Tuesday, 5 May 2015

BERKHIDMAT UNTUK NEGARA

Assalammualaikum wbt....

Kalau baca tajuk macam patriotik kan....hahahahah...nak kata patriotik....sambutan hari kemerdekaan macam lama lagi....tapi kalau bukan sebab sambutan kemerdekaan tak leh patriotik ker??? heheheheh....pikir-pikir la sendiri yerrr.....aku bukan nak citer pasal hari kemerdekaan....tapi nak citer slogan BERKHIDMAT UNTUK NEGARA....bagi yang keje gomen selalu sangat guna slogan ni....keikhlasan dalam memberi perkhidmatan tu penting...baru la berkat rezeki yang kita terima....tak gitu??? hihihihihi




Kali ni aku nak citer.....pasal keje....sebulan yang lepas aku dapat surat arahan untuk bertugas di Parlimen....dan ini bukan kali pertama aku ditugaskan di Parlimen...cuma yang membezakan....sama ada bertugas di Dewan Rakyat atau Dewan Negara....kali ini aku bertugas di Dewan Negara....sebenarnya dah banyak kali aku bertugas di Parlimen....sampai dah tahap tepu...macam-macam YB dan Senator kita leh jumpa kat sana....masa mula-mula bertugas memang macam jakun...tapi dah lama-lama dah tak rasa apa lgi dah....teringat aku kisah seorang Dr gigi yang bertugas di MINDEF dulu.....yerrrr....dulu aku bertugas di MINDEF....dari tahun 2007 hingga 2010...pastu pindah ke bahagian lain di MINDEF 2011 hingga 2012....bila aku bertugas di Parlimen gerenti berpasangan dengan abang asykar....hehehhehe...dua kali aku bertugas dengan abang asykar.....kali pertama dengan Mejar Dr Haikal...doktor gigi...of course la Tentera Darat.....Dr Haikal ni memang excited betul nak bertugas di Parlimen...seminggu sebelum bertugas dia dah siap kol aku....dan bila tiba masa bertugas...aku tumpang kete dia....dia punya excited bertugas tu memang nampak betul....dia memborong sticker parlimen dan segala jenis cenderamata kat kedai dalam Parlimen tuh....adehhhh.....hahahhahahahaa...bergambar tu tok sah citer la kan....aku tukang gelak jer....


Dr. Haikal : Diana....tolong amik gambar aku kat dinding nih....(sambil hulur hp dia)

Aku : Dr....sini pon nak amik gambar kerrr?? hahahhahaha

Dr. Haikal : Eh...aku first time datang sini diana...bukan senang tauuuuu...hihihihi


Perbualan di kedai cenderamata

Aku : Makaihhhhhh...banyak nyeee Dr borong sticker...nak tampal kat mana tu.....

Dr. Haikal : Aku tampal kete aku dah bape keping....depan belakang...untuk semua kete aku tau...bagi kat kengkawan lagi..sedara mara lagi.....hahahahha


Satu hari tu jer dia dah belanja dekat RM500 kat kedai tu beli cenderamata....hahahahha.....adehhhhh...aku layankan ajer.....bila nak makan....dia belanja aku...khi khi khi....sempoi giler ktorang masa tuhh....tapi tu citer lama laaa...ni citer baru...tapi tak la baru sangat....minggu lepas....21 April aku kena bertugas....partner aku sape lagi kalau bukan kawan aku sendiri....berjoli sakan....hahahhahaha....masa aku bertugas...bangunan utama Parlimen ditutup untuk kerja ubahsuai...so ktorang duduk kat bangunan sementara....meh aku kongsikan beberapa gambar untuk tatapan korang...hihihihih



Ini Aturan mesyuarat untuk Dewan Negara....kena rujuk dokumen ni untuk tahu perjalanan mesyuarat....korang leh donlod dokumen ni dan hansard kat website Parlimen....tiada rahsia pon....jangan risau....janji korang rajin baca.....hehehehehe.....



Ini nasi lemak yang kawan aku bekalkan untuk aku....hehehehhe...sedap weiii....rezeki kan....tapi banyak betul dia letak nasik nyer....Azlin...mekasih yerrrr....tupperware tu nanti aku pulangkan...hahhahahahahaha....



Ktorang melepak kat bilik pegawai bertugas jer...malas nak masuk dewan...nanti banyak sangat protokol...hahahahah....kat dalam bilik ni pon penuh....wakil dari pelbagai jabatan dan kementerian...nasib baik ktorang sampai awal...so leh duduk kat tempat yang strategik....hihihihihih



Ini makanan masa lunch....tak ingat bape hengget...dalam RM7@8 rasanyerrr...aku masih setia amik kuah kari...hahahahahhahaha.....




Bila sidang bersambung semula untuk sesi petang...mata pon makin layu..so ktorang melepak sekejap kat kafeteria....untuk makan kudap-kudapan.....bayar sendiri...heheheheh....kat kafeteria dia pon ada TV...so tak perlu risau takut tertinggal apa-apa yang dibahaskan dalam dewan....hihihih



 Akhirnya...sidang Dewan Negara habis bersidang pada pukul 9.45 malam....naahhhhh...koooooo...ni kira ok dah ni...ada kawan aku sampai kul 2 pagi baru selesai.....huhuhuhuhu.....ini laa dinamakan BERKHIDMAT UNTUK NEGARA.....oh yerr....sebelum ada yang kata...."ala...korang kan leh claim OT" meh aku nak kabor....ktorang TAK LAYAK CLAIM OT......ni semua buat atas sebab amanah.....ktorang ni pekerja berdedikasi....ececececehhhhhhh....hahahahahahah....



Akhirnya.....aku ucapkan selamat tinggal Parlimen...moga kita berjumpa lagi di sesi yang akan datang....hihihihihihi...aku sampai umah dalam kul 10.45 malam....esoknya kena keje....ohh yessss.....i luv my job.....hahahahahhahaah...sekian BERKHIDMAT UNTUK NEGARA....





Klik banner untuk join GA aku 

46 comments:

  1. hahaha.. banyak kali tu ulang, berkhidmat utk negara..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena ulang byk kali baru masuk otak hahahah

      Delete
  2. kaknoor nampak makanan je deanna hahaa, nasi lemak dan segala nya tu, baguslah adik akak ni kerja kerja kerja je kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha..nsb baik byk makanan kt situ

      Delete
  3. Selamat berkhidmat untuk negara kak

    ReplyDelete
  4. klau saya bertugas pertama kali pun mesti jakun gak nak ambik gambar setiap penjuru...hehehe bkn seme org dpat masuk kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....masa mula2 mmg semua benda nk wat kenangan kan

      Delete
  5. kesian.. hehehe selamat berkhidmat utk negara..

    ReplyDelete
  6. Tengah lapar ni, nampak makanan tu bertambah lapar.
    Selamat berkhidmat utk negara, sis!

    ReplyDelete
  7. memang berkhidmat untuk negara laa.. ermm memang pun tak boleh nak claim OT.. apapun gambar makanan yang banyak nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa nasib baik makanan banyak hahahaha

      Delete
    2. ni entry pasal makanan nih bukan kerja.. hehehe..

      Delete
    3. DM nak highlight dia p makan kari =P

      Delete
  8. Apa kaitan doktor gigi dengan parlimen? Ada YB tertelan micropon ke masa berucap? keh keh keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dr gigi bertugas d parlimen....hahahahaah....YB telan nasik tu selalu..nk telan mic mcm pjg lak mic tuh...xtertelan deme tu nnti kah kah kah

      Delete
    2. kalau dah tertelan mic bukan Dr Gigi yang di cari tapi doktor bedah hehehe

      Delete
    3. a ah laaa.. apa kaitan doc gigi di parlimen ? ke sebab dia doc gigi untuk tentera ? then apa tentera buat kat situ ? jaga keamanan ?

      Delete
    4. Aiyoo..tugas tentera bkn pegang senjata jerr....hehehee

      Delete
  9. haha..memang besar komitme keja deanna ni kan..sangat2 beekhimat untuk negara ^_^

    ReplyDelete
  10. dah keje gomen haruslah berkhidmat utk negara . nasib baik ada lauk kari ... askar pun kene tugas situ ekkk ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kari pengubat duka...hahahah...asykar pon kena bertugas bukan diperbatasan jerrr....hahhahaha

      Delete
    2. dimana ada kari sure DM akan happy hahaha.. orang utara CT ni haaaa pun x kemaruk kari =P

      Delete
  11. Dr.Haikal tu dah kahwin belum?hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi2...kemain ko sal....hahahaah...dr tu dh kawen...ada kosong 3 lagi hahahaha

      Delete
    2. melepas!!!! gigit jari lah si Sal tu

      Delete
    3. nasib baik dah kawin..kalau bujang pun still JM x nk kalau gelagat camtu ahahah

      Delete
    4. namoooo la kosong tiga tu wakakaka..

      Delete
  12. bila sebut Parlimen..ingat Diana dah jadi Wakil Rakyat...rupanya Wakil Jabatan eheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. layak wakil jabatan jerrr hahahahaha

      Delete
  13. pelik tul Dr Haikal ni...bertugas di Parlimen lah JM paling nak TOLAK...pernah sekali...mengantuk!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia xpernah tu yg excited...sape2 yg pernah dh xlalu dah...ihihihihihi

      Delete
  14. tu ASYKAR tu..perkataan dalam kamus dewan ke ..."sila jaga bahasa anda" ahahaha ke..kembar kepada ASKAR ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. asykar tu pggilan mnja ktorag...DBP xiktiraf pggilan manja....kah kah kah

      Delete
    2. haaaaa tudia tudiaaa.. dah kena warning =P tet..

      Delete
  15. gelagat Dr GIGI tu paling kelakar....boleh lak tu beli souviner almost RM500

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...terkejut tgk dia shopping kt situ...siap offer lagi..."diana...ko xnak ker..amik laa mn ko nak nnati kau belanja" hahhahahahahahahaha

      Delete
    2. eh..nnti aku belanja....hahahahahaha

      Delete
    3. harga mencekik sngt ke kat parlimen tu ? ke dia borong intan permata wakakaka.. kasi ceq 500 tu pun xpe..

      Delete
  16. fuiyiooooo keje apa tu DM.. gempak seh masuk parlimen ehehe..
    kari tetap menjadi pojaan eh.. mana pegi tak lepas..

    ReplyDelete
  17. Borong smpi rn500...utk sekampung tu..dsyt jg dr.gigi tu yer

    ReplyDelete
  18. saya teringin nak masuk Parlimen ngan Dewan rakyat tu.. semua skali la yg slalu masuk tv tu...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...