Friday, 25 September 2015

IKAN DORI MASAK KUNYIT




Assalammualaikum wbt....


Haritu aku beli ikan dori ni kat Tesco....kali pertama jugak la aku beli ikan nih...biasa makan kat hotel jer..tapi tak pernah masak sendiri....so kali ni aku teringin pulak nak masak sendiri...konon-konon aku rajin la kan...hahahhahaha....maka terhasil lah menu Ikan Dori Masak Kunyit nih...... meh aku kongsikan resepi nya yer.....



Bahan-bahan:

Ikan dori (dua ketul saiz sederhana dan dipotong kecil-kecil)
Cili api
Bawang besar
Bawang putih
Serai 
Serbuk kunyit
Serbuk kari
Sos tiram


Cara-caranya:

1.  Bersihkan ikan dori dan toskan

2. Tumbuk/kisar/racik/hiris cili api, bawang besar dan bawang putih. Serai diketuk ala-ala manja. (kuantiti ikut korang nak letak banyak mana. aku masak main agak-agak jer...heheheh....)

3. Tumiskan bahan yang di tumbuk/kisar/racik/hiris dan serai....sampai naik bau....lepas tu masukkan sos tiram dan kacau sekejap...then baru masukkan ikan dori...gaul rata

4. Bila ikan dah mula kecut....masukkan serbuk kunyit dan kari (optional untuk korang tapi wajib bagi aku...hahahah)...gaul sampai rata...tapi jangan gaul beriya sangat....ikan dori tu lembut..takut isinya hancur...tambahkan garam dan gula sebagai perasa dan tutup api.


Senang jer kan....heheheheh....nanti korang boleh la cuba yer....selamat mencuba!!







Autopublish :  1100   25.09.2015





















39 comments:

  1. Replies
    1. Ikn ni selalu org guna utk buay fish n chip...

      Delete
  2. Replies
    1. tawar? letak garam lah kak Yan

      Delete
    2. Buh garam skit kak yan..perap lama skit baru rasa dia meresap dlm isi ikan ni hehehe

      Delete
  3. SS suka ikan dori... Tapi makan western laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat fish n chip sedap kan SS...hehehe

      Delete
  4. Serbuk kari tak tinggal ek.. he he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin pun dah jadi kak DM gak kari xleh tinggal hihihu

      Delete
  5. Ikan dori ni selalu buat fish n chip kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...sebab dia banyak isi

      -saya tak pandai masak, tapi pandai makan-

      Delete
    2. CT pulak #TeamPandaiMakan jugak macam Kak Sal heheh..

      Delete
    3. Haah farrah...sedappp...hehehe

      Sal n CT..sma laa kita hahah

      Delete
  6. Sis D beli ikan ni jenis yang frozen tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah farrah..bli yg frozen let it go...haahha

      Delete
  7. Menitik dah air liur tengok ikan dori diberi sentuhan tradisional. Walllah! Suap sikitttt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. slalu makan kalo order fish n chips je.. unik ni kan..

      Delete
    2. Hahaaah..citarasa kekampungan katanya...tu yg buat cenggitu tuhh

      Delete
  8. aduihhh..... tetiba kilang peluh... eyh... kilang air liur mengeluarkan produksi yg banyak.. tengah2 hari ni... melihat ikan dori kunin tuuu..... :)

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Biasa org buat utk fish n chip SP..heheeh

      Delete
  10. adus.. DM kan slalu dikaitkan dengan kari.. CT baca tajuk memula..
    Ikan Kari masak kunyit.. pastu dlm hati.. isk DM ni mmg suka sngt sangat smpai semua nak masuk kari =P

    ReplyDelete
  11. ikan dori? x pernah dgr dan tgk..jap nak google

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fish n chip mesti pnh mkn kan JM? Ikan dori la tuhh heeheh

      Delete
  12. mesti mahal ikan dori ni...ohh..dah tahu yg mana satu ikan dori tu masak sweet sour pun sodap nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xmahal sgt JM..sy bli kt tesco..1 bgkus rm7.90 ada 4 keping besar...

      Delete
  13. biasa goreng ranggup tu kan
    penah cuba buat sendiri...agak hanyir. hehe
    pastu tak buat dah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanyir ehhh...cecuba perap ngn kunyit skit....mgkin leh hilangkan hanyir dia hehehe

      Delete
  14. eh lupa tanya, sedap dak masak camtu?

    ReplyDelete
  15. dah agak doh wajib kari ... hahahaaa

    ReplyDelete
  16. nampak macam senang nanti nak try lah... thanks sharing.. :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...