Monday, 8 December 2014

KAKAK KE ADIK??



Assalammualaikum wbt...

Kakak atau adik tu adalah panggilan kita pada orang len bagi menunjukkan kemesraan..tapi korang jangan tak tau..de jugak orang sensitip kalau kita panggil dia macam tu...penah satu hari (citer 7@8 tahun dulu) aku ke satu pejabat agensi kerajaan...sebenarnya sekadar menemankan kawan aku yang ada urusan disitu...sementara menunggu giliran...aku pon belek-belek majalah yang ada kat tepi meja...pastu tetiba datang sorang brother ni kat tepi aku nak tanya kat akak yang kat kaunter (meja yang de majalah tu kat tepi kaunter)... aku dengar la brother ni tanya..."kak..nak tanya..kalau nak mintak sign borang ni kena amik nombor giliran ke?" soal pemuda itu...eh..tukar bahasa lak...hihihihi...korang tau akak tu jawap per??




akak tu jawap..."kena amik jugak...len kali jangan suka2 panggil akak...ingat pasar malam ke" gulpppp...tertelan air liur aku dengar...moral of d story jangan panggil akak tu "akak"...ada paham adik manisssss....tapi yang menjadi kemusykilan aku..kalau dia tak nak orang panggil dia akak...nak panggil pe ek?? puan kot?? tapi gelaran puan memang gelaran rasmi..sepatutnya lebih sesuai digunakan untuk urusan rasmi...cuma mungkin cara "puan" tu tegur macam xbape manis kot...tapi tu sekadar pendapat aku jer kan..

Bagi aku senang jer...nak panggil akak atau adik tu kena ikut kesesuaian tempat...kalau di opis mungkin sesuai guna gelaran rasmi...tapi kalau dah biasa...gelaran "akak" jugak yang selalu diguna...aku sendiri pon guna gelaran akak jugak kat opis ni..so far xde plak dengar akak-akak kat opis ni ngadu pasal gelaran tu...lagi mesra kann...hehhehehe..kalu di blog??? tengok kesesuaian umor la kan...dan keselesaan orang yang kita panggil tu...so secara peribadi...aku xkesah pon orang nak panggil aku akak coz memang sedar diri umor makin meningkat...hihihih...kadang de gak yang panggil aku adik...lagi aku suka...rasa macam muda belia gitu...walaupon dah umor 34 tahun...hahhahahaahahaha....


Ni citer sekadar celoteh aku untuk ngisi masa lapang...hahahahha..banyak laa sangat masa lapang nye yee...so adik-adik manis..."hakak" mau istirehat...makan...makannn...dan makannnnnn....hihihihihi

21 comments:

  1. huhuhu...kesian dia kena sound tak pasal2..

    ReplyDelete
  2. betul tu..ada yg x selesa kita panggil 'akak'..tapi tak patut arhh..cakap camtu kan..kecik hati org yg dengar

    Deanna baru 34?..so kiranya yang ni sis JM lah coz i'm older than u heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha...masih muda belia lagi laa JM

      Delete
  3. kenapa Pn Mor xpanggil saya adik ili?? heeeeee... saya selesa panggil Pn Mor, Puan.. ke nak suh dipanggil hakak gak??

    ReplyDelete
  4. hahaha, kalau sekadar dalam blog pulak, to me la, better just address someone as nickname id blogger org tu jer, regardless of umur ada beza atau tak, lagi2 kalau beza umur setakat sama2 dlm lingkungan 30's tu, tak perlu la kot nak ber-akak-adik atau sis2, annoying kot, cuz sesama bloggers yg sekadar kenal dlm alam blog je pun kan, bukan kenal kat luar atau sedara-mara ke kan, yg tu baru la kena panggil ikut gelaran status ikut pangkat umur yg takde la beza mana tu (kak long, kak su, kak ngah tu semua)... so no matter who you are dlm blog ni, just call me 'plain'... hehe, just my 2 cents ok ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpulang pada keselesaan masing2...yg penting masih mengekalkan ketenteram awam...juz my 5 cents :)

      Delete
  5. Asalam alo kesian ya pemuda macho tu malu lah dia dek oi..so panggil apa ya Puan kot..atau Cik ke..rasa pelik lah manusia nikan..kalau tegur elok -elok..agaknya Pemudah tu dah berumur ke apa ya..binggung Etuza.hehehe..

    ReplyDelete
  6. Siapa nak panggil Etuza panggilan sedap sila ya panggillah UNCLE pun tak apa..kita dah berumur ya dek..Oooo ya penghargaan tu dah sampai ke..MD?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihiihi...kita redha jer laa kan cikgu...sy dh dpt dh penghargaan tu cikgu...mekasih bebanyak (^_^)

      Delete
  7. Dah kire nasib baik la tu... Orang nak panggil akak tu akak... Bayangkan kalu orang tu panggil akak tu abang... He he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...xterbayang mcm mne keadaannye...

      Delete
  8. akak tu jenis sensitif kot . klu sis x kisah pulak . sis lak , ramai blogger bahasakan dirinya kakak wpun sis sebenarnya yg kakak kpd mrk ... senyum jer .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa...betul tu CM...ikut deme laa nak panggil pe adik....kita terima jerr

      Delete
  9. saya biasanya kalau p tempat2 rasmi saya akan gunakan gelaran cik or puan kalau perempuan.. kalau lelaki sy pnggil encik... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. secara rasmi nye mmg itu laa panggilan yg sesuai :D

      Delete
  10. Ingat pasal malam ke suka suki nak panggil akak. Garangnya akak tu. Hahaha. Okay dah tu orang panggil akak daripada panggil makcik. Huh.. Kan kak? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha...tu laa...ragam manusia kann

      Delete
  11. garangnye. period ke hape AKAK tu? hahaha. alah berkire sgt soal akak adik puan. kira untungla lelaki tu mau gak pggil pangkat. ape la sgt stakat pggil akak je pon. poyo ah! pggil hey kang ha bru die tawu hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...sbg pengajaran kpd kita jugak kannn

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...