Monday, 10 August 2015

HARI RAYA AIDILFITRI 1436H: KENDURI KAHWIN

Assalammualaikum wbt...

Harini aku bercuti lagi...EL...batuk-batuk...tapi bukan batuk yang teruk...sejak petang jumaat lepas aku dah mula sakit tekak...semalam tekak dah ok sikit cuma harini aku masih batuk dan rasa nak terbersin...kalau aku kerja..nanti aku tak boleh nak makan ubat....dan sudah semestinya kalau dah makan ubat aku akan mengantuk...jadi tak elok la kan aku tidur kat opis..biar la aku rehat kat rumah...huhuhu



Memandangkan mata aku masih segar...belum lagi rasa mengantuk...aku nak berkongsi cerita dengan korang 1entry ni...cerita pasal raya...belum khatam lagi...hehehehe....masa raya lepas...sepupu aku kahwin..raya ke 6....kat kampung aku ni...time raya orang ramai amik kesempatan untuk kahwin...mungkin sebab ramai yang balik bercuti agaknya...tapi kalau tanya aku..aku tak gemar kenduri time raya..coz orang masih sibuk beraya...lagi pulak siapa nak datang tolong merewangkan...bagi kes sepupu aku ni..memandangkan terpaksa la sepupu sepapat datang tolong...2 hari sebelum mak dan akak-akak aku dah sibuk tolong apa yang patut kat rumah sepupu aku tu...aku ??? Aku ditugaskan jaga rumah dan bebudak kat umah...masak apa yang patut...sehari sebelum kenduri...aku datang tolong...tu pun sebelah malam..coz aku bagi mak aku peluang berehat kat rumah...kerja aku kat rumah sepupu aku kerja yang simple jer..lagipun kerja-kerja potong memotong bahan memasak dah selesai....meh aku kongsikan gambar yang aku amik yer.....





Haaa...nampak tak apa kerja aku buat..yee..bunga telur....kerja senang jer kan...hehehe..tapi banyak wooo...nasib baik en suami pun tolong aku siapkan...kalau tak jenuh gak aku nak buat sorang-sorang.....

Keesokkan harinya...kenduri kawin pun bermula...seawal pagi ktorang bergerak ke rumah sepupu aku...masa aku sampai..semua makanan dah ready untuk dihidangkan...hasil kerja bergotong-royong.....kenduri kat kampung aku bermula awal pagi..biasanya dalam jam 9 pagi hingga jam 1 petang...peak hour  jam 10@11 pagi....tak menang tangan ktorang buat kerja...ditambah pulak kekurangan tenaga untuk tolong kerja menghidang...lap pinggan...cuci pinggan...aku punya kerja..kejap tolong lap pinggan..kejap tolong hidang makanan...semua benda la buat..coz tak ada dah orang lain...dan ini la kenduri yang paling memenatkan bagi ktorang...nasib baik mengenangkan sepupu sendiri..kalau orang lain memang aku angkat tangan....kang kalau tak tolong...sian pulak kat mak sedara aku...dia pun sakit...siapa lagi nak tolongkan...huhuhuhu....

Dalam dok kalut dengan kerja-kerja di dapur..sempat jugak la aku amik gambar...meh aku kongsikan yer....









Selesai kenduri..semua ktorang terbongkakng kat rumah...kepenatan...aku balik awal sikit coz perut aku dah mula buat hal...apa-apa pun..aku doakan sepupu aku bahagia hingga akhir hayat...opss lupa..sepupu aku yang kahwin tu pompuan..sekian...









57 comments:

  1. Seronok buat kerja kerja rewang ni, tapi memang penatlah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sonok dpt berkumpul ramai2...tp mmg penat....huhu

      Delete
  2. Cantik combination warna bunga telurnya.
    Meriah betul raya Sis D tahun ni. Banyak events :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa farrah...jadual padat raya ni...hihi

      Delete
  3. Semoga cepat sembuh, Sis. Rehat cukup2 ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih farrah....ni pun digagahi jugak masuk opis....harap2 esok ok skit hihi

      Delete
    2. Moga lepas ni Sis D akan dikurniakan kesihatan yg sempurna :)

      Delete
  4. Sedara mara balik beraya dan majlis kerja kahwin sekaligus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la PC..ramai balik tu yg wak kenduri tuhh hihi

      Delete
  5. semoga mereka bahagia dunia akhirat..amin
    :-))

    ReplyDelete
  6. selamat berehat kak DM. Semoga cepat sembuh.amboi, u buat kerja anak dara jer...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe....tq sal...i mmg buat keje2 ringan jer...keje2 berat mak dara buat...hahahha

      Delete
  7. simple tapi cantik! tahniah dapat ahli keluarga baru!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...ni kira simple eh sal...mksdnya sy pya mjlis dulu lg simple la kan hahaha

      Delete
  8. bagus kak DM ni, rajin...kegigihan anda kebanggan kami!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh...terpksa rajin...opppsss....terjujur pulak hahahahah

      Delete
  9. Benda paling best masa kenduri time gotong-royong lah . Penat tapi seronok .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...penat mmg penat la...jnji dpt berkumpul ramai2

      Delete
  10. komen seround dulu... x sihat lagi ka? jgn lupa makan ubat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari tu dh sihat dah..pastu xsihat balik...huhuhu...harini dh ok skit...harap2 esok dah ok betul2...hihih

      Delete
    2. makan vitamin... ada tenaga skit...

      Delete
    3. Betul tu. Sis D kena ambil supplemen tambahan :)

      Delete
  11. majlis kawin ni simple je kan tapi meriah! kalu tgk kemah kawin tu... rindu kat suasana kpg SS masa kecik dulu...

    ReplyDelete
  12. Susah buat kenduri kahwin waktu raya. orang tak ramai nak tolong. lain la kalau ahli keluarga ramai.

    ReplyDelete
  13. suka kenduri kendara yang bergotong royong macam ni...meriah

    ReplyDelete
  14. Senang nak ingat....Syawal tahun depan dah setahun bernikah...

    ReplyDelete
  15. jangan kata mau khawin juga ya hehe

    ReplyDelete
  16. Seronok dapat berkumpul dengan saudara-mara bila ada kenduri-kendara ni.. ;)

    ReplyDelete
  17. seronoknya gotong royong kenduri kahwin ... dah lama tak rasa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerusi dan meja makan panjang tu ... dah lama tak jumpa kenduri macam ni, teringat kecil-kecil dulu, best la :)

      Delete
  18. deanna dah sihat?kalau belum jangan lupa makan ubat atau gi klinik ya :)

    ReplyDelete
  19. seronok bila kenduri kahwin macam ni semua gotong royong buat keja..meriah bila berkumpul..

    ReplyDelete
  20. apapun, semoga sepupu deanna bahagia menempuh alam baru.. :)

    ReplyDelete
  21. seorg my kakak kahwin raya seminggu . jadinya tak ada sedara mara dtg beraya sbb mrk dtg masa majlis tu ... semoga pengantin kekal bahagia hingga akhirnya ...

    ReplyDelete
  22. mak aih..sedapnya telur rebus tu.telur rebus kenduri kawen lain sikit rasanya.lagi umph gitu.

    a'ah kan.kalau kenduri kawin time raya lagilah penat.

    ReplyDelete
  23. klasiknya.. bestla makan meja panjang gitu..

    ReplyDelete
  24. Seronok tapi memenatkan.. ingat lagi kenduri dulu,memang 1-2 ari sebelum kenduri memang sibuk sangat..

    ReplyDelete
  25. Bln9 ni sambung rewang kat umah Cikna lak ye....;-)

    ReplyDelete
  26. rewang kat rumah sepupu kita penat huhuhi la time kenduri kita diaorg lps tangan

    ReplyDelete
  27. meriahnya la hai kenduri kawen. sempat deanna tolog handle buat bunga telur ye hehe

    ReplyDelete
  28. kerusi dan meja tu buat saya teringat kampung saya plak
    dulu atuk saya kalau buat kenduri pun buat kerusi meja sendiri
    pakai buluh dan beberapa keping kayu or papan
    sangat unik...tapi sekarang dah tak ada dah buat gitu...sewa kerusi meja aje =)

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  32. Thanks to article,i like it sir,i wait a new post.and good luck..

    ReplyDelete
  33. Terimakasih atas informasinya,Infonya sangat bagus,Menarik,dan sukses selau
    .

    ReplyDelete
  34. artikelnya menarik,enak dibaca,bisa menambah wawasan,dan terus update pokoknya,Terimakasih.

    ReplyDelete
  35. Terimakasih atas informasinya,saya suka artikel ini,Good luck.

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  37. Makaasih atas info ni bermanfaat sekali, betul betul betul.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...