Monday, 12 January 2015

KARI IKAN YU ????


Assalammualaikum wbt...

Ikan Yu?? bila sebut jer ikan yu gerenti teringat ngan citer jaws kan...hhahhahaha...punyalaa ganas ikan tu...dengan gigi yang tajam....saiz yang besar....aishhhh...tak dapat ku bayangkan....ganasnya macam mana...tapi bila baca tajuk aku tuh....kari ikan yu....macam ada yang tak kena kan...betul ke ni?? ke cobaan???? hahahahah...

Ini bukan cobaan yer...ini betul-betul...heheheheh...antara kari ikan yang paling aku suka...ialah kari ikan yu....tak percaya?? hehhehe...percayalaaaaa....ikan yu yang aku maksudkan bukan laa macam ikan jaws tuuuuu...ikan yu yang aku maksudkan ikan yu yang kecik comel loteee....paling besar pon besar lengan...tapi tu dah kira besar dah tuhhh...kat laut kampung aku banyak ikan yu yang kecik-kecik...yang besar lengan tu dah kira tak sesuai untuk dimasak kari...buat panggang jer sedap...aku kalau balik kampung...tak makan ikan yu ni..memang tak sah...terutama yang dimasak kari...masakan lain aku tak berminat....macam mana nak masak ikan yu dengan kulit macam tu kan...haaa...hanya orang terer jer yang leh siat kulit ikan yu tu...dah tentu-tentu bukan aku...hahhahahahaha....ada jugak aku tengok orang buang kulit ikan yu guna air panas...tapi rasa dia dah lain dah...kalau nak buang kulit biar masa dia fresh gitu...jgn time dia hidup plak..tu menyeksa namanya...hehehhehe....haritu..masa anak sedara aku balik...mak aku ada kirimkan ikan yu tuh...ada orang jual...1 bungkus RM4...mak aku kirim 4 bungkus..hamik ko..hahahahah...dah siap buang kulit...tinggal nak potong jer lagi...ada masa kang aku tunjuk gambar macam mana rupanye yer...hihihihi...dalam 1 bungkus tu ada 5 ekor yang saiz kecik...kalau aku..sekali masak jer tuhh...hehheeh...



Cenggini laa rupa kari ikan yu...kuah kari kasi pekat..kalau cair..tak sedap...dia sedap dimakan dengan kari pekat cenggini laaa...boleh menyebabkan aku habis sepinggan dua nasik tanpa sedar..hahhahaha..haritu..aku masak kari ikan yu dan tempoyak goreng....memang makan menjilat jari laaa kan...hahhahaha


Haritu ada gak yang tanya resepi tempoyak goreng tuh..meh sini aku kongsikan...senang bangat nak buat nye bukkk...heheheh...potong cili api...bawang merah..bawang putih....tumiss...sampai naik bau...masuk udang@sotong@ikan bilis...tumis kejap..letak gula dan garam...pastu letak tempoyak...kacau sampai tempoyak tuka kaler agak kekuningan...tutup api...amik nasik...makannnnn...nyummmm terus....heheheheheh...senang kannnn....so selamat mencuba yerr....



35 comments:

  1. Alamakkkk Jawssss... Larikkkk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa...x rock aargghh..baru nampak sirip dah takut ahahah

      Delete
    2. Nanti Jaws tayang gigi... Abislah tinggal bikini aje laaa nanti... He He He...

      Delete
    3. es es tak habes2 nak berbikini aje kejenye hahaha

      Delete
  2. Wahh tempoyakkkk...sedap..meleleh air liur tgk gamba tu.. ^_^

    ReplyDelete
  3. kari lagiiiiiiiiiii ehehehe...kari ikan yu pulak..alahai..bila sebut ikan yu je walaupun ia kecik rasa x leh nk 'telan' lah terbayang ikan yu yg besar tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. obses dengan kari mmg cengitu...hehhehehe...

      Delete
    2. Hari hari pon kari... Ini hari pon kari... Lama lama jadi Mariah Carry.... He He He..

      Delete
  4. tempoyak goreng? pertama kali dgr nih..kalau masaka tempoyak, gulai tempoyak, sambal tempoyak itu biasa..so bloleh try ni...kat umah ada tempoyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap tempoyak goreng..nnti leh laaa JM try yerrr..hihihiih

      Delete
    2. SS tengah bayangkan cemana JM pegang kuali...

      Delete
    3. ofkos JM gunekan tangan hehe

      Delete
  5. kalau translate ke BI jadi lah Jaws Curry hehehehe.... Tok dulu pernah juga buat kari ikan yu ni.. kat pasar pun banyak jual yu nitapi tak berani nk makan hehehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha...mcm ganaz lak bunyi nye bila translate kann

      Delete
    2. Hahaha. Kak Eny.. Ganasnye bunyi..
      BTW diana. ni first time papaglamz dgr kari ikan yu ni.. Klu sup sirip ikan yu tu pnh la..

      Delete
  6. selalu jugak makan tempoyak goreng tu... kat Sabah ni jangan kan kari ikan yu... ikan buntal yg orang tak berani makan tu pun ada dijual... sedap tu, takder masalah apa pun time makan... kari ikan yu ni akan dicuba nanti sebab kat sini pun banyak jual ikan yu nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat kpg sy ikan buntal mmg leh dimakan..kena ada caranya...sy suka mkn hati buntal...sedap..hihiih

      Delete
    2. hurmm bila lah nk dpt peluang ke sabah T___T

      Delete
  7. teringin nak cuba tempoyak goreng

    ReplyDelete
  8. saya pernah makan ikan yu..ayah ada beli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. gulai xpon goreng ja...rasanya mcm rasa ikn lain jugak lah hehehehe

      Delete
    2. gulai xpon goreng ja...rasanya mcm rasa ikn lain jugak lah hehehehe

      Delete
  9. kecur air liur tengok kari ikan yu. tak pernah lagi makan kari ikan yu. mesti sedap kan?

    Kak Deanna, saya dah tag akak untuk giveaway yang dianjurkan oleh Dr. Shikin tau. kalau ada masa singgah la blog saya dan join ye. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke...insyaAllah nti sy singgah n join yer...heheheh

      Delete
  10. Tak pernah makan. Tapi ikan yu masin biasa lah.

    ReplyDelete
  11. masa kecik kerap jug mkn sbb arwah abah rajin beli . kulitnya berpasir . selalunya my bonda jerang je kat air panas untuk buang kulit berpasir tu . bab masak lak . seingat saya , my bonda masak goreng dengan sup ... byk lak kesamaan kita bab mkn2 ni kan wpun deanna membesar di sarawak sis lak kat johor je ...

    ReplyDelete
  12. hahaha.. first time tgk ni. xpernah makan ikan yu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...