Monday, 7 September 2015

CEKODOK KENTANG YANG SIMPLE LAGI SEDAP

Assalammualaikum wbt....


Sesekali buat cekodok kentang ramai-ramai memang seronok....kenapa aku kata seronok??? hihihihi

1.  Lagi meriah

2.  Aku tak payah bancuh coz aku tukang bagi arahan jer...hahahah

3.  Makan ramai-ramai lagi sedap dan enak...

4.  Mengeratkan silaturrahim

5.  Memupuk semangat bekerjasama




Nak buat cekodok kentang ni sangat senang...yang penting bahan-bahan cukup....meh la aku kongsikan resepi cekodok kentang yang ktorang buat berdasarkan resepi yang aku ubah ikut rasa anak tekak aku....hahhahaha....Dulu aku pernah kongsikan jugak resepi untuk buat cekodok kentang ni SINI cuma kali ni aku akan cerita detail sikit.... hihhhii...




Hidangan untuk 3@4 orang

Bahan-bahan:

300g kentang
100g tepung gandum
50g tepung beras
2 biji telur
4 biji cili padi (potong kecil, kalau tak nak pedas boleh ganti dengan cili merah)
2 biji bawang holland (saiz sederhana dan potong dadu)
Daun sup dan kucai secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:

Mula-mula kupas kupas kentang, bersihkan dan sagat halus mengikut citarasa masing-masing.

Kemudian campurkan kesemua bahan di atas ke dalam bekas.

Gaul sampai rata dan jangan lupa letak garam dan gula secukup rasa.

Goreng ikut citarasa masing-masing. Kalau nak garing, buat nipis-nipis sikit.

Goreng sehingga keperang-perangan dan siap untuk dihidang serta boleh cicah dengan sos cili atau sambal kicap.



Kalau korang rasa tak boleh nak bayangkan macam mana prosesnya....boleh la rujuk gambar kat bawah yer...cuma kuantiti dalam gambar tu adalah banyak berbanding resepi di atas....heheheh







Amacam??? senang jer kan....nanti korang boleh cuba buat kat rumah.....memang sedap....kalau nak tambah bahan-bahan lain pun boleh...kalau aku buat kat rumah aku bubuh sikit serbuk KARI....hahahahha....ikut citarasa masing-masing la kan....asalkan sedap....hihihiih...


Selamat Mencuba !!!!












70 comments:

  1. menarikk ni.. selalunya buat cekodok pisang dan bawang je.. hehe

    ReplyDelete
  2. kari tak boleh tinggal....tu main masak2 kat ofis ker.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....kari mcm 1 kemestian...haah kt opis

      Delete
    2. best keje kat tempat Deanna ni..boleh main masak2

      Delete
    3. buat time rehat hr jumaat...buat skali tu jerr...tu pun buat sbb nk tggu gaji jauh lg masa tu....semua org kekeringan dana....siann kan....hihihi...

      Delete
    4. ohhh ahahaha....mmg parah tu bulan tu..semua org terasa

      Delete
  3. rajin ya masak..sedap nampaknya..inilah dunia blog sharing perkara baik2 .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita sharing mana yg mmpu jer cikgu hehehe

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. resipi terperinci..jadi panduan..terbaik ya

    ReplyDelete
  6. Parking dulu... Jap2 lagi datang main! Keh Keh Keh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wokeyy...sini parking free xde gst hahahha

      Delete
  7. Nampak sangat sedap, boleh mintak orang rumah buatkan resepi ni hehe..

    ReplyDelete
  8. Buat cekodok kentang ramai-ramai? Buat ngan sape Sis D?

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..buat ngn budak2 kt opis

      Delete
    2. seronok tu bila ramai sekejap je tolong buat itu sorang buat ini..boleh agihka2 kan tugas...30min dh boleh mkn

      Delete
    3. betul JM.....cepat je keje siap hehehe

      Delete
  9. Saya suka apa saja yang berasaskan kentang. Nanti nak cuba buat. Mohon copy resepi ni ye Sis D. Blogger Bbwana panggil cekodok ni 'Laksamana Mati Dibunuh' :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila2 share...no prob farrah....huihhh...ngeri bila baca nama cekodok yg wana share...hehehhe

      Delete
    2. Laksamana mati dibunuh...

      Owh kejam nya nama.


      Why owh why

      Delete
    3. sejak SS kecik sampai skrg cekodok kentang mmg pilihan family! letak udang pon sodap!

      Delete
    4. Laksamana Mati di Bunuh? kejam nye nama resipi kih kih kih

      Delete
    5. Iye,..tak caya nanti tanya Bbwana. Saya pun dok fikir berapa ramai laksamana yg terkorban demi menghasilkan dish ni ;)

      Delete
  10. Hihihi banyak juga nilai murni bila buat cekodok ramai-ramai ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha....sambil2 tu leh amalkan nilai murni tuuu

      Delete
    2. Kita haruslah bekerjasama menyagat kentang supaya cekodok kentang dapat disiapkan dengan segera :)

      Delete
  11. bila ada daun sup memng sedap ...ada aroma

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak...aroma dia tu membangkitkan rasa nk makan...perghh ayatt....hehehe

      Delete
  12. wahhh sedap-sedap... mummy kalo masak suka buh ikan bilis sekali + buh kentang banyak2 + cili giling lagi.. perghhhhh sedappp wooo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa....buh ikn bilis pun sedap....hehehe

      Delete
    2. kannn.. esk boleh buat lagi.. ehhh salah .. esk bole bagi arahan lagi..hehehehehe :P

      Delete
    3. hhahaha....buat sekali tu jerr laaaa....xlarat nk bg arahan dah

      Delete
    4. tak perlu bg arahan...ce join sama2 'gaul'

      Delete
  13. 2. Aku tak payah bancuh coz aku tukang bagi arahan jer... ----> statement nak kena lempang! kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. keh keh keh...dasar pemalas mmg cenggitu

      Delete
    2. hahahha...bos laa sgt JM oiiii....sy ni pencacai jerrrr

      Delete
    3. ehehehe...biasa BOS x mengaku dia bos

      Delete
  14. nak buat cekodok kentang kena ada kentang! ha ha ha

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. kannnnnnnn....kalau sy masak lg sedap tauuuu...ececehhh....berlagak kah kah kah

      Delete
  16. nampak sedap.. xpernah try lag.. nanti nak try lah.. hehehe

    ReplyDelete
  17. kari tak tinggal.. mana x panggil hantu...hahaha

    ReplyDelete
  18. Cekodok ni ala2 fritters kentang la kan..Sedap cicah sos cili..nyum2

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah wana....cuma modified skit laaa...ikut selera masing2 heheh

      Delete
  19. memang lah SERONOK kalau jadi yang no. 2 tu hehehe...BOS mana leh bancuh tepung tu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. no.2?? sy no. byk tu JM....hahahhaha....sy mmg diarahkan utk bg arahan jerr...boleh gitu??? kah kah kah

      Delete
    2. Bos senam mulut aje... Hi hi hi...

      Delete
    3. kih kih kih...best oooo mcm tu

      Delete
    4. senam mulut bila mkn lg best...keh keh keh

      Delete
  20. nak sedap lagi..ramas2, gaul2 tepung dengan tangan..perghh...lagi sedap....anhahaha..ntah2 ada yg x selera nk mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. selera kalau mkn utk diri sndiri hahhaha

      Delete
  21. ehh..jap..itu bukan meja dalam opis ke? erk!

    ReplyDelete
  22. Walau pun dah makan dan baru lepas makan..cokodok kentang tu tetap nampak menyelerakan..

    ReplyDelete
  23. owh , sagat . saya selalu potong dadu je ... tlg mkn lah yg plg sedap ...

    ReplyDelete
  24. sedapnya kalau makan panas2.. hehehe
    nampak mcm cucur udang

    ReplyDelete
  25. ekin bab jemput2 ni macam dah buat tak sempat nak share kat blog lagi hihiji

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...