Friday, 27 March 2015

CUTI SEKOLAH : HASIL TUAIAN PADANG BESAR



Assalammualaikum wbt...


Kali ni aku nak kongsikan hasil tuaian aku di Padang Besar.....aku punya hasil tuaian tak sehebat tuaian akak-akak aku....hehhehhehe....coz aku tak banyak sangat benda nak beli...ada setengahnya aku masuk dalam bil akak-akak aku...leh cenggitu?? hahahhaahhhaha....meh aku kongsikan beberapa hasil tuaian aku......heheheeheh






Pernah tengok buah ni??? ada orang panggil buah kundang...ada yang panggil buah star....satu bungkus dalam 1 kg RM20....aku tengok buah ni dijual kat RnR bukit Gantang 1kg RM30 kot....rasa dia sedap.....manis-manis masam.....aku pon baru pestaim makan buah ni....hihihihi





Aku sempat rembat beg ni....ini la beg yang aku guna pergi keje.....senang nak bawak banyak benda...beg yang lama dah ada koyak sikit....so memang kena beli beg baru la kan....harga beg ni...setelah bersilat harga dapat laa RM65....beg ni besar sikit dari beg laptop biasa....senang nak sumbat banyak benda...hihihihihi




Kepek pisang yang bersira gula ni untuk dibawak ke opis....untuk rakan-rakan kat opis.....sedap weiiii....ranggup....3 bungkus RM10.....murah kan....hihihihih




Gajus is my peberet.....hehehehe....aku beli yang goreng punya...sekilo RM38.....yang ni sekejap jer kot aku leh habis kan....kruk krak depan tv jer kang....kosong laa bekas tu nanti....heheheheh





2 jenis makanan kat atas tu aku tak tau nama dia...tapi aku suka makan....yang atas tu bijan biasa dan bijan hitam...sedappppppp....yang warna warni ni...kalau tak silap dari tepung beras....peberet aku masa kecik-kecik...sedap woooooo.....tapi kan bila ada banyak makanan cenggini aku dalam dilema pulak...coz tak tau nak makan yang mana dulu....heheheheheeh.....so ini jer laa yang mampu aku tuai....hasil tuaian akak-akak aku...tidak dapat aku kongsikan coz terlalu banyak....tak muat frame camera aku...hahahahhaa...bersumbat barang dalam bonet kete weiiii....nasib  baik bukan tiap-tiap bulan....kalau tak bangkrap weiiii...heheheheheh....nanti aku sambung apa jadi selepas ktorang keluar dari padang besar next entry yerrrrr.....hhihihih


to be continued.....






65 comments:

  1. sedap nohh kundang terbaik la..hiihihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. skg mmg musim buah kundang...dapp

      Delete
    2. Oooo...ikut musim ehhh..bru tauuu...heehheheh

      Delete
    3. klu x dak musim, xdak org jual....

      Delete
  2. tak silap kuih colour2 tu nama dia putu beras....kuih orang lama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo...putu beras namanye ehhh....tau makan jerrrr adehhh....hahahahaahah

      Delete
    2. Putu kutu kot...ke kutu putu...adehhh...haahahaha

      Delete
    3. Putu...kutu tak leh mamam :)

      Delete
  3. Buah kundang tempat kakak RM24/- sekilo. Makan kena 10 biji baru puas hihi... Kuih kaler-kaler tu kakak rasa sagun-sagun tak Deanna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kira murah gak tuu kalau RM24 tu kak...sagun eh kak...bukan sagun yg mcm serbuk tu kerrr...hehehheheeh

      Delete
  4. Buah staq org utara panggil..hehe..
    Dapat yg manis memang urrmmmm..layann...
    tuaian yg mmg memenuhi isi perut..heheeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...haritu dpt hat yg manis punya...mmg sedap...hehehehhe

      Delete
    2. Nak yang manis je... Abis yang masam camne? Tak adil! Ha Ha Ha....

      Delete
    3. Masam tgl utk SS..coz nnti SS leh bg dia jd manis...hahahahahaah..kejamm

      Delete
    4. apa nih manis manis nih....hohohohho

      Delete
    5. x suka mkn buah kundang tu sebab biji besar isi nipis..buah mempelam pleaseee

      Delete
    6. Manis2...takut kencing manis kang...hahaaha

      Delete
    7. ni namanya habis madu sepah dibuang..

      Delete
    8. nk bg manis, suh Jari Manis pegang...confirm manis ^-^

      Delete
    9. Pantang sebut manis... Jay Emm pon mai!

      Delete
    10. Nama manis tu dah serasi ngan Sis JM :)

      Delete
  5. kacang gajus tu memang menyelerakan!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tak yg lepas kunyah pastu buang!

      Delete
    2. Ada...biji buah kundang...kena buang...ahahaha

      Delete
  6. Dah lama tak makan buang kundang tu hoiiii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyumm2..sedap..kunyah lagi...hahaha

      Delete
    2. SS pegi umah Deanna...dia beli sekilo!

      Delete
    3. Hahahaha...nti petik lg kt pokok dia...

      Delete
  7. Siap bersilat tu nak dapatkan harga bag... Silat gayung ke silat cekak? Ke silat pengantin? He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silat cekak pinggang...terus gerun akak tu tgk...tu yg dpt rege tuu...hahahaha

      Delete
    2. Nasib tak cekak rambutttt... He He He...

      Delete
    3. cekak rambut xbli lg masa tuhh...hahahahaah

      Delete
    4. kalau silat cekak rambut harus botak lah penjual tu

      Delete
    5. Hahaha..xpasal2 akak tu botak

      Delete
    6. Kalu botak kena panggil suida!

      Delete
    7. Adehhh...suida jugak dia nk taruk nama...hahaaaha

      Delete
    8. Adehhh...suida jugak dia nk taruk nama...hahaaaha

      Delete
  8. gajus sekilo RM38???? Bak sini sekilo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok..jom wat sistem barter ngn langsat SS...keh keh keh

      Delete
    2. Ha Ha Ha Ha Ha... Langsat sengal!

      Delete
    3. Hahahaaa....jom laaa....tiada gst tau kalau tukar ngn langsat

      Delete
  9. Yang bawah sekali tu.. SS tak pandai makan... SS rasa macam telan sabun... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikk..SS..penah telan sbun ka? Sabun pe? Fab? Lux? Adehhh...sakit perut gelak...hahaahah

      Delete
    2. Sabunnnnnnnnnnnn di bilikkkkk mandiiiiii! Sabunnnnnn di bilikkkkk mandiiiiiii! Sabunnnnnn! Ha Ha Ha...

      Delete
    3. Abih laa sabun d bilik mandi kalau cenggini...hahaahahah

      Delete
    4. sama lah SS.. rasa pelik memang xleh go ngan tekak..

      Delete
  10. kenapalah padang besar tu jauh sgt...yg dekat2 ni padang kecik je x de jual...tempat org main bola

    ReplyDelete
    Replies
    1. Padang kecik jual tiket jer...tu pon mahal...huhuhuhu

      Delete
    2. Betulla, sis! Padang kecik tak ada apa bende. Nak ke padang besar jauh bebenar.

      Delete
    3. ada.. abam naik motor jual eskrim..

      Delete
    4. padang jarak padang tekukur

      Delete
  11. Tergoda nengok buah kundang. Lama dah tak makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rupanya senang je nk goda Farrah!! hiksss

      Delete
    2. bg buah kundang aje ropenye ^-^

      Delete
    3. Hahahah godalah..godalah ngan buah kundang :)

      Delete
  12. wajib beli gajuuuuus oi kalau ke sana.. boleh geng.. suka gila gajus..
    mahainyaaa kundang kat bukit gantang.. ritu rezeki agaknya.. walaupun buah x besar tpi elok cantik.. ada org jual sepinggan rm5.. smpai x caya dok tnya banyak kali..

    ReplyDelete
  13. semua pun best2..gajus tu fav wana ..sedap..tapi mahal la..huhu

    ReplyDelete
  14. asam kundang , feveret tu ... mcm kenal je kuih yg last tu tapi x tau nama ...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...