Assalammualaikum wbt.....
Ingat tak entry aku pasal daging korban SINI ....macam mana misi sup tulang aku tuh??? berjaya ke tak?? heeheh.....nak kata berjaya pun tak jugak...nak kata tak berjaya pun tak jugak....eh...macam mana tu kan....tengah-tengah la....boleh gitu?? hahahahah.....papepun suka aku kongsikan resepi yang aku guna....macam-macam resepi aku jumpa...tapi aku buat keputusan untuk ubah sana sini mengikut selera tekak aku......konon nak bereksperimen la kan...macam kau terer sangat kan.....hahhahahah....
Percubaan kali pertama aku buat sup tulang....kurang berjaya kerana terlalu banyak air...namun masih boleh dinikmati dengan rasa puas hati.....en suami letak air untuk rebus daging banyak sangat....sampai berenang-renang ketepian tulang dalam periuk....hahahhahaha....masa en suami merebus tu aku tak tengok banyak mana air yang dia guna.....bila dah mendidih baru aku ada kesempatan untuk melawat dapur.....tapi bila dah mendidih...nak buang air rebusan macam sayang pulak sebab air rebusan tu dah ada jadi air rebusan tulang...maka ktorang teruskan aje lah guna air rebusan tuh.....masa rebus tulang aku mintak en suami letak celery dan carrot yang aku dah potong siap-siap.....bila dah mendidih aku buh pulak bawang merah, bawang putih dah aku kisar...pastu aku letak kentang beberapa ketul.....lepas tu aku letak rempah sup....rempah sup tu aku beli kat pasar tani E7....ada makcik dan pakcik yang jual segala jenis rempah kat situ....aku tanya kat makcik tu macam mana guna rempah sup tuh...dia kata letak jer dalam sup...tak payah guna sup bunjut lagi dah.....maka aku pun ikut lah cakap makcik tuh...bila letak jer rempah tuh....waaaaaaaaaa.....kaler sup pun berubah...bau wangi semerbak.....sedap betul baunya.....setelah merebus hampir 2 jam dengan api sederhana....aku letak garam dan gula.....aku tengok isi kat tulang pun macam senang jer nak tanggal...then aku tutup api.....dan ini hasil sup tulang percubaan kali pertama
Ingat tak entry aku pasal daging korban SINI ....macam mana misi sup tulang aku tuh??? berjaya ke tak?? heeheh.....nak kata berjaya pun tak jugak...nak kata tak berjaya pun tak jugak....eh...macam mana tu kan....tengah-tengah la....boleh gitu?? hahahahah.....papepun suka aku kongsikan resepi yang aku guna....macam-macam resepi aku jumpa...tapi aku buat keputusan untuk ubah sana sini mengikut selera tekak aku......konon nak bereksperimen la kan...macam kau terer sangat kan.....hahhahahah....
Percubaan kali pertama aku buat sup tulang....kurang berjaya kerana terlalu banyak air...namun masih boleh dinikmati dengan rasa puas hati.....en suami letak air untuk rebus daging banyak sangat....sampai berenang-renang ketepian tulang dalam periuk....hahahhahaha....masa en suami merebus tu aku tak tengok banyak mana air yang dia guna.....bila dah mendidih baru aku ada kesempatan untuk melawat dapur.....tapi bila dah mendidih...nak buang air rebusan macam sayang pulak sebab air rebusan tu dah ada jadi air rebusan tulang...maka ktorang teruskan aje lah guna air rebusan tuh.....masa rebus tulang aku mintak en suami letak celery dan carrot yang aku dah potong siap-siap.....bila dah mendidih aku buh pulak bawang merah, bawang putih dah aku kisar...pastu aku letak kentang beberapa ketul.....lepas tu aku letak rempah sup....rempah sup tu aku beli kat pasar tani E7....ada makcik dan pakcik yang jual segala jenis rempah kat situ....aku tanya kat makcik tu macam mana guna rempah sup tuh...dia kata letak jer dalam sup...tak payah guna sup bunjut lagi dah.....maka aku pun ikut lah cakap makcik tuh...bila letak jer rempah tuh....waaaaaaaaaa.....kaler sup pun berubah...bau wangi semerbak.....sedap betul baunya.....setelah merebus hampir 2 jam dengan api sederhana....aku letak garam dan gula.....aku tengok isi kat tulang pun macam senang jer nak tanggal...then aku tutup api.....dan ini hasil sup tulang percubaan kali pertama
Kira not bad jugak lah kan...aku amik kuah jer...bab-bab tulang dan isi en suami makan...aku tak minat sangat daging lembu nih....memandangkan tulang banyak lagi....minggu seterusnya en suami request lagi sup tulang....dengan pengalaman yang ada...maka terhasillah sup tulang percubaan kali kedua....hasilnya memang sangat memuaskan....rasa lagi sedap daripada sebelum ini....cara masak sama cuma kuantiti air aku kurangkan....belajar daripada kesilapan kan....dan meh tengok hasilnya......hihihihi
Kesimpulannya....kejayaan untuk buat sup tulang tu berjaya tapi belum cukup sempurna....kena prektis lagi lepas nih...heheheh....jangan mudah putus asa....cewahhhhhhhhhhhhh.....kita cuba lagi nanti..........hihihihihi
Autopublish : 19.11.2015 4.30pm
sedapnya.. Ahlam klu sup2 nih memng suka sgt! nak2 sup tulang.. boleh brtambah2 nasi.. hehehe
ReplyDeletewaahh.....mmg peberet kan..mmg syok la makan kan hehehe
Deletetengok pun dah nampak sedap ... terus rasa dahaga tekak nak hirup sup :)
ReplyDeletehehehe....sedap di tekak kita jerrrr malu tutup muka....
Deletekalau taburkan daun sup daun bawang sekali dengan bawang goreng ... memang terliur la :)
ReplyDeletehaah...de org suka tabur tuhh...sy lak xminat tabur2 tuhhh...terus hirup jerr....pelahap...hahahha
DeleteAda lagi ker, peminat sup tulang nie, sedap hirup sup musim hujan gini.
ReplyDeletekak nasa..ajak JM sekali..sup tulang is my feveret
Deletehahahahha....ada lagi kak baki tulang tuh...bila ntah nk buat lg...tggu rajin la bru nk buat...
DeleteJM...gear box pun minat jugak ke??? ihihiih
Deletedah ok tu nampak dah mcm sup tulang deanna
ReplyDeletehahhaha...kena belajar lg ngn kak noor nihhh
Deletemakan dgn sambal kicap bestt bangat tu
ReplyDeletehuihhhhh....bagi pedas sikit kan kak noor...perghhhh hehehe
DeleteNyaman semacam jak rupa nya... Haha Makan panas panas.. Wuhuuu... Win...
ReplyDeletehahahha...mun ditangga nang tang nyaman jak rupa..tp mun rasa....gk byk kekurangan hik hik hik
Deletekira separuh berjayalah lah ni..ke separuh masak heheh
ReplyDeleteheheheh.....berjaya buat tp byk kekurangan....
Deletekiranya KD tak pernah lagi buat sup tulang sebelum ni eh...JM paling suka masak sup tulang sbb MUDAH....rebus je tulang sehingga isi daging tu lembut, astu campak semua bahan n rempah ratus ..siap..
ReplyDeletemmg xpernah buat b4 ni JM...coz sy xminat makan kan....nnti JM share resepi tauuuu....hahahah
Deletesup mudah je kan.. rebus n cmpak2 bahan, tambah persa sikit..hehe..
Deletex pe praktis make perfect...ni kalau kali ke 3 buat pejam mata je lah..heeee
ReplyDeletekalau pejam mata xbuat dah JM...terus tido jer....hahahahha
Deletetgk kuah sup tu pun dah tahu sedap..kalau nk sedap lagi kan biasa JM beli tulang kipas..daging di bahagian tulang tu..perghh mmg sedap gila...x tipu
ReplyDeleteamboiii...tgk rupa dh leh tau rasa ehhh JM...hebat lahhh....hahahhahah
Deletepower tau KJM
Deletein sya Allah boleh..dan nanti semakin baik...percaya lah.. :)
ReplyDeleteinsyaAllah....hehehhe
Deletetahniah tahniah.
ReplyDeleteyang kedua nampak.pekat
nampak pekat eh kak yan....coz sy kurangkan air...heheheh
Deleteehehe tahniah2.. percubaan anda berjaya.. hadiahnya adalah sup tulang =)
ReplyDeletetahniah..kegigihan anda, kebanggan kami
Deletealahaii sedappp sup tulang... lama tak makan ni sis.. kira percubaan berjaya lah ni kan..
ReplyDeleteDeanna macam kakak suka kuah dia aje
ReplyDeleteKalau kakak dapt macam ni kakak cari roti Deanna.
Cecah kat kuat dia hmmmm sedapnya.
Nak lagi meletopz letak sambal kicap aduhai lagilah! hihi...
kuahlah... bukan kuat typo error:)
ReplyDeletewahhh! tahniah... dapat buat sup tulang
ReplyDeletebagus ni.. boleh dah la nak masak2 utk kenduri kendara..:)
ReplyDeletesedap aih tgk
ReplyDeletekira berjaya jugak sbb dpt masuk perut dgn jayanya..
ReplyDeleteSedap sedap sedap...
ReplyDeleteNyum nyum..
nampak sedaplah deanna. tahniah!
ReplyDeletekiranya saya ajelah ni belum buat lagi sup tulang...hehe
Cikna pun 2mggu b'turut2 wat sup tulang, tghri wat mkn dgn mee@bihun, mlm wat mkn ngan nasi...;-)
ReplyDelete