Monday, 15 June 2015

VIET-THAI CANTEEN, CYBERJAYA




Assalammualaikum wbt....


Haritu aku dapat jemputan untuk food review di Viet-Thai Canteen, Cyberjaya.....seminggu selepas aku balik dari outstation Kota Bharu.....6 Jun 2015 jam 6 petang....aku pilih untuk pergi ke restoren tersebut untuk food review.....sebelum aku setuju untuk jemputan berkenaan...aku kena tanya banyak benda dulu kepada pihak pengurusan restoren berkenaan terutama mengenai status halal....dan aku diyakinkan bahawa produk yang digunakan dalam restoren berkenaan adalah berstatus halal....alhamdulillah....tenang jiwa aku bila review nanti.....hihihihih....restoren ini baru bukak bulan April lepas....kira baru lagi la...macam mana nak pergi situ??? kena carik jalan Glomac 4....meh aku tunjuk guna gambar yerrrr...














Kalau korang dah jumpa bank Rakyat...korang ikut jer jalan tu dan belok kanan...korang akan jumpa restoren nih...senang jer.....heheeheh....masuk dalam restoren ni...korang akan tengok susunan meja macam konsep kantin...sekarang baru aku paham nape namanya ada canteen....heheheheeh....




 


Haaa....leh nampak tak siapa dalam gambar tu???? ada kenal ka adik manis??? hehhehe....Dato' Khatijah Ibrahim....beliau pun pernah makan kat sini....korang bila lagi?? hehehhe....tunggu aku tunjuk makanan nya yer......heheheheeh


Senarai menu untuk food review



Sebelum menunggu makanan lain tiba...aku dan en suami di hidangkan  iced lemongrass pandan tea.....rasa teh...tapi ada rasa serai....aku masih boleh minum coz aku suka rasa serai....hehehehe....sangat menyegarkan....






Lepas tu kami dihidangkan dengan "sekeping kertas" di alas dengan daun pisang...campuran ayam...udang...taugeh....salad....pastu ada semangkuk air...dan dua sos pencicah....yang jernih tu campuran perahan air limau dan yang coklat tu kuah kacang...mula-mula...aku tak tau nak buat apa....lepas tu aku di ajar macam mana nak makan....hehehhehe....jakun dik oiiiii....menu ini namanya Vietnam Rice Paper Roll


Mula-mula....basahkan "kertas" tu tadi dengan air....jangan bubuh banyak sangat...nanti lembik...aku bubuh sikit jer....tak lama pastu dia jadi lembik...bila dah lembik...aku bubuh apa yang aku nak....pastu gulung....aku buat macam gulung popia....hehehehhee.....macam aku tunjuk dalam gambar kat bawah......lepas tu cicah dengan sos pencicah dia....mula-mula aku cicah dengan perahan limau...rasa masam-masam manis....pastu kali kedua aku cicah kuah kacang....woww....lagi sedap....coz ada rasa lemak dan pedas....bestttt.....hehehehe





Lepas makan vietnam rice paper roll kami dihidangkan dengan Vietnam Drip Coffee with Trung Nguyen Coffee.....ada dua jenis....home blend dan special blend....home blend yang biasa.....special blend...super pekat...cara menikmati kopi memang berbeza dan unik berbanding tempat lain.....coz dia guna penapis yang unik.....air panas hanya akan dituang bila gelas dan penapis dihidang atas meja.....bila air panas dah tuang.....aroma kopi dia memang harum.....huihhhhhhhhh.........sungguh menggoda....







Kopi tu dihidangkan sekali dengan susu pekat...so pandai-pandai sendiri la nak tambah banyak mana....walau pun aku tak minum kopi...tapi sebab aroma dia cukup menggoda...aku try jugak....perghhhhh....memang sedap....en suami aku cukup suka...coz dia penggemar kopi...dia kata so far itu kopi yang kedua paling sedap yang dia pernah rasa....yang paling sedap kat mana??? hehheheeh....kopi ranau....






Lepas minum kopi...ktorang dihidangkan dengan Thai Platter.....Pandan Chicken Parcel....Hatyai Fried Chicken Wing.....Thai Fish Cake dan Green Papaya Salad aka Somtam.....mula-mula aku try fish cake dia....sekali gigitan jer aku dah jatuh cinta....nak tau nape???? sebab ada rasa KARI.....hahahhaha...dia ada rasa ala-ala tomyam sikit dan ada campuran kacang panjang....memang sedap......pastu aku cuba ayam pandan dia....selalu aku makan rasa dia biasa-biasa jer dan kering...tapi yang ni sangat sedap....bahan perapan dia semua rasa....rasa pandan pun ada...dan sangat moist...aku leh makan banyak-banyak....hahahhahaha.....then aku cuba makan ayam goreng dia....dan aku paling suka kepak ayam....hehehhee....rasa dia ada berempah sikit....tapi aku sangat suka...lagi sedap dari kepsi...semua bahan perapan dia memang serap dalam daging tuhh.....pergghhhh....sedapppp.....somtam dia pulak memang sedap...selalu aku rasa...tak seimbang....tapi yang ni memang sedap...rasa masam manis semua ada dan seimbang.....dah ada yang telan air liur dah ker??? hehehhehe....sabar yerrrr...ada lagi menu yang aku nak citer nih.....


Siammese Laksa

Vietnamese Beef Noodle Soup

Vietnamese Chicken Noodle Soup

Selesai makan Thai Platter...ktorang dihidangkan dengan Laksa siam...mee sup daging dan ayam.....mula-mula aku cuba laksa siam....rasa dia macam laksa johor...tapi lain sikit la...kuah dia guna ikan salmon....dia guna bihun...tapi bihun dia agak besar sikit dari yang biasa....tapi aku suka makan laksa tuh....sedap.....pastu aku try mee sup dia...mula-mula daging....rasa daging dia...betul-betul pekat....dan ayam dia pon sedap...yang paling aku suka ialah mee dia....nak tau nape????




Mee dia sangat kenyal....bentuk dia macam kuew tiaw.....tapi kecik....aku tak makan kuew tiaw sebab rasa dia lembik...tapi yang ini rasa dia sangat kenyal.....memang sedap sangat.....aku suka....hihiihihih



Lepas makan mee...kami dihidangkan pula Thai Iced Milk Tea.....aka teh ais.....ini menu yang paling aku suka.....aku penggemar teh...dan ini teh ais yang paling sedap aku rasa.....dia letak vanila dalam teh tu....rasa dia memang lain dan unik daripada teh ais biasa.....kalau tak percaya korang pergi sendiri dan rasa....hahahhahahahaha......



Vietnamese Grilled Lemongrass Lamb Chop

Vietnamese Grilled Lemongrass Chicken Leg

Menu yang last sekali adalah nasi dengan lamb chop dan ayam......kedua-duanya diperap dengan baik...dan rasa serai....aku sukaaaaa.....hehehhe....cuma aku tak makan kambing....hihihih....en suami kata...lamb chop dia sedap.....makan dengan nasi...baru la kenyang....heheheheh....aku suka rasa ayam dia...semua rasa ada....hehehhehe....


Ini senarai menu

Setelah makan nasi...maka selesai laa upacara food review....hehheehhe....secara keseluruhannya menu yang dihidangkan sangat sedap....aku bagi 8 bintang....hehehehe...ditambah juga dengan layanan mesra dari kakitangan restoren berkenaan.....lagi superb....hihihiihih


Kakitangan yang mesra...hihihi



Nanti kalau korang datang...korang isi order dalam borang yang telah disediakan atas meja...kalau tak tau nak order apa....jangan risau.....korang leh rujuk menu yang ditampal atas meja...bersekali dengan gambar...so leh bayangkan menu tu macam mana....heheheheeh.....dah isi borang tu korang bayar kat kaunter....dan tunggu makanan akan dihantar ke meja anda....hehehhe.....


Sempena bulan Ramadhan ni....Viet-Thai Canteen ada menyediakan set  makanan dengan harga yang berpatutan seperti gambar dibawah....




Haaaa...bukan itu saja yer....kepada pembaca yang disayangi...kalau ada yang berminat nak makan kat situ masa bulan puasa nanti...maksud aku berbuka laa..bkn tengahari ye bagi yang muslim...heheheeh.....boleh la emelkan alamat korang kat aku untuk dapatkan voucher RM10....ada 10 keping....siapa cepat dia dapat...hihihihi...aku offer sampai hari jumaat ni jer yer....19 Jun 2015....lepas tu aku akan bagi kat kengkawan aku....hehehehhe....




Bagi yang berminat nak pergi nanti aku bagi alamat penuh nyer yerr...bersekali dengan waktu operasi....selamat menjamu selera.....hihihihihi



Viet-Thai Canteen
No.6, Block E, Jalan GC4 Glomac
Glomac Cyberjaya
63200 Selangor

GPS : 2.923896,  101.656476


Waktu Operasi:
Isnin-Jumaat  9.30 pagi hingga 9.30 malam
Sabtu  9.30 pagi hingga 7.00 malam
Ahad Tutup







40 comments:

  1. tahniah kak D dapat job food review!memang tak silap orang diorang pilih akak ni..saya selalu gak lepak cyberjaya, nanti bolehla try ajak kawan makan kat situ.thanks share!nak try somtam dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahmdulillah...rezeki kan sal...hihihihi...nti leh laa try mkn situ...

      Delete
    2. hopes leh dpt byk job lg! bertambah rezeki lgi! amin...

      Delete
  2. Semua sedap mknn yg deanna tunjuk tp jauh la pulop.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dekat mesti leh pg kan sue...hihi

      Delete
  3. layan pic dulu.... tgh busy.. hu hu hu...

    ReplyDelete
  4. Perghhhh... Tetiba rindu plak makanan vietnam nih... Pernah makan dulu...

    ReplyDelete
  5. Antara Viet dan Thai... Dua2 ada keunikan rasa makanan tu... Tapi SS lebih ske Thai...

    ReplyDelete
  6. Thai Iced Milk Tea tu bukan ke dipangil cha yen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiyakkk....xtau plak nama panggilannye hihih

      Delete
    2. Kalu betul laa cha yen... perghhhh memang teh paling sedap laa...

      Delete
    3. SS...confirm mmg cha yen...sy dh confirm kt fb viet-thai hehehehe

      Delete
    4. SS...confirm mmg cha yen...sy dh confirm kt fb viet-thai hehehehe

      Delete
  7. cantiknya cafe ni... saya suka viet food.. sedapp

    ReplyDelete
  8. Teringin pula Zumal nak try terutama menu Vietnam tu :)

    ReplyDelete
  9. Ehh...mcm mana lak Deanna leh dapat jemputan untuk food review di Viet-Thai Canteen, Cyberjaya tu...cayalah..Tahniah...kalau JM dapat utk review mmg failed

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ntah la JM..dia emel jemput..hehehe..rezeki kan...kalau review bda len mgkin failed jugak..nasib baik bab makan jerr hahhaah

      Delete
  10. pernah makan vietnam rice paper roll tu di HCM..mmg sedap sgt!!!

    ReplyDelete
  11. cantik lah jari deanna...pakai losyen apa eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaah..JM wat kelaka lak..dlm byk2 benda jari jugak yg dia alert...no wonder Jari Manis...hahahaah..kita xpakai losen..xsuka..melekit..tu jari natural...kah kah kah

      Delete
    2. Komen paling klako! ha ha ha..

      Delete
  12. pernah juga minum kopi vietnam tu sedap gilerrr tp bukan di kedai ni tapi di HCM...HCM lagi heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...best nye leh rasa yg betul2 kt HCM kan

      Delete
  13. nampaknya kalau teringin nk mkn makanan vietnam x perlu lagi ke HCM...

    ReplyDelete
  14. banyaknya makanan.. xpernah terfikir nak cuba makanan Vietnam.. kalau lalu cyberjaya blh try ni..

    ReplyDelete
  15. dapnya.. jauh plak tempat tu.. tahniah akak dapat job review.. kena lah ngan akak yg sukaaaaaaaa makan .. hehe..

    ReplyDelete
  16. bank rakyat , dah pernah sampai situ ... ok gak harga utk buka puasa .

    ReplyDelete
  17. wah...syok food review
    belum penah buat lagi
    gambo makanan kita kais scroll lelaju...hehe

    ReplyDelete
  18. woaaah bestnya dapat job cemni hehehe..
    CT agak dah nak kena balut2 tu baru makan.. ada CT tngk dalam running man.. diorang makan cenggitu hehehe.. tak pernah makan makanan vetnam cemni.. uniklah.. kalo dah halal apa lagi.. bleh cuba..

    ReplyDelete
  19. Ooo menarik juga...
    Mkn thai di Malaysia


    Blogwalking Sini..
    Jombaca artikel baru saya

    Teknik SEO Mobile Friendly

    Biskut Semperit Sedap



    ReplyDelete
  20. sedap kan dapat makan makanan Vietnam. saya tak pernah makan lagi. huhu

    ReplyDelete
  21. tahniah dapat review food vitenam.tu... teringin gak nk.dapat mcm.tu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...