Sunday, 11 January 2015

STEAMBOAT VALCANO SHABU-SHABU


Assalammualaikum wbt....

Kali ni aku nak kongsi citer pasal steamboat...aku ni kan orang kampung...jakun laa sikit kan...mula-mula dulu bila orang sebut jer steamboat..aku terbayang kan kapal laut yang menggunakan kuasa stim...hahahahhaha...tak leh blah kan...kali pertama aku try makan steamboat pada tahun 2007...masa tu persidangan dibuat di cameron highland....serius tak kenyang masa tu...coz duduk semeja dengan geng perut besar....hahahhahahahahahah....

Tulaa pengalaman pertama aku...pastu tak pernah dah makan steamboat...sehingga laa ada member opis ktorang cik Mira citer tentang steamboat yang sedap....nama kedai tuuu...Volcano Shabu Shabu...kali pertama dengar macam dadah plak kan...syahbu...hahahhaha....naya kanggg...semua berada di awangan...hahahah...memandangkan cik Mira kita citer tempat tu memang best...kami pon pergi laa kat sana untuk mencuba...ktorang pegi hari jumaat 26 Disember 2014...time lunch....sebelum pergi ktorang book dulu..kat mana?? alaaa...dekat jer..kat cyberjaya..shaftbury square..tingkat atas...aku sempat laa snap gambar perjalanan kami semasa misi mencari kedai tuhh...


Tempt parking kat depan banguna tu memang sangat limited...so ktorang kena pegi belakang bangunan dan ada parking banyak disediakan dibangunan bersebelahnya...kalau nak terus pegi kedai tu...naik ke P3....carik laa parking dekat tangga yang bertentangan dengan bangunan sebelah....masa ktorang datang haritu..ktorang tak tau kedainya kat mana..so redah jerrr....



Setelah meredah kedai kat tingkat bawah..ktorang tak jupa kedai tuh...rupa-rupanya kat tingkat atas...hehehheheheh...



Akhirnya jumpa juga....tapi kat tingkat atas tu ada 2 kedai dia..korang kena pegi yang buffet tau...yang 1 lagu tu pakai pakej...harga mahal sikit...bape harga buffet???


Haaaa...nampak tak harga dia...tu semua harga sebelum caj yer...hehehhehe...subject to 10% service charge....pepandai laa korang kira sendiri....aku sempat gak amik gambar decoration dalam kedai tuhh...memang selesa....



Chantek kannn...hehehehhe...ktorang semua pilih tomyam..then pilih meja...dekat ngan makanan...senang nak capai..terutama yang bergerak macam kat dalam gambar tuhhhh....best wooooo...hhhehehehe...dah ada tempat duduk..ktorang per lagi kan...terus terkam makanan....1 yang aku suka kat sini...periuk dia bagi sorang satu...tak yah kongsi...dan leh top up sup bila-bila masa...dia bagi masa 1 jam setengah untuk makan...so kena betul-betul rancangan pemakanan anda...ahakkkkkk....hahhahahaaha....




Si tudung merah Jumiati....sponsor untuk sesi steamboat...tq2..hihihihi


Nampak tak betapa gumbiranya member-member opis ku menghayati makanan tuhhh...memang meriah betul ktorang makan kt situ...betul-betul kenyang...gambar kat atas tu gambar periuk aku..tu yang aku bubuh dalam periuk aku..tapi jangan tertipu laa..ni baru permulaan...pengakhirannya aku tak nak tunjuk...leh menampakan kepelahapan aku...hahhahaha...kena cover sikit...sesi makan kali ini telah ditaja oleh Jumiati...semoga murah rezekinya..leh sponsor ktorang lagi..hehehehheeh...setelah terkulai kekenyangan..aku sempat gak amik dessert dia...benda yang paling aku suka.......hihihihihi


Dalam kenyang aku tuh...aku boleh abihkan 4 mangkuk kecik aiskrim nih....adehhhh....hahahhahaha...air plak 5 gelas kecik...rasa kembung dah perut...tapi serius kenyang...rasanya...aku kenyang sampai keesokkan hari nya...berkat rezeki orang belanja kan...hihihihi...minggu seterusnya rasa mau pegi lagi..hahahhaha....sendiri bayar...syokk wooo...




18 comments:

  1. mcm menarik je tempat ni tapi lokasi nye tu agak sukar nk cari..kalau ada org belanja mmg SEDAP arghhh heee

    ahaks...ada lak estimate time tuk mkn eh..1 jam setengah dah kira lama tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa kata JM belanja SS... He He He...

      Delete
    2. Belanja? boleh..boleh..meh la sini :-)

      Delete
    3. haa boleh tu.. jom p terjah rumah sis jm

      Delete
    4. tempat dia senang jer nak carik..kat atas piza hut cyberjaya...hehhhe...

      1 jam setengah tu mmg masa yg sesuai utk mkn...hihihi

      Delete
  2. Tekak SS pon stim nengok stimboat tu... He He He..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huihhh...berasap tuuu...hihihih

      Delete
    2. bkn kata stim tgk stimboat tu je. tgk eskrem tu pon ish.

      Delete
  3. lapar pula bila baca entri ni. saya pun dah lama tak pekena stemboat. biasa makan kat Johny je. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. johny sy xpenah try...nti leh nk try situ lak...heheheh

      Delete
  4. Ais krim die.. menarik walau nmpk simple.. hehe

    ReplyDelete
  5. wow,sedapnya..IbuNoey pun suka gak bersteambaot ni..kenyang wooo..

    ReplyDelete
  6. hari tu ada gak pusing2 cyberjaya . x tau lak ada steamboat kat situ ... next boleh cuba ...

    ReplyDelete
  7. tempat ni menarik.. bookmark n bakal diterjah insyallah..
    boleh suarakan kat geng bulat..

    ReplyDelete
  8. bagus ni..buleh try insyaallah...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...