Monday, 8 June 2015

MISI TERCAPAI DI BAZAR TOK GURU



Assalammualaikum wbt....


Korang dah baca tak entry aku berkaitan percubaan pertama di Bazar Tok Guru???? Bagi yang belum baca boleh baca SINI mengenai percubaan pertama ktorang untuk meredah di bazar Tok Guru..ada yang tanya kat mana tempat nih...aku nak cakap lebih pun bukan tau sangat....heheehehe....tapi yang aku tahu...tempat ni betul-betul berdepan dengan UITM cawangan Kota Bharu..hihihihi...wokeyyy......apabila percubaan belum mencapai misi...maka misi kami diteruskan lagi pada hari ahad...memandangkan Kelantan diisytiharkan cuti pada hari ahad tu...maka ktorang pun meluangkan masa yang ada untuk menjana ekonomi di negeri Kelantan...menjana la sangat kan...hahahahhaha....sebelum korang baca entry ini sampai habis....aku nak bagi AMARAN....entry ini mungkin panjang dari biasa...dan aku tak nak bertanggungjawab sekiranya korang yang membaca entry ini tetiba berubah ke mood menyoping tahap gaban kerana melihat gambar-gambar yang akan aku tunjuk nanti....hahahhahahahahaha.....



Hari ahad 24 Mei 2015......yeeee...ini citer sudah lepas....kepada kakak aku yang suka sekodeng blog aku ni...sila jangan keliru....aku sudah balik di alam nyata....sila jangan kirim barang lagi...hahhahahaha....balik semula ke penceritaan aku mengenai aktiviti ktorang...seawal pagi...dalam kul 10 pagi..ktorang check out hotel holiday villa....aikk...dah chek out??? sabar.....ktorang chek out dari situ....dan akan check in ke hotel lain...hotel apa kah??? nanti aku citer.....heheehe....lepas check out...misi pertama carik pejabat courrier...coz ada dikalangan ktorang ni ada student part time...lecturer suruh post assignment....so gigih la ktorang mencari....nasib baik ada nationwide bukak....aku pun sibuk jugak ikut masuk opis tu...tengok 2 orang budak mengepos barang...heheheeh.....






Settle jer masalah mengepos tu...ktorang pun fokus pada misi utama...semua beg-beg ktorang tinggal dalam van dan driver tolong jaga...ktorang mintak driver drop ktorang kat bazar tok guru...dan dia boleh balik semula ke pejabat......hehheheeh...bila dah habis misi baru mintak dia kutip ktorang balik.....mula-mula ktorang serbu dulu kedai paling depan sekali...betul-betul depan pintu masuk utama.....kedai ni banyak jual baju melayu...dengan harga murah sampai pengsan.....sehelai RM65 bagi dewasa dan RM30 untuk kanak-kanak....kainnya sangat bagus...kalau kat KL leh cecah harga beratus.......so apa lagi??? berterusan la memborong di situ....aku???? aku memerhati dari jauh jerrr.....heheheheheh...kalau korang nak menempah untuk beli borong pun boleh...aku kongsikan business card kedai pakcik nih untuk korang rujuk seperti dalam gambar di bawah......hihihihihi...







Setelah selesai misi membeli baju melayu....ktorang pun meronda lagi di dalam bazar tuhh....meriah betul....coz banyak kedai bukak....samapi pening nak tengok yang mana 1.....mula-mula pergi korang akan rasa macam sesat...tapi bila dah korang dah tawaf banyak kali korang dah leh rasa itu tempat korang yang punya....hahhahaahahha.....meh aku kongsikan beberapa gambar untuk tatapan korang....






Bila jalan...punya jalan...punya jalan....akhirnya aku berhenti di 1 kedai yang aku sangat familiar....seperti yang aku citer sebelum nih....ini kedai yang aku beli songket haritu......nama kedai dia MEY BATIK....dan kedai ni la misi utama aku....hahahahhaahha....maka aku pun melangkah masuk kedai ni....pakcik tu setia melayan kerenah ktorang...nama pakcik tu Azman....mungkin sebab tu nama kedai tu MEY BATIK coz orang  panggil dio Che Mey....aku agak laaaa....hahahahhaha....




Seperti biasa....tujuan aku ke kedai ni nak beli lagi songket....so apa lagi....sesi mengambil gambar pun bermula...snap...send dalam whatsapp....akak-akak aku kirim dan kengkawan aku pun tumpang kirim bila dengar harga murah.......heheheheheh....meh aku tunjukkan gambar songket yang ada untuk tatapan korang....















Semua harga kurang dari RM300 mengikut jenis....ada yang harga kurang dari RM200 pun ada....memang sangat berbaloi.....kalau korang nak tempah pun boleh....pakcik ni kata....boleh tempah batik dan songket....dan boleh bincang harga.....kalau korang nak kontek pakcik ni....kat bawah ni aku sertakan kad dia untuk rujukan korang....nak pergi kedai dia senang jer....kedai dia dekat dengan tangga no.4....kat tiang bangunan ni korang akan nampak no.4....haaa...kat situ la kedainya.....selain dari beli songket...aku beli telekung kat kedai dia....haritu masa aku pergi rantau panjang...telekung yang sama pakcik tu bagi paling murah RM95....tapi pakcik Mey ni bagi harga yang lagi murah....tu pun aku yang offer harga tu...."telekung ni bape hengget?? RM80 boleh tak??" pakcik tu jawab....."kalau nak saya bagi RM80".....huihhhh....terus lompat bintang aku....rembat 2 pasang....1 untuk mak aku...1 lagi untuk ibu mertuaku....hehehehe....pastu aku tanya batik untuk kain solat...."yang ni bape pakcik?? RM10 ka?"....pakcik tu jawab....."amik la kalau nak RM10 sehelai"........huuuuuiiiiihhhh....melompat sampai kelangit aku dengar harga....biasa aku beli dalam belas-belas hengget....pe lagi aku rembat 3 helai.....hahahahaha....sonok betul memborong di kedai pakcik tuh....aku sangat rekemen korang pergi kedai dia...sangat berbaloi.....kepada pakcik Mey....saya tolong pakcik promot kedai pakcik.....tanpa mengharapkan balasan....moga rezeki pakcik makin bertambah...aminnnnn....hehehehhe...korang leh amik no tepon pakcik ni yerrr.....








Setelah berbondong-bondong plastik ditangan aku..ktorang bergerak pulak ke kedai lain...dulu...masa mula-mula aku menyoping di bazar tok guru ni...aku pernah beli telekung kat 1 kedai makcik nih..tapi aku tak ingat kedai yang mana...coz aku suka telekung yang makcik tu jual...murah sikit...dan yang penting...lapisan dalam dia panjang sampai dada....tu yang aku suka.....bila ktorang redah...tetiba aku rasa macam aku terjumpa kedai makcik tu...coz aku masih ingat muka makcik tu....hehehhee...kedai dia tak jauh dari lif no.2 dan 3 kalau tak silap aku....kedai dia memang banyak jual pelbagai jenis telekung...aku dah tak beli dah telkung..tapi member ktorang memang nak carik telekung...kat kedai pakcik Mey tu tak jual telekung yang member aku nak tu....maka kedai makcik ni sesuai sangat untuk beli telekung.....makcik ni pun leh bagi harga yang mampu milik...nanti aku kongsikan kad makcik untuk rujukan korang.......









Setelah penat menyoping...akhirnya ktorang kepenatan dan kelaparan....ktorang pergi tingkat 3....untuk makan....kat tingkat 3 tu banyak lagi shoplot yang kosong.....yang bukak ada la dalam 2@3 kedai jer...tu pun sebab dekat dengan food court.....sampai jer kat situ...ktorang terus order makanan.....



Korang nampak tak pakcik yang pakai baju purple tuh??? itu la pakcik tuan punya kedai yang jual baju melayu yang aku citer kat atas tuhh....dia jugak tuan punya kedai makan tuh...heheheh...dan bukan kedai makan jer....kedai jual minuman kat gambar bawah ni pun dia yang punya......pakcik kayoooooo....hahahahaahahhaha....berkembang bisnes dia....




Selesai makan....ktorang pun mintak driver kutip ktorang dah hantar ktorang ke hotel....hotel apakah??? tunggu next entry la yerrrr....hehehehhehe....sebelum aku akhiri entry aku kali ini...meh aku kongsikan hasil tangkapan aku di bazar tok guru.....



telekung RM80 sepasang

songket harga kurang RM300 sehelai

batik untuk solat RM10 sehelai

Misi tercapai??? yessssss....tercapai sudah misi aku di situ...sangat puas hati....dan aku akan berkunjung lagi di sini jika berkesempatan....heheeheheh....sekian untuk kali ini...jumpa lagi entry akan datang...hihihihi


bersambung......








24 comments:

  1. Rasa lega dan seronok kan bila misi tercapai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa gembira tepuk tangan gitu hahahhaha

      Delete
  2. songket tu cantik..geram tengok :-))

    kat area akak..kain batik rm10 dah tak ada..semuanya rm15

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg chantik2 semua tu kak....rasa nk beli semua hahahha

      Delete
  3. pakcik baju purple OTAK BISNESS...tapi kak cik yg suka baju pink ni OTAK JALAN...suka habiskan duit...tunjuk ke JM hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi kak cik pink nihh...heheheh....leh jenjalan lagi tu JM..pastu leh kongsikan kt blog....hehehehhe

      Delete
  4. nasib baik x suka pakai songket...jika tak mmg habislah duit

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa...nasib baik utk org jer.kalau diri sndiri...mau pengsan nk pilih yg mn hahahahah

      Delete
  5. amboi, ada episod kedua ye..hehe.nasib baik la bukan jenis yang gila shopping kalau tak sekarang jugak booking Air Asia ke Kota Bharu

    ReplyDelete
  6. rambang mata bila shopping kan.. apapun best bila dapat beli apa yang dihajati..

    ReplyDelete
  7. songket tu memang cantik2 deanna . geram lak nengoknya . klu kat kl mmg x dpt harga tu ...

    ReplyDelete
  8. "tetiba aku rasa macam aku terjumpa kedai makcik tu...coz aku masih ingat muka makcik tu"... Jejak kasih laa nih? ha ha ha...

    ReplyDelete
  9. Kain batik 10 henget tu basuh kecut x?

    ReplyDelete
  10. Banyk shopping g harus sesat dulu.hahaha

    ReplyDelete
  11. Masuk sini xleh nyawaudara tak masuk sebelah dalam la....

    ReplyDelete
  12. Atas tu ada tempat sembayang tu

    ReplyDelete
  13. wah...syoknya dia shopping =)
    saya tumpang tengok ajelah =)

    ReplyDelete
  14. kain telekung tu kalu kena tawar menawar blh murah lg hohihi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...