Wednesday, 30 December 2015

HOTEL TANAH MAS, SIBU

Assalammualaikum wbt....


Selesai berkampung di JB dan Temerloh....destinasi  seterusnya untuk ktorang berkhidmat kepada negara ialah di negeri kelahiran aku....iaitu Sarawak Ibu Pertiwiku......bandar seterusnya adalah Sibu....sibu ni bukan tempat baru bagi aku....selalu aku pergi balik ke Semenanjung melalui Sibu....seperti yang aku pernah cerita  SINI  SINI dan SINI......di Sibu...ktorang tak ada masalah hotel coz Sibu banyak hotel....cuma kena pilih lokasi yang strategik sikit....strategik maksud aku adalah yang boleh jalan kaki untuk cari tempat makan malam....kenapa malam aje?? sebab malam ktorang kena cari makan sendiri...siang tuan rumah belanja....hehehheh.....akhirnya ktorang pilih Hotel Tanah Mas.....ini kali pertama aku stay hotel ni...biasa lalu jer....hihihih.....














Bilik dia luas dan bersih.....sangat selesa....aku tak menghadapi sebarang kesulitan semasa menginap di hotel ini...kira puas hati lah....cuma kalau boleh la kan....pihak hotel sediakan kemudahan ramp kat tangga hotel...senang nak heret beg yang gabak....coz tangga hotel tu boleh tahan jugak tingginya.....kalau orang pakai kerusi roda pun payah nak naik kalau tak ada ramp....dan untuk breakfast menu dia agak banyak jugak cuma tak banyak pilihan....kalau tambahkan lagi kepelbagaian menu mungkin akan lebih menarik.....makanan dia pada aku biasa saja....tapi tak la teruk sangat...biasa-biasa jer.....aku bagi 6 bintang untuk makanan dia.........







Bila aku buka jendela .....perghhh...jendela....hahaahah....dan ini lah pemandangan yang aku dapat......bandar sibu.....hotel ini tak jauh dari pasar besar sibu....boleh jalan kaki jer....senang nak cari makanan.....cuma sebelah malam kedai-kedai makan yang halal agak susah sikit....kalau rajin boleh jalan kaki ke pasar malam....situ pun ada peniaga muslim yang jual makanan....cuma kena menapak jauh sikit lah....sebelah hotel ni ada bank...Ambank...senang nak keluarkan duit...ada KFC dan Sugar Bun.....ktorang selalu makan kat Sugar Bun...makanan dia lain sikit dari restoran fast food yang lain....dan biasanya aku jumpa Sugar Bun ni kat Sabah Sarawak jer...kat Semenanjung aku tak pernah jumpa lagi....kalau ada masa nanti aku kongsikan menu yang ada di situ....hihihihi.....






Autopublish : 30.12.2015  1300 pm









28 comments:

  1. Sugar Bun sektor semenanjung semua dah tutup, dulu banyak jugak....sekarang kt bumi borneo jer tertumpu sbb tokeh orang sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. teringat masa gi sibu, kurang yakin nak makan sebarangan..tak tau pulak sugar bun tu, kalau tak cari dah

      Delete
    2. betul sal...kean tgk betul2....kalau org local dia leh tau kedai mana boleh kedai mn xboleh...kena tya hihihi

      Delete
    3. takde org local ngan ktorang..lagipun, atas urusan kerja, so makan kat hotel jelah..haha

      Delete
  2. Hubby kakak pernah tinggal di hotel ini masa meeting di Sibu.
    Balik bawa buah yg macam buah longan tu tapi besar. Kulit dia keras. Kakak ada tanam biji dia tau dah dah besar pun pokoknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah kristal?kena google nih..

      Delete
    2. xyah google sal....nti sy up entry psl buah tuhh..dun worry....heheheh

      Delete
  3. Perghhh! Ini aktiviti pusing satu malaya ke nih???

    ReplyDelete
    Replies
    1. road tour, macam retis..haha

      Delete
    2. hahhahah...berkhidmat utk negara laa katakannnn

      Delete
  4. Sabah sarawak blom pernah sampai huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..xpe...nnti ada rezeki sue sampai laa hihihih

      Delete
  5. balik negeri ...untunglah menyelam sambil minum air
    hotel dia nampak macam baru dan selesa

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheeh...xleh lama sgt menyelam nye kak....

      Delete
  6. kali pertama ke sibu, kagum tengok cara diorang jual ayam hidup kat pasar..unik!hehe

    ReplyDelete
  7. tak pernah sampai lagi ke Sarawak. teringin gak.. insyallah one fine day.

    ReplyDelete
  8. Wah, ala-ala berjerayawara dah Sis D. Pusing2 satu Malaysia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaah....pening kalau pusing 1 mesia farrah

      Delete
  9. kak yan dapat bayangkan betapa seksanya naik tangga dengan beg besar2..mau semput sampai atas

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe.....mmg rs nk semput dh kak yan

      Delete
  10. Kalau pergi berjalan ke mana-mana, sampai hotel haruslah nak buka jendela tengok suasana di luar. Tak kiralah suasana macamana kita tetap juga nak kata 'Oh, wow!' Apa yang 'wow' sangat pun tak tahulah. Adakala pemandangannya construction site aje ^_^

    Untung juga asyik kena keluar aje demi berkhidmat untuk negara. Tapi lama-lama, penatlah jugakan asyik kena outstation aje.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...