Tuesday, 3 February 2015

ORANG KITA MALAS MEMBACA???


Assalammualaikum wbt...

Apa betul ke orang kita ni malas baca?? tak betul ehhh...tapi ada jugak dikalangan kita ni yang suka membaca..dan ada jugak yang tak suka membaca...aku bukan nak promot kempen membaca...tapi ada perkara yang aku kesal berlaku...nape aku cakap orang kita malas baca?? nak tau????


Selama ini aku suka memerhati komen-komen yang dilontarkan oleh pembaca...tak kira laa kat mana...kat blog kerr...kat website ker...atau mana-mana media sosial yang ada....ada yang komen memang merujuk kepada tajuk artikel atau entry...tapi yang paling aku kesal bila yang jauh menyimpang...maka timbul persoalan aku...diorang tak baca ker apa yang dinyatakan dalam artikel berkenaan??? ke men taram jer komen....tapi kan....apa yang aku perasan...ramai yang hanya suka baca tajuk jer...tanpa pikir atau baca isi di dalamnyer...maka timbul laa masalah...jump to conclusion...sebagai contoh....

Aku terbaca berita online mengenai kemalangan yang berlaku di kawasan rehat dan rawat beberapa hari lepas...aku tak ingat berita dari mana...tapi yang aku ingat...seorang suami menangisi pemergian isterinya yang terlibat dengan kemalangan....maka ramai laa yang komen...innalillah..dan al fatihah...dan itu bukan isu yang aku bangkitkan...tapi apa yang menghairankan aku...naper perlu komen sedemikian kerana yang terlibat kemalangan itu adalah seorang wanita india...nampak tak apa yang aku cuba bangkitkan...

Pada asalnya aku masih berfikiran positif....mungkin jugak wanita berkenaan beragama islam kerana bangsa tak menggambarkan agama...tapi bila aku tengok gambar kenderaan itu....aku nampak simbol yang bukan menunjukkan beliau islam...maka...adakah perlu kita ucapkan sedemikian kepada keluarga mangsa?? pada aku..mungkin lebih sesuai kita ucapkan takziah atas kehilangan...takut nanti ucapan kita yang tidak kena akan menyebabkan orang lain terguris...dan persoalan utama aku..adakah orang kita ni betul-betul membaca atau sekadar baca tajuk....

Apa yang aku cuba lontarkan ini adalah sekadar pandangan aku...dan situasi di atas bukan satu-satunya kes yang aku jumpa...ada banyak lagi sebenarnya...dan aku pasti korang pon pernah mengalaminya...nasihat aku kepada "orang kita" yang malas baca tu....get the facts...and don't make assumptions...takut akhirnya nanti akan timbul fitnah....moga kita dijauhkan...dan berdiam diri itu lebih baik dari mengucapkan kata-kata yang tidak sesuai...

45 comments:

  1. suka membaca tapi ruangan gosip dan hiburan...hehehe.
    Deanna tempat saya pulak, bila ada staff atau anggota keluarga meninggal hr akan blast email pada staff whole group...so ada staff yang bukan muslim ini akan send email pada orang yang terkena musibah itu dan akhir ayat akan ucap al fatihah...urlp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...kdg diorang pon tak pasan benda mcm tu kan...

      Delete
  2. Memang ramai orang kita macam tu.... Kekadang zumal pun macam tu tapi lebih baik tak komen kalau tak baca ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pon sama...lebih baik tak yah komen pape kan

      Delete
  3. urmm tu la cemane tah nak kata psl isu ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu kata apa2... Taip aje... He He He...

      Delete
    2. aaahhhh si Ah Kak Li Po ni kan. mmg nak kene geget dgn jerung! hahaha

      Delete
  4. Hehehe biasa la tu kadang2 tangan gatal nak komen sebab tgk org komen ..Main bantai jer la tuuu kalau baca mesti tak jadi gtuu ..Sama gak kat blog kadang2 dtg kat blog kita tak baca pon tup2 komen yang takde kena mengena ..Padahal kita tahu dia baca tajuk jer tu huhu..Saborr jer laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...kat blog biasa sy jupa kes mcm ni kan....

      Delete
  5. Replies
    1. betul...diorng suka bc yg pendek2 jer huhuhhu

      Delete
    2. Bro HH..setuju sgt..dorang suka baca wat se up..tapi JM lebih suka baca blog dari message..ntah lah penyakit tul..

      Delete
    3. kekadang tu rasa x cukup masa nk baca semua blog..kalau baca al Quran setengah jam pun dah rasa lama huhuh...apa nk jadi ngan ko ni JM :-)

      Delete
  6. Bukan aje malas membaca... Tapi malas juga berfikir... Orang yang paling rugi adalah orang yang tak berilmu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...diorg tak nak pikir takut kena bayar agaknyer kot huhuhuuhu

      Delete
    2. tapi SS suka baca blog kira ok lah tu suka membaca gak

      Delete
    3. Kalu boleh apa yang ada dalam minded JM pon SS nak baca... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. amboi SS...
      dah boleh tahu la lepas ni sis JM nk terbang mana

      Delete
  7. Trend org skrg baca headline jer pastu viralkan, mmg diaorg x baca isi kandungan tu betul2 pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gitu la kot...bc pe yg diorg nak jer huhuhuu

      Delete
  8. berapa orang yang buat tu?? kalau ramai sangat better tegur satu satu... kalau tegur dalam satu entri nanti diorang tak sedar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huihh...jenuh nk tegur satu2...tp so far tak berlaku di blog sy....hehehehe

      Delete
  9. mmg ramaui org t suka baca . klu bab drop komen ni selalunya org tu cuma nak melepas batuk di tangga . asalkan ada komen gitu ... mcm x kuasa nak baca whole story ... tak ikhlas lah kan ... ermmm

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. hihi nnt kena plak. komen terus xbaca entry hihi...

      Delete
    2. kalau buku...sy pon malas...hahahahah

      Delete
    3. ZF : sis JM pun sama..malas betul baca buku walhal itulah sumber ilmu..

      Delete
    4. Deanna : kalau JM x baca blog sehari boleh jadi MEROYAN hahaha...kira malas ke rajin tu

      Delete
    5. Ilmu bukan aje datang dari buku... Tapi dari blog dan komen2 org... He He He...

      Delete
    6. betul2... dri dok belek buku lama2 biar belek blog.. ada gak boleh buat tersenyum

      Delete
  11. saya lebih suka baca buku dan blog..

    ReplyDelete
  12. betul dik... akak pun jenis malas nak membaca... ermmm :(

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekin suka baca novel jah... hihihi... kalau pasal isu2 semasa n artis ke baca xkomen tgk saja... ekin tag deanna kat http://cikash.blogspot.com/2015/02/liebster-award-1.html

      Delete
  14. ahaahah..mmg sah tak baca pastu terus nk komen ye..apa ke hal nya wanita India di Al-Fatihah kat situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab dorang tak nampak sari...

      Delete
    2. sari sari sari... tau la SS baru habis raya Thaipusam..

      Delete
  15. hmm...btul juga...kdg2 tabiat mls membaca ni terkait2 skali di waktu keje... x membaca arahan dgn btul & buat slh... and ade stgh tu baca aje, tp x paham & x analisa..pstu start kuar soklan doraemon, tnya itu & ini...pdhal bnda nye dh tersedia, hnya baca & faham & buat...susah ke ek nk apply sume tu??? @_@
    ...tp x tertakluk pd sume rkyat malaysia ye hihiih

    ReplyDelete
  16. x semua orang suka baca artikel sampai habis kan deanna..so, kadang2 komen tu memang ada yang menyimpang la jawabnya..

    ReplyDelete
  17. Membaca nie boleh mengisi otak kita dengan pelbagai informasi baru. Jadi taklah kita jadi macam katak bawah tempurung. Cuma yang membawa perbezaan ialah apa yang kita baca. kalau yang baik jadi baik lah, kalau yang buruk jadikan teladan...

    ReplyDelete
  18. Dah biasa sangat benda ni jadi. Terutama kat blog. Baca malas tapi nak.komen.dan komen pula tah apa apa.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...