Thursday, 17 December 2015

SESI JJCM DI TEMERLOH



Assalammualaikum wbt.....


Kali ni aku nak cerita sesi jalan-jalan cari makan kat Temerloh.....berbeza dengan JB....ktorang explore sendiri tempat makan yang ada di Temerloh....hehehehhe....coz ktorang ada kenderaan sendiri....pada malam ktorang sampai kat Temerloh....ktorang berhenti kat satu kedai makan....kedai makan tu ktorang jumpa sebelum ktorang sampai pekan Temerloh.....perut ktorang dah berkeroncong kebuluran....ktorang redah jer berhenti kat kedai tu......





Kedai 1 - Serasi




Masa ktorang sampai tu....tak ramai sangat orang kat situ....ktorang singgah situ sebab tengok kedai dia macam meriah jer....lampu berkelipan....macam ICT....hehehheh....duduk jer kat meja....ktorang order makanan...perut memang dah lapar.....nak tunggu makanan....memang lama....kena bersabar banyak-banyak....hehhehe....sampai jer makanan....ktorang terus makan....sebab tu tak ada gambar makanan....coz dah tak sempat nak amik gambar....lapar punya pasal....hahhahaah....



Kedai 2 - Teratak Tom Yam








Hari pertama ktorang kat situ...ktorang tanya kat pemandu ktorang kat mana tempat makan yang sedap kalau nak makan malam....pemandu cadangkan 1 kedai...selepas maghrib ktorang bergerak ke kedai tersebut.....tak jauh dari bulatan dekat dengan jambatan merentasi sungai kat Temerloh tuh.....masa ktorang sampai...orang pun agak ramai....tapi servis dia agak pantas jugak lah....ikan siakap stim limau dia memang sedap...perghhhhhh.....masakan kat situ memang sedap...memang tak rugi la pergi ke kedai tu...harga dia rasanya tak mahal sangat...tapi aku tak ingat dah berapa harganya.....ingat makanan jer...hahahhha




Kedai 3 - Semantan Tomyam




Kedai ketiga yang ktorang pergi tak jauh dari satu kedai steamboat.....tapi dekat dengan jalan besar....kira senang lah nak carik....kalau tak silap tak jauh dari kedai Papa Rich....heheheh.....owner kedai ni orang kelantan....coz leh dengar pelat kelantan kalau dia bercakap....heheheheh.....ktorang order ikan siakap 3 rasa......sedap jugak tapi ikan tu diorang goreng garing sangat sampai rasa isi ikan tu keras dan liat sikit....cuma udang ogreng tepung dia dah rasa macam cekodok udang coz tepung banyak sangat....hihihi.....



Kedai 4 - Sayuti Tomyam Seafood







Ktorang jumpa kedai ni bila ktorang tengah jenjalan carik kedai makan....ktorang target 1 malam 1 kedai berlainan....heheheh....lokasi kedai ni kat tepi jalan besar......kalau dari pekan Temerloh nak menghala ke KL dia terletak di sebelah kiri.....ktorang order ikan siakap stim....ktorang peminat ikan siakap...hhehehhe....kat mana-mana mesti order ikan siakap....servis dia agak pantas....kedai ni rasanya kedai siam....coz pekerja dia orang siam....masakan dia pun sedap jugak....cuma ada 1 insiden kat kedai tu....tengah syok ktorang makan...tetiba......tuppppppppppppp....cover lampu dia jatuh gedebuk kena kepala sorang brother yang tengah makan bersama family dia....mesti free kot borther tu makan...coz sakit jugak tuhh.....hihihih....




Kedai 5 - Tomyam Kung








Kedai ni ktorang jumpa masa jenjalan nak carik kedai makan....kedai ni terletak kat bawah fly over....tak jauh dari sungai dan tak jauh dari kedai makan ikan patin yang glamer tu...tapi aku tak ingat nama dia...heheheh....coz aku tak makan ikan patin.....kedai ni pun rasanya kedai siam....servis dia ok...tak lama sangat nak tunggu makanan sampai...ktorang order ikan siakap stim lagi....stim nyoya.....ktorang pun tak tau macam mana rupanya.....try jer.....rasa dia sedap jugak....tidak mengecewakan.....harga pun lebih kruang dengan kedai lain.....




Malam terakhir ktorang di Temerloh ktorang makan kat kedai tang kedua....Teratak Tom Yam...coz dalam banyak-banyak kedai yang ktorang makan....kedai ni paling sedap...terutama ikan siakap stim limau dia....so ktorang pun order lagi sekali ikan tuh....dan makan dengan senyuman tanda kepuasan.....heheheheh....






Apa yang menarik sepanjang berada di Temerloh ni mengikut pandangan aku la kan...ialah shopping mall dia....TF Mall...kalau tak silap.....sebelum ktorang balik...ktorang menyoping di sini.....nak tau ktorang shopping apa??? ktorang beli buah-buahan dan sayur-sayuran dia...murah dan segar.....aku siap beli banyak buah kiwi....biasa kalau kat putrajaya....golden kiwi harga dalam belasan ringgit untuk 5 biji...tapi kat Temerloh RM9.90....tak ke murah???? maka berbungkus-bungkus lah aku tapau....isi dia memang manis betul.....sambil menyoping kat situ....siapa yang ada masalah CINTA....boleh lah berkunjung ke Pusat Rawatan Cinta kat situ.....hahhahahaahah.....





So kepada sesiapa yang ada masalah cinta tu silalah berkunjung ke Temerloh yer....eheheheh.....so far pengalaman di Temerloh memang berbeza dengan tempat lain.....ada kisah tersendiri....sebelum balik ktorang beli sambal hitam untuk dijadikan ole-ole untuk raka-rakan di pejabat....dan untuk sesi makan-makan di rumah.....heheheh...sekian cerita di Temerloh......ke mana destinasi seterusnya????





Autopublish :  17.12.2015  1130 am













13 comments:

  1. wah dekat kampung akak nih...selalu shopping kt TF tu kalau balik kampung

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke....xpe nnti ktorg leh pgi lg...hehehhe

      Delete
  2. dekat teratak tu best. pernah pergi situ

    ReplyDelete
  3. Wah semua mknn nmpk sedap dan berasaskan ikan. Nyum..nyum...

    ReplyDelete
  4. Amboiii, memang betul2 JJCM ni, sis D. Macam2 tempat makan diteroka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha....masa mcm ni jer de peluang farrah...kita gunakan sebaik mgkin

      Delete
  5. peeeergh bersusun2 kedai tomyam ni DM.. tapi kat Temerloh bukan patut makan patin ke ? =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh....sy xmkn patin....so xcarik la ikan patin....carik siakap jer

      Delete
  6. semua kedai makan tom yam ... ferveret saya tu . tgk buah kiwi tu isi kuning . yg selalu saya jumpa isi hujau ... mmg masam . sekrg ni musim buah belimbing buloh . tapi saya terlupa nak buat sambal hitam ... hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy suka kiwi...xkira hijau ke kuning....semua telan....sedapppp....hehehe

      Delete
  7. Ye terbukti anda adalah food lover...
    Hihihi...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...