Tuesday, 22 December 2015

AKU DAN BAHASA ARAB

Assalammualaikum wbt....


Pekabo kengkawan sekalian alam?? Harap-harap sihat hendaknya ye....rasa macam dah lama pulak tak bersiaran...ehhh...rasa macam pengacara rancangan kat tv jer kan...hahaahhah....pape pun...semasa korang baca  entry ini...aku tengah golek-golek kat sofa depan tv kat rumah mak ayah aku kat kampung...indahnya duniaaaaaa....hahahaahahah....aku tengah bercuti sakan di kampung halaman...setelah gigih bekerja siang dan malam..maka tibalah masa aku merehatkan diri....hihihih....






Bila balik kampun ni aku teringat kejadian dalam "belon" masa nak pergi JB haritu....kisah aku dan bahasa arab....hehehehe....memandangkan tempoh penerbangan yang singkat...pihak MAS tidak menyediakan headphone untuk ktorang bila nak tegok movie....subtitle yang disediakan cuma bahasa arab jer...aku cuma paham beberapa perkataan jer...la...ana...anta...naam...hahahahaaha...punya la teruk bahasa arab aku...adehhhh....



Akhirnya aku guna kaedah baca gerakan bibir....hahahahaah...main agak jer apa yang orang tu cakap...aku tengok citer "SEMUT"....hanya mampu tengok separuh jalan jer....separuh lagi aku tengok masa balik dr JB ke KL...selesai jugak aku tengok citer tu.....heheheheh













28 comments:

  1. Itulah ruginya kita tak pandai berbahasa Arab kan
    Kalau pandai untungnya faham bila baca quran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak. best nya kalau pandai, terus baca al-quran, faham siinya, tak perlu nak baca terjemahan..

      Delete
    2. betul tu kak....mmg byk kelebihan kalau tau bahasa arab ni kan :)

      Delete
  2. a'ah dah lama tak 'jumpa' Deanna.. rindu pulak. hehe

    ReplyDelete
  3. seronok baca entri akak,nak tergelaak pun ada :-)

    ReplyDelete
  4. Wah...ini yang jeles ini balik kampung lagi....

    ReplyDelete
  5. zaman sekolah dulu asyik ponteng kelas bahasa arab...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy xde peluang belajar bhasa arab huhuhu

      Delete
  6. ha'ah...dah lama tak tengok KD bersiaran...holla KD!

    ReplyDelete
  7. Haa sama la kita..itu jer yg sue tahu. Hehehe...

    ReplyDelete
  8. Perghhhh... Orang kaya naik belon mas.. He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaa....waaaaa.....kayanyeeeeeeeee....hahahaahha

      Delete
  9. saya masa kat u ambik gak bhs arab sampai paper ke 3 . sekrg , satu apa pun dah x ingat ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnyer de peluang belajar bahasa arab....hihihi

      Delete
  10. asalam..wah gigih ya belajar Arab..tahnia

    ReplyDelete
  11. dh lama wak x balik umah panjai kat selalang tuuhhh., huhu2 bini wak dgn anak2 kecik je yg balik ;p

    ReplyDelete
  12. Eh kl - jb ada movie screen ke?
    Slalu dlm smnnjng x dpt pun.
    Ini satu diskriminasi...
    Ini tidak adil...

    Hahaha

    ReplyDelete
  13. Eh kl - jb ada movie screen ke?
    Slalu dlm smnnjng x dpt pun.
    Ini satu diskriminasi...
    Ini tidak adil...

    Hahaha

    ReplyDelete
  14. naik Mas tu..hehe.. cuti balik kampung ke

    ReplyDelete
  15. Hrtu naik emirates pilot ckp arab laju2... ternganga jap.
    Ha ha ha...
    Tp suka pilot dia sbb mulakn penerbangan dgn mmbaca doa :-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...