Monday, 22 December 2014

SUMAN IN DA HOUSE


Assalammualaikum wbt....

Suman??? penah dengar??? pe yang terlintas dalam fikiran korang bila tengok perkataan suman??? nama orang??? bukannnn....sejenis barang??? pun bukannnn...makanan??? yeahhhhh....betul...makanan...sejenis makanan yang sangat popular dikampung aku....makanan ni adalah berasaskan sagu...atau dalam bahasa aku...lemantak...dari pokok sagu...biasa nye menggunakan tepung sagu original yang basah dari pokok sagu...bukan macam tepung sagu yang kering yang telah diproses tuh...tekstur dia agak basah...tapi tepung sagu yang dah diproses tu pon masih boleh digunakan untuk buat suman...cuma kena bagi dia basah-basah sikit...
 
Macam mana bentuk suman tu??? Suman ni dimasak dalam daun nipah muda...macam kaedah memais ikan seperti yang aku citer di sini ... cuma saiz dia lagi kecik....leh bayangkan tak??? meh aku tunjuk gambar....


ini suman hati pari
Suman ni dalam dia ada inti...biasa yang dijual kat kampung aku ni ... suman hati ikan pari...yang ni paling aku suka...suman udang....suman sotong....rasa suman ni masin sikit..coz intinya diperap dengan garam...nak wat suman ni senang jer...guna tepung lemantak...dan letak inti ditengah-tengah...pastu panggang...suman kampung aku ni penah masuk rancangan  Warung Kita Astro...masa Angah jadi pengacara....so kalau korang pegi kampung aku jangan lupa try yer...sedap weiiii....hehhehehhehhe



30 comments:

  1. Makan macam tu je atau kita buat lauk, Deanna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...makan cenggitu jer...mcm makan piza...hahahaha

      Delete
    2. kunyah2... telan... He He He...

      Delete
  2. nampak luaran mesti ramai yg sangka otak-otak johor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang mcm otak2...tapi rasa totally dif...heheheheh

      Delete
  3. Kalu salah sebut siuman pon boleh jadi suman... He He He... Suman ni macam otak2 ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. suman yang siuman..hahahhaha...lebh kurang mcm otak2 tapi rasa sangat lain...

      Delete
    2. Owhhh mcam otak2 tapi x serupa...

      Delete
    3. rasanya perlu bg SS makan supaya otak2nya dapat bersiuman balik hahhaah

      Delete
  4. suman..xprnah dgr lagi ni... lematak pon xpernah... melantak pernah dgr hehehehe...
    kampunag akak kaya dgn makanan tradisi la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perkataan hari ini... Lemantak... Melantak... Otak..

      Delete
    2. hahhaha....tmbah vocab lagi...leh buat kamus...

      Delete
    3. makanan orang zaman dulu2...jdi warisan...cucu cicit...hahahahha

      Delete
  5. pernah dgr, tapi tak pernah try. teringin nak try sbb Deanna kata sdp!

    ReplyDelete
  6. Tak pernah dengar. Mula mula ingat typo kepada kuman hehe. Sorryyy . Jom tengok video blogbuster Anis ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha...yelaa...kdg2 typo bw mksud lain kan..

      Delete
  7. klu tepung sagu ke atau sagu dari pokok ke , masa kecik dulu ada rasalah sbb kat kebun belakang umah ada pokok sagu tapi kalau buat suman ni , mcm x de ke sis yg dah x ingat ... heeee

    ReplyDelete
  8. kalori dan berserat tinggi, sebab berbahan sagu

    ReplyDelete
  9. mknan org dulu2 gak kurang bahaya kot kan hehe

    ReplyDelete
  10. pertama kali dengar ingat nama org eheh..rupanya nama mknan..kalau kat sini otak2 lah ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. rupa mcm otak2 tp rasa mmg lain...hihihihihi

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...