Tuesday, 20 January 2015

TERUNG ASAM SARAWAK

ehsan dari Sumber ini


Assalammualaikum wbt....

Pernah makan terung asam sarawak?? Ape rasanyer?? dah namanya terung asam....mesti laa masam kan..heheheh...dulu bapak aku ada tanam terung ni kat kebun dia..sekarang pon masih ada cuma jumlah nya berkurangan....dulu anak sedara aku umo dalam 4 tahun pergi kebun bapak aku..bila dia tengok terung banyak..dia pon cakap....."waaa...banyak nye limau kat kebun atok"....hahahahhaha....coz terung asam kalau masak berwarna oren...macam dalam gambar tu....kalau dah masak baru laa dipetik untuk dibuat sayur.....

Masa aku balik kampung haritu...aku bawak dalam beberapa biji...biasanya kalau kat umah aku ni ktorang masak sebiji jer pon dah memadai...yang penting kuah banyak....haritu aku masak terung asam ni..untuk lunch di hujung minggu....aku suka masak terung asam rebus jer...senang dan sedap....mula-mula...kupask kulit terung...tapi ada gak orang suka masak sekali dengan kulit...terpulang laa kan...pastu potong macam potong limau....buang biji dia..pastu letak dalam periuk...bubuh air...dan rebus...sementara tunggu mendidih...tumbuk cili, bawang merah..bawang putih...belacan dan ikan bilis...pastu masuk dalam periuk...bubuh garam dan gula....tapi ada jugak orang suka letak ikan dalam tuh...kadang-kadang ikan salai...ikan fresh pon boleh...terpulang pada selera masing-masing....haritu aku masak tak masukkan ikan coz ikan kembung aku wat goreng...



Lebih kurang cenggini laa rupa terung asam masak rebus...memang sedap....dan ini laa menu simple untuk lunch ktorang...makan time panas-panas..memang tak terasa nasi dah dua pinggan...hehehehhe...so kalau korang ada kesempatan datang ke Sarawak...sila la carik terung ni....dan rasailah sendiri kesedapannye...hihihihi


31 comments:

  1. saya tengok ada mcm rupa buah pisang kaki @ persimmon.

    teringin gak nak merasa masakan sarawak ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bentuk mmg mcm buah pisang kaki cuma rasa mmg lain...hihihi

      Delete
    2. hihi CT pun ingat pisang kaki hehee

      Delete
    3. Saya pun ingat pisang kaki,...serupa lah!

      Delete
  2. 1st time tengok....
    Jemput Join segmen ekin di blog

    http://cikash.blogspot.com/2015/01/segmen-selamat-hari-lahir-by-cik-ash.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah ada masa nnti sy join yer :)

      Delete
  3. pernah makan kt kucing asam pedas yang diletak terung asam ini....sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...biasa org masak asam pedas...hihiii

      Delete
  4. oh wana baru penah dengar dan tengok rupa terung asam nu..ada juga rupanya terung yang masam :)

    ReplyDelete
  5. Macam tu yer bentuk terung sari sarawak.. kameq sik pernah nauk pasal tok

    ReplyDelete
  6. terliur pulak dgr terung asam.... wlaupun tk pernah rasa hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehe....kalau de jupa terung ni leh eny try nnti

      Delete
  7. wahhh sedapnyaaaa....*drooling*... ^_^

    ReplyDelete
  8. Terung tu macam pisang kaki... Ke ye? Ke bukan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rupe jer sama SS..tp rasa dia len..hihihi

      Delete
  9. Tak pernah makan.hehe
    Macam pisang kaki rupa terung asam.
    hari ni sy nak khatamkan semua post2 yang sy dah ketinggalan sangat2 ni. Baru sempat blogwalking

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...rupa mcm pisang kaki tp rasa len...selamat BW farhana...hihihi

      Delete
  10. owh . ada tanam kat beakang umah ni . ambil biji terung asam dari kg . kecik je terung asam ni kan ... selalunya kami campur kat sambal belacan je . mmg sedap .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kecik ehh...kalau kt kpg sy ada yg saiz besar...tp saiz normal mcm pisang kaki..hehheheh

      Delete
  11. pernah nampak terung bulat ni, rupanya kalau masak baru boleh di masak buat sayur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...sedap ni cikgu wat sayur..hihihi

      Delete
  12. masam sgt ka akak...first time dgr...

    nnt balik sarawak, bawak balik lebih ckit hihi

    ReplyDelete
  13. Sebelum nie pernah tengok tapi tak tahu buah ape.. Hehe ^-^

    ReplyDelete
  14. ritu gi sarawak xde la sempat makan semua.. tapi jatuh cinta ngan umai..!!!!!!! serious jatuh cinta.. deanna share la cara2 nak buat umai..

    ReplyDelete
  15. terung asam? hanya di sarawak je ke..boleh tak DM bawak benih ke semenanjung leh la tanam pastu agih ke kawan2 rasa hihihhi

    ReplyDelete
  16. xpernah tgk lagi terung asam ni.. hehehe

    ReplyDelete
  17. Tak pernah jumpa/makan. Boleh dibuat masak lemak tak, sis?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...