ehsan dari Sumber ini |
Assalammualaikum wbt....
Pernah makan terung asam sarawak?? Ape rasanyer?? dah namanya terung asam....mesti laa masam kan..heheheh...dulu bapak aku ada tanam terung ni kat kebun dia..sekarang pon masih ada cuma jumlah nya berkurangan....dulu anak sedara aku umo dalam 4 tahun pergi kebun bapak aku..bila dia tengok terung banyak..dia pon cakap....."waaa...banyak nye limau kat kebun atok"....hahahahhaha....coz terung asam kalau masak berwarna oren...macam dalam gambar tu....kalau dah masak baru laa dipetik untuk dibuat sayur.....
Masa aku balik kampung haritu...aku bawak dalam beberapa biji...biasanya kalau kat umah aku ni ktorang masak sebiji jer pon dah memadai...yang penting kuah banyak....haritu aku masak terung asam ni..untuk lunch di hujung minggu....aku suka masak terung asam rebus jer...senang dan sedap....mula-mula...kupask kulit terung...tapi ada gak orang suka masak sekali dengan kulit...terpulang laa kan...pastu potong macam potong limau....buang biji dia..pastu letak dalam periuk...bubuh air...dan rebus...sementara tunggu mendidih...tumbuk cili, bawang merah..bawang putih...belacan dan ikan bilis...pastu masuk dalam periuk...bubuh garam dan gula....tapi ada jugak orang suka letak ikan dalam tuh...kadang-kadang ikan salai...ikan fresh pon boleh...terpulang pada selera masing-masing....haritu aku masak tak masukkan ikan coz ikan kembung aku wat goreng...
Lebih kurang cenggini laa rupa terung asam masak rebus...memang sedap....dan ini laa menu simple untuk lunch ktorang...makan time panas-panas..memang tak terasa nasi dah dua pinggan...hehehehhe...so kalau korang ada kesempatan datang ke Sarawak...sila la carik terung ni....dan rasailah sendiri kesedapannye...hihihihi
saya tengok ada mcm rupa buah pisang kaki @ persimmon.
ReplyDeleteteringin gak nak merasa masakan sarawak ni. :)
bentuk mmg mcm buah pisang kaki cuma rasa mmg lain...hihihi
Deletehihi CT pun ingat pisang kaki hehee
DeleteSaya pun ingat pisang kaki,...serupa lah!
Delete1st time tengok....
ReplyDeleteJemput Join segmen ekin di blog
http://cikash.blogspot.com/2015/01/segmen-selamat-hari-lahir-by-cik-ash.html
insyaAllah ada masa nnti sy join yer :)
Deletepernah makan kt kucing asam pedas yang diletak terung asam ini....sedap.
ReplyDeletehaah...biasa org masak asam pedas...hihiii
Deleteoh wana baru penah dengar dan tengok rupa terung asam nu..ada juga rupanya terung yang masam :)
ReplyDeletehehehe...masam yg sedap...mcm tomato
DeleteMacam tu yer bentuk terung sari sarawak.. kameq sik pernah nauk pasal tok
ReplyDeletehehehe...gitu laa ghupernyeee...
Deleteterliur pulak dgr terung asam.... wlaupun tk pernah rasa hehehehehe
ReplyDeletehehhehe....kalau de jupa terung ni leh eny try nnti
Deletewahhh sedapnyaaaa....*drooling*... ^_^
ReplyDeletehehehehe....nnti leh try yeee
DeleteTerung tu macam pisang kaki... Ke ye? Ke bukan?
ReplyDeleterupe jer sama SS..tp rasa dia len..hihihi
DeleteTak pernah makan.hehe
ReplyDeleteMacam pisang kaki rupa terung asam.
hari ni sy nak khatamkan semua post2 yang sy dah ketinggalan sangat2 ni. Baru sempat blogwalking
hehehe...rupa mcm pisang kaki tp rasa len...selamat BW farhana...hihihi
Deleteowh . ada tanam kat beakang umah ni . ambil biji terung asam dari kg . kecik je terung asam ni kan ... selalunya kami campur kat sambal belacan je . mmg sedap .
ReplyDeletekecik ehh...kalau kt kpg sy ada yg saiz besar...tp saiz normal mcm pisang kaki..hehheheh
Deletepernah nampak terung bulat ni, rupanya kalau masak baru boleh di masak buat sayur...
ReplyDeletehaah...sedap ni cikgu wat sayur..hihihi
Deletemasam sgt ka akak...first time dgr...
ReplyDeletennt balik sarawak, bawak balik lebih ckit hihi
Sebelum nie pernah tengok tapi tak tahu buah ape.. Hehe ^-^
ReplyDeleteX pernah pn.. Pelik.. Hehehe
ReplyDeleteritu gi sarawak xde la sempat makan semua.. tapi jatuh cinta ngan umai..!!!!!!! serious jatuh cinta.. deanna share la cara2 nak buat umai..
ReplyDeleteterung asam? hanya di sarawak je ke..boleh tak DM bawak benih ke semenanjung leh la tanam pastu agih ke kawan2 rasa hihihhi
ReplyDeletexpernah tgk lagi terung asam ni.. hehehe
ReplyDeleteTak pernah jumpa/makan. Boleh dibuat masak lemak tak, sis?
ReplyDelete