Wednesday, 7 January 2015

"NGELAYO" DI KUALA PILAH



Assalammualaikum wbt.....

Hari sabtu lepas 27 Disember 2014...aku dan en suami ada misi yang perlu diselesaikan...nak tau apa??? misi menghadiri majlis perkahwinan member opis lama kawen..di mana??? kek mano laiee....kek pilah laaa...hahahahhaha...sambil-sambil tu leh laa "ngelayo" jap kat situ....ngelayo??? mat yo kah??? hahahahha....aiyoooo....

Ngelayo tu dalam bahasa ktorang...jenjalan..heheheh...ni laa pengalaman pertama aku dan en suami pergi kuala pilah...dari umah...kuar ikut tol nilai...dan exit di senawang....sepanjang perjalanan kt PLUS hiway...trafik agak slow...coz ada kemalangan...tak jauh dari exit ke Seremban PD...lepas tu jalan dah clear...dengan berpandukan map kat kad kawen dan en Waze...ktorang ikut je laa arahan...sampai laa kat kawasan bukit putus...trafic slow...rupanya ada kemalangan...kira baru gak laa berlaku...aku sempat gak snap gambar...





Lepas jer kawasan kemalangan tu..jalan dah clear balik....so ktorang teruskan perjalanan sambil menikmati pemandangan kiri kanan jalan...dan melalui ulu bendul...selama ni dengar nama jer..tapi tak penah sampai...hehehehehe...meh aku kongsikan gambar yang aku sempat snap...






Mula-mula macam cuak jugak coz rasa macam dah tersesat...hehehhe...akhirnya...alhamdulillah..sampai jugak ktorang sampai ke majlis tu....bila dah nampak majlis tu tengah berlangsung...hati pon lega...hadiah yang aku beli seperti yang aku citer di sini ...aku bagi kat mak pengantin pompuan...hehehehe..pastu sebelum makan...aku pergi jumpa dulu pengantin pompuannyee...heheheh...masa tu belom sanding lagi..so kecoh laa ktorang kat dalam bilik pengantin coz semuanya geng-geng dari opis lama...teringat masa susah senang dulu kat opis lama tuhh...hihihihi....tengah-tengah kecoh tu baru laa aku teringat en suami aku tunggu kat luar...adeh....macam mana boleh lupa....hahahha...sampai ada member cakap "Cik..hasben cik dah lama dah tunggu kat pintu tu" hahahahahahha...."cik" tu masih melekat lagi walaupon dah kawen...ye laa...dah biasa panggil cenggitu kan...aku pon suka...hahahhahahaha...aku dan en suami pon makan laa kat khemah depan umah tuhh....



Selesai makan...ktorang terus gerak balik...coz masa tu dah macam nak hujan dah...takut sangkut dalam banjir kang..sehari sebelum tuh..dah masuk paper area situ banjir...tak jauh dari Giant....sebagai langkah berjaga-jaga..ktorang balik awal....tak sempat nak tengok pengantin bersanding....kepada fiza dan suami...selamat pengantin baru semoga bahagia hingga akhir hayat.....ihihihihhi....

Balik dari kenduri...ktorang tak ikut hiway PLUS...kali ni ikut hiway LEKAS..bila lagi kan nak explore jalan-jalan yang ada....sebelum masuk ke hiway LEKAS...ktorang sempat gak singgah beli pisang kat gerai-gerai tepi jalan sebelum ulu bendul tu....meriah betol gerai kat situ....hihihihi...sepanjang perjalanan tu..hujan pon turun dengan lebatnya....akhirnya...sampai jugak ktorang kay hiway LEKAS tuh..masa tu dah tak hujan atau mungkin belom hujan...



Alhamdulillah ktorang sampai umah dengan selamat...ikut hiway LEKAS lagi dekat sebenarnya...jalan pon kosong...kete tak banyak...cuma tol mahal skit jer dari PLUS...pape pon..ikut laa hiway yang kita selesa..janji selamat sampai....tak gitu?? hihihihi




18 comments:

  1. Hway Lekas, exit Pajam..dah boleh g rumah saya tu Deanna!
    Ada masa, awak try laluan Bkt Putus lama..lagi thrill. hehee

    ReplyDelete
  2. SS Ngelayo poyi pokan kek Kualo Pilah... Betul? He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh macam lagu lak kan...poyi pokan nek basikal..tongah hari tongah panehhh....hahhahahahah

      Delete
  3. Bahasa baru ni.. "ngelayo".. tahun baru bahasa baru.. hehe.

    ReplyDelete
  4. wah jauh berjalan kan ..kirim salam dengan suami Deanna..tahnia hajat sampai..nampak keindahan di Kuala Pilah tempat datuk Siti Nurhaliza kan Kual Pilah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa...cikgu ni wat sy tergelak pagi2 ni..kuala pilah kat N.9...CT plak..asal kuala lipis..pahang.. jauh beza tu cikgu..hahahahaah

      Delete
  5. berjaya juga sampai ke kenduri kawen kawan ye
    kalau saya, jejauh terpaksa surrender awal-awal
    maklumlah dah kawin ni payah sikit =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa...alhmdulillah..sampai jugak..hehehe

      Delete
  6. Kat jalan tu memang selalu accident. Dah meragut banyak nyawa..
    Sebab kete laju-laju kat situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..yeke..sy kali pertama lalu situ...

      Delete
  7. cantiknya warna tema majlis kawan akak tu..

    ReplyDelete
  8. ngelayo...selalu biasa sebut mengular je..ishh..FRUT tau..x de gambar pengantin

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...ngular dh len dh mksd tuhh...ala..xsempat nk tggu pengntin bersanding

      Delete
  9. lapar plak tgk nasi kndri tu..musim kndri dh hbis

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...