Tuesday, 1 September 2015

DOKTOR DAN CIKGU






Assalammualaikum wbt....


Situasi 1

Dalam lif di pejabat...lif berhenti di level 1....tetiba ada seorang sister nak masuk lif.....


Sister :  Assalammualaikum doktor?

Aku :  Waalaikummussalam....(menjawab dalam terpinga-pinga kerana hanya aku dan sister jer dalam lif ketika itu)

Sister :  Doktor dah lama kat sini ke?

Aku :  Baru 3 tahun....(sambil aku tersengih macam kerang membusuk...hihihhi)


Tetiba tinggg....bunyi lif.. level 3.....sister tu keluar dari lif...aku terus dalam lif sebab aku belum sampai opis....tinggggg...dah sampai dah opis aku...aku keluar lif dengan senyuman masih melekat......dalam kepala .......DOKTOR????? hik hik hik








Situasi 2

Dalam lif di pejabat...lif berhenti di level 1....tetiba ada seorang matron nak masuk lif.....


Matron :  Assalammualaikum.....doktor pekabar?

Aku :  Waalaikummussalam...sihat....matron sihat???.(menjawab sambil tersengih kerana hanya aku dan matron jer dalam lif ketika itu.......hihihhih)

Matron :  Sihat....tengok doktor asyik tunduk ingatkan tak sihat

Aku :  eh....tak ada la matron...banyak sangat benda dalam kepala kot...tu yang asyik tunduk jer....hihihih


Tetiba tinggg....bunyi lif.. level 4.....matron tu keluar dari lif...aku terus dalam lif sebab aku belum sampai opis....tinggggg...dah sampai dah opis aku...aku keluar lif dengan senyuman masih melekat......dalam kepala .......DOKTOR LAGI????? hik hik hik





Situasi 3

Semasa tengah berbaris untuk boarding dalam kapal terbang....tetiba ada seorang lelaki muda menyapa aku.....


Lelaki itu : Cikgu Diana?

Aku :  Ehh....macam kenal (sambil kaget....hihihih)

Lelaki itu :  Balik raya ke cikgu???

Aku :  Haah....awak memang kerja sini ke?

Lelaki itu : Haah cikgu....


Rupa-rupanya....lelaki itu adalah bekas pelajar aku....hahahahah




Apa kaitan tajuk entry dengan situasi yang aku ceritakan di atas??? Yang mana satu pekerjaan aku sebenarnya???  cer korang teka.....hahhahahahahahha....yang pasti....dua-dua itu bukan pekerjaan aku sekarang ni....aku dapat panggillan doktor kerana tempat aku bekerja dikelilingi dengan doktor, sister, matron dan MA.....aku  tak yah belajar tinggi-tinggi pun orang panggil aku doktor....kah kah kah.....Panggilan cikgu tu memang melekat sampai sekarang...dulu aku pernah jadi guru sementara...mengajar budak tingkatan 1 (Bahasa Inggeris) dan tingkatan 2 (Pendidikan Jasmani) pada tahun 2001 ......pada tahun 2002 aku ditugaskan mengajar budak tingkatan 3 (Matematik) dan tingkatan  4 (Prinsip Akaun dan Ekonomi Asas).....bila balik kampung...kadang terserempak dengan bekas  pelajar maka akan timbul la kembali panggilan Cikgu...itula keistimewaan orang yang bergelar guru.....hihihihi






98 comments:

  1. Betul tu..gelaran Mcm tu org takkan lupa..eh, bestnya Deanna ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe....akan kekal mcm tu smpai bila2 kan

      Delete
  2. Cikgu tu ok lah sebab memang pernah jadi, tai doktor tu?..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha....doktor celup mmg gituuu

      Delete
    2. jadi doktor Cinta boleh tak? hahaha

      Delete
  3. nampak sangat Kak D memang berkaliber orgnya.. Doktor kot..hehe

    ReplyDelete
  4. Ingatkan panggilan doktor utk yg ada Dr PHD tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yg tu ada chance.. ce sambung study..hehe

      Delete
    2. Suida muda lagi boleh lah...ni otak dah 'karat'

      Delete
  5. Wah. Mesti akak ada gaya macam doktor. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaah...gaya doktor tu mcm mn agaknye yee

      Delete
  6. hamboih untung ngat aih. jap dokter. jap cikgu. kikiki

    ReplyDelete
  7. sekali bergelar cikgu selamanya anak murid akan panggil cikgu.. itulah specialnya seorang guru walau guru sementara je. saya pun kalau jumpa cikgu sementara yg pernah mengajar saya dulu pun saya panggil cikgu jugak even profesion dia sekarang takde kena mengena dengan cikgu

    ReplyDelete
  8. sama macam adik saya pula cite bab doktor tu
    dia pun keja dikelilingi oleh orang yang deanna sebutkan tu
    saya sampai tahu level setiap doktor sebab dia...hehe

    kalau saya pula, orang selalu ingat saya cikgu
    rupa saya diorang kata garang cam cikgu...wahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. muka garang ke? tgk senyum manis je YY ni

      Delete
    2. amboiiii...tang mn garangnyer tu YY hehhee

      Delete
    3. sebab dengan cik Abang, tu yang senyum manis..kalau tidak, muka ketat lah tu..haha

      Delete
    4. amboi2 dak sal ni...sempat lagi ngumpat ye...hehe
      yelah...orang kata saya garang

      Delete
    5. biasanya org garang ni hati baik :-)

      Delete
  9. Ahaha ingatkan kisah menyamar tadi hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengsan kalau menyamar suh jd doktor hahahah

      Delete
  10. Hehehe..banyak gelaran ye.tapi best kalau dapat gelaran cikgu.agaknya kalau dulu IbuNoey terima job jadi guru sementara,mesti dapat gelaran cikgu kalau terserempak dengan bekas murid kan.

    ReplyDelete
  11. Sekarang kari dah jadi guru Shopping... Ha Ha Ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ecececehhhhh....mana ada....sambil tutup muka...kah kah kah

      Delete
  12. SS tak payah belajar tinggi2... Orang panggil SS wartawan! Kah Kah Kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergghhh....gaya wartawan kena ada...gaya hartawan ada x SS?? hahhaha

      Delete
    2. gaya hartawan kena senyap2.. xleh tunjuk..

      Delete
    3. kalu hartawan kena jalan macam ali baba!

      Delete
    4. kalau dermawan? ....cer check dalam akaun bank :P

      Delete
  13. SS pelik... nape kejadian mesti kat lift... nasib baik dorang tak panggil makcik tolong tekankan lift... kah kah kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kat dlm lif kemesraan lain skit drpd luar lif...keh keh keh

      Delete
    2. Nasib cikgu atau doktor ja.. buat ada yg rabun teruk dia panggil akak cleaner kang nanti nak mntk tlg tekan no..hahahaaaaaaa

      Delete
    3. Kemusykilan SS tu kelakar. Critical thinking gitu!

      Delete
    4. tapi kan..ingat DM nak citer hantu tadi..sebab adik saya yg kerja doktor tu cite naik lif memang selalu kena 'tegur'..hahaha. Imaginasi!

      Delete
  14. Untung untung! untunglahh badan.. Kikiki

    ReplyDelete
  15. ahahahaha...situasi 1 tu kelakar...Dr katanya...boleh lak tu reply baru 3 tahun...mesti sister baru keje kat sana kan..semua org dia assume Dr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu tak kira tipu la kan,..sebab dia tak tanya jadi dr berapa tahun dah :)

      Delete
  16. ke mmg DM ni ada personaliti seorang DR...mesti sweet ni....biasa Dr rupanya cantik, sweet dan lembut je...bila jumpa Dr...rasa sakit tu makin kurang

    ReplyDelete
    Replies
    1. ecececehhh...mcm sweet jer ehhh......xe mknenyer....mcm masam ada laa kah kah kah

      Delete
    2. elehh..x nk ngaku..JM tgk jari pun dh tahu

      Delete
    3. tengok jari pon tahu katanya... kalu tengok lain camne laa jay emm tilik agaknye... ha ha ha

      Delete
  17. kah kah kah....situasi ke 2 pun sama?

    ReplyDelete
  18. ohhh itu ke kisahnya....dulu waktu sekolah rendah cikgu tanya...bila besar nanti nak jadi apa? terus jawab nak jadi cikgu.....bila dh besar belajar x pandai jadi cikgi je lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...itu cita2 masa kecik2 dulu tuhhh....hihih

      Delete
  19. part best kalau jadi cikgu ni sepanjang hayat orang akan call u cikgu

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain daripada yg lain kan...gelaran tu jer dh rasa istimewa hihi

      Delete
  20. sampai ke sudah dia tak nafikan dia bkn doktor , cisss ... heheheee . dpt gak merasa panggilan tu kan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha....mengiyakan pun tidak menidakkan pun tidak

      Delete
  21. hi DM... nak sambung bom sini pulak...
    hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. waahhh...selamat datanggggg nhhas....sila laa bommm hahhahaah

      Delete
  22. keje spital putrajaya ke IKN?

    CEPATTT Baik mengaku.... hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaha....dua2 tu pun bukan tpt keje sy....tp dua2 tpt itu dah jd tpt "bermain" sy

      Delete
    2. Errr... so kerja mn? Spital HBTanpa risiko?

      Delete
    3. Hhehehe..pun bukan...doktor2 bkn kt spital jer tauu....

      Delete
    4. sampai ke sudah x de jawapan dari Deanna ehehe

      Delete
    5. Hadoiiii la....
      Cubit nak? Haaaiippp biasa dia tu...

      Warden... mana warden...

      Hihi...

      Delete
    6. ngeh ngeh ngeh..Warden CT Roro or Warden kak Nohas?

      Delete
    7. SS tahu kari keje mana... ha ha ha

      Delete
  23. Untunglah... multiple identity ... hahahaha...

    lepas ni nak panggil "DM de doc" ... ke "DM de teacher" ???
    (sambil jeling2 cari SSS - ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. DM de curry....sambil jeling SS...keh keh keh

      Delete
    2. Ok... semoga sy ingat...

      DM = kari...
      Kari = DM

      Delete
    3. SS terima jelingan u'ouls dengan penuh kasih sayang! kah kah kah

      Delete
  24. Replies
    1. yesssssss.....so do i....hahahha

      Delete
    2. Sy ajar tuisyen je mlm2.
      Budak tecik tu pgl cikgu... suh pgl kakak je...

      Baru tau jiran2 sy ingat sy doctor...
      I tot diaorang ingt kamek ni cikgu..

      Hihi....

      Delete
    3. Haritu ada budak laki kecik ntah umor berapa...
      Lari2 peluk kaki saya sambil jerit "ustazahhhh... sy sayang ustazah"....

      Dlm hati dah sudah.... anak sapa pulak ni....

      Haha... comel btl budak2 ni...

      Jd cikgu best kan DM

      Delete
    4. Kah kah kah... mmg tak layak...

      Sungguh tak layak...

      Disqualified...

      Alaa budak2... biasa lh... muka sama ngn ustazah dia kt tadika kot...

      Delete
    5. alaaaaa..x perlu ckp budak2..sis JM yg tgk ni pun tahu sesuai sgt!

      Delete
  25. Replies
    1. betul tu kak....istimewa tol gelaran tuhh hihiih

      Delete
    2. Pahala tu yg bwk sampai ke mati .. insya Allah.

      Delete
    3. seronok kan jadi cikgu kan kak Nieda

      Delete
  26. assalamualaikum doktor deqna.. dr sihat ka?? kekeke.. kmk pun kadang2 org nunggah dr. awal jk dirikpun madah, ehh kmk bkn dr, kmk kuli doktor jak.. hahaha.. nak leput kita mun ditanyak macam2 kelak..

    ReplyDelete
  27. Sis D ni dah kira macam jelmaan Puteri Gunung Ledang la,..ada banyak2 muka. Tapi Sis banyak profesion hihihihi

    ReplyDelete
  28. bila kite pegang camera... automatik kita akan bergelar photographer! boleh gitew? ha ha ha

    ReplyDelete
  29. kita hari2 tgk mesin tp xboleh jd technician pon. hahaha

    ReplyDelete
  30. untung kan dapat gelaran gitu hihihi... ekin masa keje dulu2 opis byk pejabat penguam sampai ingat ekin penguam hahaha.. kalu g farmasi miss cina srlalu panggil cikgu dia muka nampak mcm cikgu hahahaha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...