Monday, 24 August 2015

TRANSFORM SOFA LAMA


Assalammualaikum wbt.....


Korang pernah tak menghadapi masalah sofa kat rumah??? Beli sofa macam mahal...ribu riban jugak (mahal itu subjektif yer...hehehe)....dah 3@4 tahun dah pakai....elok lagi.....tapi rupa macam dah buruk sikit la....nak beli baru....kena keluarkan duit lagi....lebih-lebih lagi di saat ekonomi dan kos hidup yang makin tinggi....sayang pulak nak keluarkan duit semata-mata nak tukar sofa...ada banyak lagi keperluan lain yang perlu diutamakan.....lagi pun...kalau rumah kecik macam ktorang ni...nak beli baru...nak letak kat mana kan.....sofa lama nak buang sayang....bagi orang macam aku ni yang tak berapa nak berada....hihihi...aku kena pikir jalan penyelesaian yang tidak memerlukan kos yang tinggi....nak tau apa caranya???? meh aku kongsikan jalan penyelesaian untuk situasi macam aku ni......hihihihih




Sebelum tuh...aku nak bagitau....apa yang aku kongsikan ini adalah yang terbaik untuk aku...tapi tak semestinya sesuai untuk korang...terpulang pada penilaian masing-masing....hihihi..aku beli sofa ni pada awal tahun 2012....kira dah lama jugak la aku guna sofa ni.....kalau tengok rupa...macam dah buruk sikit....heheeheh



Haaaa...cenggini la rupa sofa aku tuh....buruk sikit kan??? hehehe.....mula-mula aku nak tukar sofa...tapi bila aku tengok sofa ni masih elok lagi..pada aku tak perlu la nak bazir duit beli yang baru....so aku pun pikir la macam mana nak bagi lain sikit sofa aku ni....konon-konon macam makeover laaa...hahahahah....puas aku pikir....tetiba.....tinggggggggggggg......lampu terbuka kat atas kepala aku.....alhamdulillah....aku dapat idea....nak tau  apa jadi dengan sofa aku tuh???


jengggggg


jenggggggggg


jengggggggggggggg


jenggggggggggggggggggg


jengggggggggggggggggggggggggggggggg



jenggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg


hahahahahahahahhaha










Taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa............ini la hasilnya....aku buat lapik baru untuk sofa aku ni....memandangkan aku ni tak reti menjahit....maka aku buat lapik sofa tu 4 keping....1 keping kat tempat duduk...1 keping kat tempat menyandar.....2 keping untuk tepi bulat kiri dan kanan....aku pun gigih beli kain tuh....untuk makluman korang...aku beli kain langsir tau untuk buat lapik....bidang 60...heheheh...1 meter RM19.00....aku beli kat mana??? kat mana lagi kalau bukan SAFIANA FABRIQUE ....hehehhehe....sebelum aku beli...aku ukur siap-siap berapa lebar dan panjang lapik yang aku nak tuh....senang aku nak bagi tau kat tailor....semuanya aku mintak tailor jahit empat segi....upah tailor tak mahal sangat pun....semua sekali...termasuk kain kos dalam RM100++.....baru la ceria sikit rupa sofa aku tuh....nanti aku nak buat baru lapik dia...guna corak lain pulak...tunggu bajet bulan baru la kan....so apa pendapat korang dengan idea aku ni??? ke korang ada idea yang lagi baik punya??? kalau ada...meh kongsi kat sini.....hehehehhehehe









102 comments:

  1. Sangat cantik..kreatif & inovatif

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. belum siap jahit kot..macam rumit je.

      Delete
    2. mintak Suida tolong... keh keh keh...

      Delete
    3. hehe..pandai je mintak kita.. kang salah wat kang.. habislah...

      Delete
    4. kalau dh nama tukang jahit mesti leh buat nya Suida

      Delete
  3. Nape tak transform jadi katil? Keh Keh Keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sofa jadi katil, katil nak jadi apa?

      Delete
    2. KIh kih kih soh katil jadi sofa lah :)

      Delete
    3. katil jadi kosi malas... ha ha ha

      Delete
    4. nnti katil kecik ati...hahahah

      Delete
  4. Kreatif dan boleh berjimat. Terbaik! Jemput singgah juga ke http://travelogisma.blogspot.jp/

    ReplyDelete
  5. Kreatif dan boleh berjimat. Terbaik! Jemput singgah juga ke http://travelogisma.blogspot.jp/

    ReplyDelete
  6. ayat atas sekali tu dah macam iklan kat channel GoShop...hehehe.Rumah takde kucing bolehla pakai sofa gini. kalau tak, huduh depa buat asah kuku.Ktorang pakai kerusi kayu..selesa la jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, Sal. Kalau ada kucing, syok je dia buat port baru utk asah kuku. Menangis tak berlagu sofa ada pattern baru :)

      Delete
    2. ehhh... kari ada kucing laaa... Muezza nama diaaa!

      Delete
    3. sal...konon2 mcm nk promot laa kann hahaha

      Delete
    4. SS...sy mne ada kucing....muezza tu bukan kucing sy hahahahhaha

      Delete
    5. Abis tu kucing sape???? Jeng jeng jeng...

      Delete
    6. jengg...jenggg....anak sedara sy punya laa...hahhahaha

      Delete
    7. Muezza tu kucing kat kampung ke?

      Delete
  7. nanti tanyalah Suida kot berminat buat perniagaan bersama..Meletops nanti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh bukak kedai jait sopa plak.. ha ha ha

      Delete
    2. tu laa....igt nk wat JV ngn dia...hehehehe

      Delete
    3. mana tau leh masyukkkk kan.. apa2 PM kak D... HAHAHAHAA

      Delete
  8. aa-apa pun..syabbbas mere beti!

    ReplyDelete
  9. Cantekkkk! Ni namanya idea mentol terang kat kepala yang bernas! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....tp mentol sy nyala tak terang sgt....

      Delete
    2. Kira teranglah tu...daripada dapat kat saya yg mentol fius dah blow ni ;)

      Delete
  10. Alhamdulillah ok cantik..kreatif..dah jimat ribu riban part situ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...sesekali nk tukar selera kann

      Delete
  11. Jeng jeng jeng tu panjangnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. epekkk kena panjang... he he he

      Delete
    2. hahahaha....epek kena pjg coz tau hasilnya xseberapa

      Delete
    3. kalau pendek x saspen Farrah

      Delete
    4. Agak2nya drumroll ada tak?

      Delete
  12. Wahhh.. kreatip.. boleh try ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...utk yg bajet mcm sy ni leh cuba

      Delete
  13. Replies
    1. hehehhe....moga dpt beri idea pd yg lain

      Delete
  14. Lama tak singgah sini.. huhuu.. hebat dalam menambah baik kerusi sofa ni.. and idea yg bernas.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh TT....lama xnmpk di alam maya....pekabo?? hehehhe

      Delete
  15. sofa transform jd kusi, kusi transform jd malas., oops jadi kusi malas., hehe2

    ReplyDelete
  16. good idea.. sofa masih elok je tgk, beli baru macam membazir aje kan.. sekarang ni dgn ringgit jatuh teruk, berjimat cermatlah..hehe

    cantik jugak sofa tu sis.. tapi kalau dapat cover semua, lagi cun..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulaa...niat hati mmg nk cover habis...tp sbb xde kemahiran menjahit mcm 'orang tu" ....tu yg jd cenggitu jerrr...tu je yg mmpu hahahahaha

      Delete
  17. mujur lampu mentol tak terbakar..huhu..cantik..kemas
    .tapi yang depan tak tutup tu yang buat spoil

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah...tu jer yg mmpu sy buat kak yan...xreti menjahit....huk huk huk

      Delete
  18. wahhh! hebat ni... serious Nampak lain bila diberi sentuhan baru.. ni bagi idea kat saya untuk transform my sofa gak ni... hehhe...

    btw, tq for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa....harap2 dpt beri idea pada kengkawan yg lain...sy buat mn yg sy reti jerrr....

      Delete
  19. Replies
    1. hihihi....ok la kot kan...drpd nk bli baru

      Delete
  20. sayang kan nak buang barang lama.. anyway cantik.. kreatif sgt!! jeles saya dgn orang yang kreatif nih..

    ReplyDelete
  21. baca tajuk terus komen...ini sama konsep mcm transformers tu ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah..skit lg nk jd transformers kah kah kah

      Delete
    2. ahahaha....cepatnya reply..good!!! kalau jadi transformers leh letak di pameran di Penang tu...kawan ngan bumblebee hiksss

      Delete
  22. sorry Deanna lama x singgah sini...get ready JM nak BOM nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiyakkkk....kena pakai baju kalis bom nih...hahahaah

      Delete
    2. hahaha...kalis bom katanya...ada eh...nak cari satu..biasa dgr kalis peluru je

      Delete
  23. Beli sofa macam mahal or nak beli sofa baru tapi harga mahal include GST lagi

    ReplyDelete
  24. kalau JM pun..sekali beli sofa tu guna sampai akhir hayat :P

    ReplyDelete
  25. buruk ke? nampak lusuh je...lain elok lagi...ce tukar 'baju' baru mesti bertambah berseri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tukar baju yg betul2 mahal gak tuhh...yg ni jer yg sy mmpu buat..sedih kan huhuhuhu

      Delete
  26. Lampu terbuka kat atas kepala? siapa yg tolong buka kan lampu tu hihihhi..switch kat mana?

    ReplyDelete
  27. amboiii...panjang nya 'jeng jeng jeng' Saspen!

    ReplyDelete
  28. ahaaaa...nampak lebih menarik tapi kat tepi kiri dan kanan tu tutup x penuh so nampak 'kureng' sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha...sy salah ukur..sbb tu dia senteng sikit...mklum laa bukan pro...hik hik hik

      Delete
    2. x pe nanti buat baju 'baju' dah boleh adjust

      Delete
  29. mak aih...jahit mcm tu je Rm100++...meh sini JM tolong jahit...upah masak kari je

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM100 tu termasuk kain laa JM...bkn upah jer...kalau upah jer dh byk tu mau pengsan sy...hahahahaha

      Delete
    2. Jay Emm memang pandai jahit... Jahitkan baju SS!!!

      Delete
  30. nasib baik x transform jadi bumblebee or ferrari ahahaha

    ReplyDelete
  31. Wow kreatifnya terbaik la sia DM

    ReplyDelete
  32. Kalau rajin dan kreatif memang berbaloi sebab cantik hasilnya

    ReplyDelete
  33. selepas transformasi nampak cantik & mewah

    ReplyDelete
  34. ingat salah masuk blog...tetiba warna lain
    cantik warna ni, nampak sweet n pure gitu

    ooo...bab sofa tu cantik! suka gabungan warna tu
    kalau saya, tak retinya nak buat gini

    ReplyDelete
  35. sofa raya haji ni ... hehehee ... mmg jimat buat camni . lagi pun blh bertukar2 fabrik . klu sama dengan kaler cat umah dan langsir , lagi best kan ...

    ReplyDelete
  36. eh eh eh...dari hitam dah tukar putih...mesti lah Qu Puteh!!!! sweet argh...kekalkan tau

    ReplyDelete
  37. kalau hntr kedai kan tukar fabrik lapik sofa tu.. harga almost sama dgn harga beli sofa baru.. bagusla DM buat cemni.. bnje pun tak bnyak..

    ReplyDelete
  38. ekin pun ada gak buat mcm kak D tukar sofa wajah baru

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...