Wednesday, 17 December 2014

BBQ BERSAMA KELUARGA



Assalammualaikum wbt...

Bila kali terakhir korang berkumpul sama family ramai-ramai sambil makan-makan?? Masa raya?? Biasa time raya laa ada kesempatan nak berkumpul semua coz semua orang cuti...cuma kadang-adang ada gak yang tak dapat berkumpul bersama...sebab ikut giliran beraya umah MIL...kalau tak pon ada yang tak dapat cuti....kerana berbakti kepada negara...poyonyee...bahasanye kan...hahahahahah...



Masa aku balik kampung haritu...aku dah call semua akak-akak aku...untuk bagitau bila aku nak balik...so diorang leh ekjas bila diorang kena balik kampung gak...psst...ktorang adik-beradik semua pompuan...tak de lelaki...hihihhi...so dapat laa ktorang berkumpul ramai-ramai...lagipon time cuti sekolah memang masa yang sesuai...anak sedara aku pon leh bersuka ria tanpa halangan..hihihhii...bila dah rancang untuk balik...aku pun cadangkan kepada akak-akak aku untuk wat bbq sebagai acara kemuncak bila kami berkumpul nanti....aku sebagai "mastermind" dah agih-agihkan tugas kepada akak-akak aku apa yang perlu disediakan.....haaaa...nampak tak giler kuasa di situ....hahhahahaah...bahan-bahan mentah utama aku mintak akak aku yang no.2 yang duduk di Kuching untuk belikan.....coz sana harga murah sikit.....dan dah semestinya dia yang sponsor...nampak tak permainan di situ....hahahhahaha..akak aku yang sulung dan yang no.3 jadi tukang masak...aku??? aku tukang tengok jer...hahahahahahhahahahaha...gelak jahat...abang-abang ipar, en. suami, sepupu dan anak sedara tolong panggang ayam...




Ktorang wat makan-makan kat depan umah jer...konsep open air...senang...kena set up meja dan bekas-bekas yang sesuai untuk sesi makan nanti...haaaaa...itu baru aku nye part..logistik...keje nak ringan jer kannn.....hahhahahaha....akak aku yang no.2 ditugaskan untuk wat wedges...sedap giler...lagi sedap dari kepsi...hihihihihihi...



Sementara tunggu makanan siap...aku dengan anak-anak sedara dan mak-mak sedara menjamu selera ...makan ape??? mana leh makan yang berat-berat...karang nak makan lagi kan...so ktorang makan yang ringan jer...nak tau per??? aku bagi clue... "Tarik papan sorong papan... Buah Ke***ji di dalam perahu" haaaaa....leh teka tak???? senang jer jawapannye.....



Haaaaaaa.....inilaa dia buah keranji...bagi sape-sape yang tak kenal tu...selama ni asik sebut dalam pantun jer kannnnn...buah keranji ni ada 2 jenis...1 nama dia keranji burung...isi dalam macam oren coklat gitu...rasa masam-masam sikit....1 lagi nama dia keranji madu...saiz lagi besar dari keranji burung..rasanya manis-manis masam...yang dalam gambar ni keranji madu...


masing-masing kusyuk tengok tv separuh akhir piala AFF Malaysia vs Vietnam (Malaysia kalah 1-2)


Bapak aku sedang  baca doa selamat 


Bila makanan dah sedia...bacaan doa pon dah selesai....so pe tunggu lagi kan...semua serbu...ktorang wat menu simple-simple jer...coz makan untuk suka-suka jer...bukan nak makan sangat pon..juz nak berkumpul bersama dengan ahli keluarga yang lain....hihihihihi


Selesai jer makan..semua tersandar coz kekenyangan....alhamdulillah...terima kasih ya Allah atas rezeki yang tidak terhingga ini...semoga keluarga aku sentiasa tabah menempuh segala dugaan yang mendatang dan sentiasa menyokong antara satu sama lain....aminnnnnnn



23 comments:

  1. Best kan bila dapat buat aktiviti bersama keluarga macam ni..wana last sekali berkumpul ngan family 2 minggu yang lepas x silap..buat akriviti minum petang..best kan kumpul ramai2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2...kalau berkumpul ramai2 mmg seronok kan hihihi

      Delete
  2. wah bestnya dapat berkumpul ramai2 camni. aku nya keluarga xdak lagi yang kawen. nak gather2 pon biasa2 jer x meriah mana. hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...bila dah de anak2 sedara mmg betul2 meriah

      Delete
  3. Buah keranji tu sodap.. Pernah makan sekali je masa berkunjung ke Terengganu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..sedap kan...ralit je makan heheheh

      Delete
  4. seronoknya..:) next week saya pulak cuti seminggu..jgn rindu yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..sila bwk pape yg patut ye...hahahha

      Delete
  5. banyak sungguh mknn tu ... semoga hbgn terus akrab ...

    ReplyDelete
  6. Bestnya berkumpul family macamni. Lama dah tak buat.
    Kalau rajin jom ke blog saya.
    http://chenta-shima.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. memang seronok sesekali dapat berkumpul reramai kan Deanna..lagipun Deanna tu bukan boleh balik kg selalu kan...best kalau adik beradik ramai perempuan or semua perempuan..part mamsak memasak tak perlu nak serah kpd org lain..psst : Deanna anak bongsu ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu JM....rasa meriah len macam..sy anak no.4...hahahhaaahah

      Delete
  8. ish3 seronoknye bila dpt bkumpul & buat mkn2 camni. eh ehhh 1st time tgk buah keranji. sblm ni mmg tawu dlm pantun je hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehe...at least dah leh tgk buah tu mcm mne kann..

      Delete
  9. keluarga harmoni dan bahagia ..tahnia ya dapat kumpulkan kakak2 semuanya

    ReplyDelete
  10. seronoknya... saya last buat bbq ngan family raya haji lepas.. nnt nk request laginla buat bbq...cuti sekolah ni

    ReplyDelete
  11. share resepi ngan cara buat wages tu leh..

    ReplyDelete
  12. bestnya.... bila dapat berkumpul macam ni dengan family dikelate... rindunya ore kelate.... deq yang ubi kentang guna apa nampak sedap la... leh bagi resepi tak... hihihihi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...