunei lah.. hihi

      Delete
    2. hehhehe....kalau g brunei bru guna bahasa brunei kak noor

      Delete
    3. nak cakap 'saya cinta kamu' dalam bahasa Brunei apa eh kak Noor..klau di philifina cakap "MAHAL KITA"

      Delete
  4. Bahasa Melayu dengan Malaysia ada beza ea ? Tak tahu.

    ReplyDelete
  5. Ada beza rupanya.. Patutlah silibis subjek sekarang tak sebut bahasa melayu tapi bahasa malaysia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. silibis tu apa suida...soklan carik pasal hahahha

      Delete
    2. ahahaha Suida leh geng ngan JM n Ekin

      Delete
    3. Adik beradik iblis kot... Hi hi hi...

      Delete
  6. Katanya tak nak ada racism....

    1Malaysia .... huhuhu...

    Bahasa C n T boleh pulak...

    Huhuhu... macam2 lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehe....mgkin nk mmbezakan bahasa kebangsaan kot

      Delete
  7. Tyme sy skolah dulu SPM kertas BAHASA MELAYU....

    So whatttt ???

    Aishhhh geram lak rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy dulu pun masa spm guna bahasa melayu hihihi

      Delete
    2. Saya pun time SPM guna Bahasa Melayu :)

      Delete
    3. ehehehe...kiranya semua umur 30-an nih :P

      Delete
  8. Haha.... blog DM lak kna bt luahan perasaan...

    Hikhikhik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. blog sy terbuka utk sesi luahan....dont worry hahaha

      Delete
  9. Haritu (yr2013 kot)...
    Kamek g brunei... jumpa signboard ...
    "AMARAN : BAHASA MELAYU BAHASA RASMI NEGARA"...

    Bagus hoccay...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnya... melayu kite pon dah rojak ye sayang..

      Delete
    2. org mesia ni ada lg yg xfasih guna bahasa kebangsaan...menteri pun ada...huhuhu

      Delete
    3. menteri pun 'orang' juga eheheh

      Delete
    4. kalau dh menteri pun xfasih bahasa kebangsaan....mcm mn nk bangga dgn slogan "cintai bahasa kebangsaan kita"

      Delete
  10. bahasa melayu lebih kepada accent or loghat kot... sebab melayu banyak kaum... kalu bahasa malaysia ni... more standard...
    * agaknye laaa... mandai je ko nih SS... kah kah kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mgkin nk membezakan antara bahasa org melayu dgn bahasa kebangsaan...so jdilah bahasa malaysia....agaknye la kot hehheeh

      Delete
  11. hang tuah kata tak kan melayu hilang di dunia... tapi hari ni... dia sekali hilang... he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kih kih kih missing in action ke missing forever?

      Delete
    2. hilang tanpa dikesan.....hik hik hik

      Delete
  12. Subjek BM kat sekolah pun bertukar-tukar nama. Kejap Bahasa Melayu kejap Bahasa Malaysia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betullll....dulu guna bahasa malaysia...pastu tuka bahasa melayu...skg tuka lagi..bahasa malaysia.....fening la fening laa hahahhaha

      Delete
  13. tak faham lah...ada beza ke Bahasa Malaysia n Bahasa Melayu ..dua BM kot..cikgu ceketed tolong bantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada beza la tu JM...kalau x...xkan diorg tuka balik kan hehheeh

      Delete
    2. Cikgu ceketed pun fenin fenin lalat sebenarnya sis JM. Yang saya tahu subjek di sekolah tu kita panggil Bahasa Malaysia. Maknanya kita guna bahasa yang proper i.e. bahasa persuratan dengan tatabahasa & struktur yang betul.

      Bahasa Melayu pula ialah bahasa kaum Melayu. Sama seperti bahasa Cina, bahasa Tamil dan bahasa Jepun. Tetapi, tidak semua bahasa Melayu diterima pakai dalam bahasa Malaysia sebab kita kan ada banyak guna bahasa pasar. :)

      Delete
    3. masalahnya bahasa melayu kita dah banyaj cedok bahasa inggeris! mungkin lebih kepada malaysia laa kot

      Delete
    4. ohhh....terima kasih cikgu Ceketed..barulah faham

      Delete
  14. mgkin sbb negara Malaysia so guna Bahasa Malaysia..jika di Indonesia guna Bahasa Indonesia..make sence tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. gitu la kekdahnyerrr....1 negara 1 bahsa...memandai jer...keh keh keh

      Delete
    2. Lebih kuranglah...maybe ni antara usaha nak highlight bahasa tu sebagai bahasa kebangsaan :)

      Delete
  15. mugo2 negara tetep aman damai sejahtera sentosa senantiasa., aminn ;p

    ReplyDelete
  16. yang pasti..lama tak datang blog ni.wajah baru, kufikirkan salah rumah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah....umah cat baru....cenggitu laaa hahaha

      Delete
  17. ooo., ku pikirkan guna "bhsa melayu" yg btul., huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaaa....kupikirkan begitu juga dulu...baru tau jugak hehhee

      Delete
  18. dah penah dengar benda ni sejak zaman sekolah lagi
    tak nampak perbezaan sangat pun pada saya
    tapi mungkin ada something yang tersirat kan..sape tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak stended kan kot bahsa kebangsaan....rasanya laa hehehe

      Delete
  19. Ooohhh...gitu. Kalau orang melayu kat Siam atau kat Singapore..kena cakap bahasa malaysia juga la ye...hihi

    ReplyDelete
  20. saya selalu pun confius juga ... klu bahasa melayu , masuk lah segala bahasa pasar nanti kan ...

    ReplyDelete
  21. hahaha.. baru faham. bahasa malaysia tak termasuk rojak

    ReplyDelete
  22. bahasa melayu dan bahasa malaysia ada perbezaan nya hihiji

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...