Wednesday, 29 July 2015

HARI RAYA AIDILFITRI 1436H : BALIK KAMPUNG

Assalammualaikum wbt....


Setiap tahun...bila time balik kampung untuk berhari raya....itu laa moment yang paling aku teruja....keterujaan itu amat berbeda daripada yang lain....naahhh koooo.....aku guna perkataan keterujaan....hahahahahahha....tahun ni sama macam tahun-tahun sebelum ni....ktorang balik kampung awal sikit 2@3 hari lebih awal sebelum hari raya....kali ni ktorang cuti lebih lama...mula 14 - 26 hb....kira lama la tu kan....lagipun cuti aku pun masih banyak...aku jarang amik cuti....pekerja cemerlang katanyeeer...hahhahaha....


Seawal jam 4 pagi aku dan en suami dah sampai KLIA....flight ktorang kul 8.55 pagi...sengaja ktorang pergi awal...sebab nanti tak ada la kalut....lagipun boleh bersahur kat KLIA dulu.....masa ktorang sampai....KLIA lengang....sonok pulak aku tengok.....hehehehhe





Ktorang sampai jer terus wrapping beg dan kotak dulu...coz tengok brother rilek dan tak ada pelanggan....ktorang wrapping semua beg dan kotak kecuali  hand luggage....aku suka wrapping coz takut beg atau kotak aku barai...dulu aku pernah ada pengalaman beg barai....huhuhuh....lagipun...wrapping tu tak la mahal sangat...RM10 utk setiap beg atau kotak....korang nak tengok barang yang ktorang bawak??? heheheheh....jangan terkejut pulak yerrrrr......





Haaaaaa....banyak kannnnnnn....hahahahah....ini laa hasil kegigihan aku menyoping sebelum ni...gambar barang dalam troli tu aku amik kat airport Sibu...aku tak sempat nak amik gambar troli kat KLIA....ada 1 beg besar....3 kotak besar....4 beg hand luggage....gigih tak??? hahahaahahah....selesai jer ktorang wrapping...ktorang pergi kat mekdi....untuk sahur....coz mekdi ada penkek...tu jer yang mampu aku telan untuk sahur.....





Aku suka makan penkek...en suami aku belikan set yang ada roti dan penkek...penkek dia punya aku rembat.....hahahhahaha....bila dah dekat nak masuk waktu Subuh...ktorang bergerak ke surau....surau KLIA dah pindah ke tempat hujung...kat anjung tinjau....tapi bila ktorang nak pergi situ....laluan masuk ditutup...hanya akan dibuka pada jam 6 pagi.....maka melepak la ktorang kat stage yang tak jauh dari laluan tu....sementara menunggu jam 6 pagi.....tepat 6 pagi....laluan dibuka....ktorang bergilir solat coz kena tengokkan barang.....selesai solat subuh..ktrorang bergerak ke kaunter untuk drop beg......sekali tengok....ya Allah....ramai nya manusia......barisan panjang betul.......



Tak pernah aku jumpa que panjang macam tuh....tapi macam biasa laa ada insiden potong memotong barisan...aku paling pantang orang macam ni...pentingkan diri sendiri....orang lain pun bersabar berbaris....depan aku ada satu keluarga berbaris....tapi ada sorang auntie (ca ya) dan uncle (mat saleh) tetiba potong barisan keluarga yang kat depan aku...kecik besar kecik besar jer aku tengok...nasib baik aku puasa....pastu tanpa segan silu...auntie tu makan sambil berbaris....aishhhhh.....bukan nak kata dia tak leh makan....coz aku tau dia bukan muslim...tapi aku ada jugak ramai kawan yang bukan muslim yang bertimbang rasa....memandangkan aku punya rasa tak puas hati tu makin membuak-buak...aku alihkan pandangan aku dari dia...so aku tak mengutuk dah dalam hati....takut lagi banyak dosa aku...huhuhuuh.....bila dah nak sampai kat tempat laluan ke kaunter....ada sorang mamat yang dah standby nk potong barisan...muda lagi...dan bukan OKU...aku dah leh nampak potensi dia nak memotong...maka aku tutup ruang dia....so dia tak leh nak potong aku....haaaa......aku pantang tengok orang yang malas berbaris nih...aku tak bagi muka punya....kalau ada anak kecik...mengandung ker...OKU ker...yang tu aku utamakan...yang spesis macam mamat tu...JANGAN HARAP......orang lain punya la lama berbaris...nak kata dia dah lambat...dia patut pergi kaunter khas yang disediakan untuk kes-kes yang terlewat sampai airport.....supaya tak tertinggal flight....haaaa...panjang aku bebel pasal potong barisan ni kan...huhuhuhu


Setelah hampir 40 minit berbaris...akhirnya ktorang berjaya jugak drop beg....dan terus pergi ke tempat berlepas....so tak ada la nak kalut untuk lalu tempat pemeriksaan nanti....flight ktorang berlepas ikut jadual...dan alhamdulillah...perjalanan ktorang lancar jer....sampai la kat airport sibu dalam kul 11.15 pagi.....dan macam biasa...bila dah sampai situ kena lalu imigresen dulu....

 
Dari airport...sepupu en suami dah tunggu....dia bawak ktorang ke rumah dia untuk amik kereta yang abg ipar en suami tinggalkan untuk ktorang....dah dapat kereta...ktorang terus bergerak balik ke rumah....




Dalam 2 jam lebih jugak la baru sampai....dalam jam 3 petang ktorang sampai dah rumah mak mertua aku dulu.....pastu baru bergerak ke rumah aku...sebelum sampai rumah ktorang singgah kat gerai-gerai kat tepi  jalan di kampung Nyabor....kampung ni berada di tengah-tengah antara kampung en suami dan kampung aku...heheheh...



Ktorang singgah kat gerai tu sebab nak beli juadah untuk berbuka puasa....ada jual macam-macam kuih...yang penting ada jual puding...3 ketul RM1...bila tau harga murah giler...aku beli banyak jenis...RM3 dapat 9 ketul.....pastu  beli satay ayam....secucuk RM0.30....adehhh...murahnyaaaaa.....pe lagi....beli laa bercucuk-cucuk....tamak kannnnnnn....hahahahhaha....lepas membeli ktorang bergerak ke rumah aku....dekat jer...dalam 15 minit jer....dah sampai....legaaaaaaaaaaaaa....dan seronok gilerrrr......heheeheh....tu jer citer yang mampu aku kisahkan kali ni...ada banyak lagi citer pasal raya yang aku akan kongsikan dengan korang semua...tunggu tauuuuuu....next entry.....hihihiiih











71 comments:

  1. Assalam Deanna..

    Maaf Lama tak jenguk blog awak..maafkan wana ya..baru Ada masa beraya kerumah kawan2 ni..hi hi..

    Selamat hari raya dan maaf zahir batin dr wana

    ReplyDelete
  2. Seronok wana baca catatan perjalanan Deanna..banyak betul dugaannya kan. Dugaan puasa tu..yang penting happy blik kg..yeayyy!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayyy...hepi balik kgp berhari raya heheh

      Delete
  3. mula2 cari gambar barang, banyak mana barang deana bawa balik kampung...hasil dari siri kegigihan bershopping.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahaha....berjaya kan menyoping dgn gigih selama nih

      Delete
  4. "berbeda"...
    * Senyum... Dalam hati gelak jahat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahaha.....berbeda sekali komen nya kali ni....

      Delete
  5. Replies
    1. 1 kotak besar tu penuh dgn roti...hahhaaha

      Delete
  6. Ooo baru tau deanna dan suami sekampung (kampung dekat2)..mmg berbaloi la cuti lama gitu. Balik dua dua belah pihak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah....dekat sgt kpgnye....senangkan...xyah gaduh2 hahahahh

      Delete
  7. Alhamdulillah..seronok sangatkan balik kampung..

    ReplyDelete
  8. akak pun pantang kalau orang suka2 potong q....angin 1 badan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak yan kan....jenis org xbersabar...cenggitu la kan huhuhu

      Delete
  9. murah betul sate kat tempat deanna..kat tempat akak dah 50sen secucuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yg pulun beli tu kak...terkjut dgn harga hahahah

      Delete
  10. Wow. Ini baru suasana sebenar yang dipanggil balik kampung...Hehehe

    Selamat hari raya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha....baru la best berhari raya..xgitu??

      Delete
  11. orang Sibu rupanya!hehe..last time saya pergi airport dia tengah renovate.nanti sambung tau citer, nak tengok suasana raya orang Sarawak

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh...sy bukan org sibu sal....hehehe...sy tumpang airport sibu jerrr....hahhaha

      Delete
  12. untungnya cuti lama..ni cerita raya ni gamaknya berapa lama nak khatam? hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khatan dua kali baru khatam.. he he he...

      Delete
    2. lama dah tak berkesempatan dpt tengok Es Es buat onar kat komen hehehe

      Delete
    3. Nampak ajeeee Cik Ana ni... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. QA....harus laa makan tahun nak khatam....hahhahaha

      SS....amboi smpai berkhatan 2 akli katanyer hahahaha

      Ana....dia mmg selalu wat onar ker?? haahahah

      Delete
  13. best nye.. lengang jer.. masa saya balik kg raya ke5 (naik flight jugak), pun orang tak ramai lagi.. best

    ReplyDelete
    Replies
    1. raya ke5 org xramai balik lgi kan DP...tu yg lengang tu tp best kan?? hehehe

      Delete
  14. amboi banyak luggage dibawa balik tu... sedap yer pankek mc d, bunda belom try lagi.... satay 30sen...murah tu...banding satay kajang 80sen secucuk kalu tak silap...

    Salam lebaran dari Bunda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah....biasa la bunda....bila balik kpg...lgi2 time nak raya byk harta benda nk diagkutnya....

      Selamat hari raya Bunda :)

      Delete
  15. nyabor erk? kalo ke selalang misti limpas umah panjang sedi tu in law wak yg tinggal., x sangka sekampong jugak kita yee ;) tp raya x penah la balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lorrr...MIL wak kt situ kerrr??? dekat jer ngn kpg sy....gawai xbalik ker wak??? hehehhhe

      Delete
    2. gawai tuari bini wak je balik sorang2 sbb kat umah panjai takdok air paip., harhar2

      Delete
  16. Selamat Hari Raya, Sis D! Dah agak dah mesti berbeg berkotak barang2 nak angkut balik raya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha....kemstian brg berkotak2 farrah....raya katanyaaaa

      Delete
  17. besnye la hai merasa naik flitght apa segala bagai. mcm ana ni mmg xde la pengalaman naik flight setakat nih hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh Sama laa kite... tak pernah naik flight.. Naik belon je... He He He..
      * Carik pasal...

      Delete
    2. ana...itu jer pengangkutan yg ada....hehehe

      SS...belon panas ehhh...hahahha

      Delete
  18. Selamat hari Raya Deqna. Hehe.. awal da jak wish.

    ReplyDelete
  19. jenis org yg nak cepat ni kat mana2 aja ada . sembrono je kan pegi ptg barisan ... nape tak up gambar mknn yg di beli tu ... nak gak tgk ... utg la rumah mertua dkt dgn umah sendiri ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sembrono katanya... Ha Ha Ha..

      Delete
    2. mcm nama jenama beg terkenal jer bunyi nye kan....hihihi

      Delete
    3. CM....mls nk amik gmbr aunti tu takut lagi marah heheh

      Delete
  20. Salam lebaran sis...itula seronoknya kg jauh kan...kami ni nk blk kg 10 minit je...x trill pn...hee3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...kpg dekat ehhh...bestnyeee....anytime leh balik kan....sealamt hari raya juga yerrr

      Delete
  21. Ooo orang sibu rupanya kak D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh...sy tumpan airport sibu jer ekin..bukan org sibu hahahahah

      Delete
  22. wah...banyak bawa balik orang
    tu yang seronok balik kampung time raya kan
    bezanya saya naik keta aje...naik flight tak penah lagi =)

    saya pun benci orang potong Q
    silap haribulan, mau kena sembur dengan saya

    ReplyDelete
  23. berbeda? ingat salah taip hahahah

    ReplyDelete
  24. 4 pagi dah sampai eport no wonder lah lengang..awal tu sampai...mesti dh x sabar nk balik jumpa Bunda tu

    ReplyDelete
  25. 3 kotak je? x byk lah...ingatkan satu lori ahahha...jgn marah ye..gurau je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah..kalau boleh nak angkt 1 rumah

      Delete
  26. itulah sikap org msia..x de adab dan sensitiviti org lain...x pandai jaga hati org..pentingkan diri..kalau JM pun x de nk bg ruang...40 min tu..adus!!!

    ReplyDelete
  27. kuih 3 ketul RM1? ohhhh...murahnya..nak kawin ngan org Sarawak lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboii..dan dan nak kawen ngn org sarawak hahahah

      Delete
  28. lenggang betol KLIA.. hehehe. bestnya balik kampung di sana.
    kenapa makanan semua harga murah2, ish.. kt sini xdpt la

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann ... lengang sungguh, macam bukan KLIA lak :)

      Delete
  29. eh satay 30 sen ... kalau sy pun tamak gak, nak nak time puasa :)

    ReplyDelete
  30. Sama jugak tak suka orang potong barisan nih.. geram jer rasa..

    ReplyDelete
  31. Satay murahnya kat sana... Kat kelantan aritu 80sen, 85sen paling mahal 90sen... Semua rumah opeh house jamu menu satay menu utam dgn roti jala

    ReplyDelete
  32. Hai diana...baca blog awk...tnampak pkataan 'nyabor'...diam sine? Sonok rs bc sbb dekat2 dgn tpt kite bkerja....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...