Thursday, 26 February 2015

BUBUK MASIN


Assalammualaikum wbt....

Pernah dengar bubuk ??? kalau kat sini dipanggil udang geragau..tapi kat tempat ktorang dipanggil bubuk....biasanya bubuk ni digunakan untuk buat belacan...dulu mak aku pon selalu buat belacan...sedappppp....tiada yang asli melainkan yang dibuat oleh mak sendiri....hhehhehe...cuma sekarang mak aku dah tak larat dah nak buat...tenaga tak macam dulu....nak buat belacan secara tradisional memang renyah...kena tumbuk..tapi itu la yang sedapnyerrr....



Selain untuk buat belacan....bubuk jugak sedap klau wat cucuq...lagi sedap dari cucuq udang...tapi jangan pulak korang guna udang geragau yang dah kering tuhh....guna yang fresh  yer kalau nak buat cucuq...baru terangkat habaq hang...hahhahaha....dan yang paling femes kat tempat aku ialah bubuk masin...bau tok sah citer laa kan...macam baru pekasam tapi lagi teruk dari tu....hahhaha...tapi itu lah makanan yang paling legend....biasa nak buah bubuk masin kena peram dengan garam...tapi aku tak bape tau proses sebenar...walau pon mak aku sendiri pakar buat bubuk masin nih....biasa kalau ada kenduri kat kampung aku orang akan hidangkan bubuk masin goreng...digoreng dengan cili kering...bawang dan ikan bilis....memang sedap gilerr....tapi kalau malas..makan cenggitu pon boleh....meh aku tunjukkan macam mana....



Haaa...nampak tak dalam gambar tuh??? biasa aku makan cenggini jerrr....aku da 2 balang stok bubuk masin kat umah aku ni....sayang wei nak makan...aku kalau bubuk masin buatan orang lain aku tak bape suka....aku nak yang mak aku sendiri buat...biasa mak aku simpan dalam tempayan jer...tapi kena tutup ketat la takut berulat....kat sini aku simpan dalam peti ais....so bau pon kurang...bubuk masin rasanya memang masin...sebab tu kena perah dengan limau untuk kurangkan  masinnye...kalau makan bubuk masin harus laa ada menu yang sesuai untuk digabungkan...nak tau menu apa?? jengg..jenggg...jengggg....



Hahahahaha...lagi korang mau tanya kaaaa??? harus laa kari weiii....baru betul-betul terangkat....sesuai untuk lunch dan dinner tapi kurang sesuai untuk bekpes....pape kena bersyukur dengan nikmat merasai makanan cenggini kan....alhamdulillah..kenyangggg...hihihih


27 comments:

  1. macam cencaluk ye deana tapi udang geragau tu nampak dah hancur

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm cencaluk tapi rasa lain...guna saiz plg kecik hehehehhe

      Delete
  2. bestnya nampak. bubuk tuh biasa kalau kat tempat akak serangga yang kat beras tuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bubuk tu salu sy panggil tuk kutu2 dlm beras...x tahu lah betul ke x...

      Delete
    2. haah..yg tu sy pggil kutu beras...hehehe

      Delete
  3. Udang geragau buatan sendiri lebih dipercayai dari dibeli. Bkn apa dulu ada kes kat mana ntah yg geragau ni dikeringkan pastu anjing pijak tempat geragau tu dikeringkan. After that case mmg stop beli geragau walau hilang sedikit nikmat di kala memasak mknn yg perlu ada geragau ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu su...risau kalau org len buat..lgpon pape yg mak buat gerenti sedap...heheheh

      Delete
  4. bubuk goreng macam tu saja dan makan dengan nasi panas memang best!!! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...sedap kalau goreng terutama guna yg fresh..perghhhh hihihih

      Delete
  5. bubuk? tak pernah dengar.. binatang ka? maaf Jakun skit..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...sejenis binatang dalam keluarga udang...hahahaha

      Delete
  6. bubuk masin tu udang kepai yang kecik kecik tu ka?
    baru first time tau boleh buat kari

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat kari?? oh noooo....mana mungkin....hahahhahaha

      Delete
  7. oo,ok..nampak sedap.tapi tak boleh masuk anak tekak IbuNoey.

    ReplyDelete
  8. kecur pula air liur tengok bubuk masin tu.

    ReplyDelete
  9. Dah jadi kari... Ilang dah semua busuk... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
  10. kari cicah dgn capati! perhhh! yummmy!!

    ReplyDelete
  11. saya suka cuba makanan baru . malangnya bubuk x de dijual di pasaran . lbh krg cencaluk kot tapi rasanya dah tentu x sama cuma dari udang juga ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang mcm cencaluk tp rasa len skit..hihihi

      Delete
  12. kari dan Deanna bak isi dan kulit..pekat melikat...melekat di jari time mkn kari tu...pastu jilat yg melekat di jari tu...fuhh...SEDAP!!!! wehhhh heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha...peberet tuhhhhh....mn leh tinggal

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...