Monday, 14 September 2015

THE BLIND SIDE





Assalammualaikum wbt...

Haritu balik dari kerja...aku duduk depan tv sementara tunggu waktu maghrib sambil merehatkan badan seketika....aku buka channel movie astro...aku tak ingat sama ada HBO atau FOX Movie....tetiba ada 1 movie tengah ditayangkan.....iaitu  The Blind Side.....ini bukan kali pertama aku tengok cerita ini...dah banyak kali aku tengok...tapi aku tak pernah jemu tengok cerita ni....dan walau banyak kali aku dah tengok....aku tetap boleh mengalirkan air mata neng ya timah bila tengok cerita ni......huhuhuuh


Bagi yang belum tengok cerita ni...aku sarankan korang tengok dan amik pengajaran yang baik dalam cerita ini....cerita ini adalah based on true story....pelakon dia memang pelakon terkenal....Sandra Bullock.....antara sebab kenapa aku suka tengok cerita ini adalah kerana cerita ini menceritakan kisah hidup sebenar masyarakatnya....selain itu....kisah pengorbanan sebuah keluarga menerima orang asing dalam keluarga mereka tanpa mengira warna kulit....kisah kejayaan Michael dalam bidang american football.....kalau korang nak tau apa kisah selanjutnya korang tengok sendiri tau....hik hik hik....


Aku rasa....pengarah filem atau drama di negara kita yang dicintai ini (semangat patriotik...hik hik hik) perlu memperbanyakkan kisah-kisah masyarakat begini bagi memberi inspirasi kepada orang yang kurang bernasib baik....dan kurangkanlah cerita-cerita cinta ala-ala cinderella...kahwin paksa...dan ini la punca utama aku tidak berminat nak tengok drama melayu....lambakan kisah cinta yang sama....rasanya kita perlu fokuskan kisah masyarakat kita.....barulah membantu membina masyarakat yang cemerlang gemilang dan terbilang.....kalau tak tahu mana nak cari cerita....jom cari aku....kisah hidup aku pun menarik juga kalau nak jadikan jalan cerita....keh keh keh.....kepada pengarah-pengarah filem atau drama di luar sana...jangan lupa kontek aku yer....kah kah kah......




Autopublish : 1130  14 September 2015


97 comments:

  1. Hah, pengarah atau penulis skrip, contact mak cik kari ni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh! 4.52 pagi dah komen entri hehehe...gigih tau

      Delete
    2. Hahahaa..promot diri sndiri...

      JM...lepas sahur tuu...kalau xpun mesti lepas solat tahajud..kannn...pahala tuhh hehehe

      Delete
  2. I sokong 200% yang drama/movie melayu ni makin hari makin sampah.. Fairy tale sangat versi melayu.. asyik2 kahwin paksa, kahwin paksa.. Come on lah mana ada anak2 sekarang terhegeh-hegeh nak kahwin paksa sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kualiti cerita melayu dah semakin layu.. malu je nak jual kat luar..huhu..
      *matiklah kutuk semahu-mahunya.. kang kena nanti ni..haha

      Delete
    2. Yang tak faham tu, dapat sambutan hangat!!! Basic storyline simple je, kahwin paksa, kahwin kontrak, mula2 tak suka, then suka,...

      Delete
    3. dah lama x layan cerita melayu...x suka tgk!!!

      Delete
    4. Ala mummy layan gak sekali sekala kalo ada free time.. Yg penting hero hensem.. Lalalalallalaa

      Delete
    5. kalu perempuan kena kawin paksa ok lagi... ni lelaki kena kawin paksa... hensem pulak tu... tapi otak tak de! keh keh keh

      Delete
    6. Kdg bila tgk drama yg aliran mcm tu boleh mnyebabkan rasa kelakar...acah2 xsuka pastu suka giler...adehhh...hahahaah

      Delete
    7. Saya kadang2 kalau dah bosan tu layan gak. Lepas tu buat bahan gelak. Asah skil jadi pengkritik ;)

      Delete
    8. Sangat bosannnn dgn drama mlyu...
      Lbh2 lg spesis ... tajuk yang ntah apa2...
      Catchy lah konon... huhu... mmg x layan dh skrg.
      Plot standard... laki kaya... pompuan miskin... jd kuli pastu jatuh hati...
      Lbh hampeh lg citee wedding breaker...
      Hadoiii blh lagi hadap laki yg rogol ko sbb dia kaya dan kacak? Hayoooo.... apa nk jd citer mlyu skrg... dan itu yg mnjd idola budak2 skrg...

      Huhuhu

      Delete
  3. Nasiblah rumah sewa I siaran TV macam hampeh, so tak dak makna nak on TV sangat.. Seminggu leh kira berapa kali ja bukak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak rugi mana pun, Syida. Skrg ni jangankan astro, stesen tv biasa pun pandai recycle citer. Ulang2 benda sama je :)

      Delete
    2. Suida...pasang lah ASTRO..tapi baik x yah pasang...nanti lalai cam sis JM ni huhuh

      Delete
    3. SS bangun awal...bersahur ke?

      Delete
    4. Suida...xde tv pun ok..tenang je kan hehehe

      Delete
    5. SS..sy kdg tv tgk sy...kah kah kah

      JM..SS puasa...hahahah

      Delete
    6. SS jarang tgk tv.. Hbs tgk apa? Keh keh keh

      Delete
    7. Deana .. Scene tv tgk mummy tu memang hari2.. Hahhaha

      Delete
    8. Kita leh gengla Sis D & Mummy Julia. Saya selalu tengok TV sampai TV tengok saya hihihi

      Delete
    9. Sy pun jarang tgk tv... hihi...

      Kt rumah if water heater ... mesin basuh dan peti ais buat perangai ... or gas habis... mmg menggelupur... setakat tv... mmg x de hal... hihi...

      Delete
  4. Sebab itulah filem mereka boleh menembusi seluruh pelusuk dunia
    Kalau filem kita macam ini tak mustahil boleh juga kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak...diorg buat cerita biasa jd luar biasa...

      Delete
  5. sgt2 best citer ni berdasarkn cerita sebenar... sy pn dh bnyk kali tgk.. siap dowdlod lg.. hehehehe

    ReplyDelete
  6. Kita leh geng lah, Sis D! Saya pun suka sangat citer ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best kan farrah...cerita yg senang utk diserap dlm jiwa...hehehe

      Delete
  7. Saya sepuluh kali tengok, sepuluh kali merebeh meleleh air mata air hidung semua. Citer ni touching sangat! Sedey tengok watak Micheal & penerimaan seluruh keluarga angkatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah sepuluh kali tgk? bukan 11 hehehe...isshhh biar betul Farrah..ni festime sis tahu cite ni..ishhh x leh jadi ni...kalau sis JM 10x..100x menangis..sis JM kuat nanges

      Delete
    2. yeah jay emm memang kememeh! adusss!

      Delete
    3. shhh!!!! jgn biar semua org tahu

      Delete
    4. Alaa...JM mmg rerupis air mata..kental di luar lembut di dalam...kannn...hahahaha

      Delete
    5. Ohhh Sis JM berjiwa kememeh,..bukan calang2 rerupis, rerupis air mata rupanya!

      Delete
    6. Lor jm x pnh tgk ke?
      G nonton skrg...

      Best citer ni

      Delete
    7. Huda..ada try cari dalam u tiub...tapi klik laju2 sbb hero x hensem kih kih kih

      Delete
  8. bergantung juga kt pengarah, kalau best ok tp skrg yg kesian dgn movie melayu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu citer nur kasih best...skg dh mcm ke laut skit citer2 yg ada...

      Delete
  9. first tgk pic tu..ingatkan cinta tidak pandang rupa paras..ehh...ye ke..jap nk baca dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah...jgn judge on pic jer tauuu....

      Delete
    2. Tu lah "parking sembarangan" lagi.
      Mujur x kena clamp...
      SJM... SJM...
      Ish ish ish

      Delete
    3. eheheeh..Huda...nak cepat sbb cirit

      Delete
  10. alaaaaaaaaa...JM x langgan HBO or FOX huhhu...mmg x tahu lah cite...nages? isshhh mcm best je..nak dlload dari utiub lah

    ReplyDelete
  11. kah kah kah...dalam perenggan pertama je..ada 4 kali perkataan 'tengok' ye ..ye...ye....itu maknanya dh byk kali Deanna tonton filem tu heheh....JM plak rasa x sabar nak tengok jugak...bila sebut perkataan ni byk kali cam pelik lak bunyi nya ahahaha...aduh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah..sbb dh byk kali tgk...

      Delete
    2. kahkahkah saya suka tengok sis JM jadi pakar analisis :)

      Delete
  12. Autopublish : 1130 14 September 2015? ada gak try draft entri pastu buat autopublish..tunggu punya tunggu punya tunggu...masa yg dah di set auto tu...x publish gak....isshh...nape eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy pun kena gak aritu.. Sekali tak publish so edit balik, terus publish... Ala2 sekali sekala dia miong gak.. Hehehe

      Delete
    2. Jay Emm ikut waktu apa? Afrika Utara ke? keh keh keh

      Delete
    3. ehehehe....dh tukar mcm2 waktu still not working

      Delete
    4. JM ikt waktu korea kot...tu yg xjd tuhhh...hahahah

      Delete
    5. kih kih kih KOREA tetap di hati

      Delete
  13. ala..ingat nk share sikit sinopsis tu...ahaa..Sandra Bullock..my feveret actress

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha...kena tgk sndiri laa bru la ada feel...tp xrugi kalau tgk tauuu

      Delete
    2. Yeap... rugi ngn DM... worth watching

      Delete
  14. pengarah filem or drama melayu dah x de idea...bosan! itu sbb dh lama x layan drama..filem melayu? hurrmm...selected je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Last sy tgk filem melayu adnan sempit...pastu bertahun dh xtgk...heheheh

      Delete
  15. perghh..klau mcm tu better Deanna jadi producer hihih..mesti meletop punggung panggung eehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy risau kalau ramai pecah punggung nnti kah kah kah

      Delete
  16. ya allah..pesal byk sgt tinggalkan komen ni..mesti akan ada orang cko..JM tu bukan komen tetapi KO main hihhih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha..pe nk heran ngn org kata..jnji komain..

      Delete
    2. Errrr SJM... mujur tau... haha...

      Delete
    3. Kita nak komain gak hahaha

      Delete
  17. Deana.. Sinopsis macam best je, macam syokk je. Wajib cari ni.. Macehh na

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak yah nak macam2 sangat mummy... gi download skrg! pastu bagi kat SS! kah kah kah...

      Delete
    2. Mummy...mmg best..nti carik tauu...leh kogsi ngn SS..hahaha

      Delete
    3. Itu macam ka.. Hahahahaha... Kalo send vid bila taun mau full attach daaa...

      Delete
    4. Ayyakkk mummy ... sama mcm itu SJM ka...
      Apa pasai tarak tgk lagi...

      Delete
  18. first paragraph! nahhhh amikkk tisuuu nih! isksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaaah....nak tisu fing plssss...jeling JM

      Delete
  19. citer melayu kite... mesti bermula dengan tajuk... isteri... suami...

    ReplyDelete
  20. kite pon pernah tgok cerita ni.. ;) .. best sangat...!!!

    tq dtg berkunjugan blog berhabuk tu eyh.. heheheh...

    ReplyDelete
  21. Masuk list dulu. tak pernah tengok lagi cerita ni. Betul tu akak, drama filem melayu sekarang ni dah kurang yg dapat diambil pengajaran. asyik cinta aja. bosan juga

    ReplyDelete
  22. oh baru saya tau maksud cerita ini selepas akak terangkan kalau tak dengan maksud tajuk pun saya tak faham >_<

    ReplyDelete
  23. mana pi si kari ni? senyap je... sihat ka?

    ReplyDelete
  24. saya memang dah lama tak layan drama melayu.. hehe.. lagi pun masa tengok tv sekarang emang limited sangat..

    ReplyDelete
  25. betullah, drama atau movie terbitan tempatan sangat mendukacitakan
    saya pun tak penah follow drama tempatan
    semuanya jenis khayalan, alasan permintaan
    come onlah kan, sampai bila industri perfileman nak maju

    ReplyDelete
  26. Betul DM .. Citer ni best...
    Slalu tgk dlm flight or time outstation TER buka tv.... or masa naik bas ... tayang citer ni...

    Patbelas kali tgk pun tiada jemu...

    Sgt meaningful...

    ReplyDelete
  27. DM...

    jom gv support ... jawab soklan2 cepu cemas saya :http://hnr318.blogspot.my/2015/09/jom-berkenalan.html?m=1

    Tolong pomot skali if baik hati ...
    I really hope it can reach many heart of readers for the medicine awareness...

    Jazakallahu khayr ... tengs in advance ...

    ReplyDelete
  28. DM...

    jom gv support ... jawab soklan2 cepu cemas saya :http://hnr318.blogspot.my/2015/09/jom-berkenalan.html?m=1

    Tolong pomot skali if baik hati ...
    I really hope it can reach many heart of readers for the medicine awareness...

    Jazakallahu khayr ... tengs in advance ...

    ReplyDelete
  29. kak DM kat rumah tak ada langgan astro HBO dan yg lain

    ReplyDelete
  30. Akak pun suka tgk film yg lain dr yg lain..kalau dah agak ending dia cmne mesti trus xtgk..ekeke..

    Tp cite omputeh ni lain dr yg lain..tapi akak xde masa sgt..bz memanjang..keje pastu part time lagi. Anak lagi..opppsss bebel plak

    ReplyDelete
  31. saya suka tgk action movie ... kena ambik mood klu nak tgk citer mcm tu . kekadang layan juga ...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...